(StudentTorget.no):

Selda Ekiz (28), ble i helgen kåret til «Årets beste kvinnelige programleder» på Gullruten, for sin innsats i det populærvitenskapelige ungdomsprogrammet Newton på NrkSuper. Selv om hun nå gjør stor suksess som programleder, har Selda opprinnelig en mastergrad i fysikk på instrumentering og nanoteknologi ved Universitetet i Bergen.
 
Før hun endte opp i statskanalen jobbet hun blant annet som guide på Vitensenteret i Bergen, lab-assistent på Mat-Nat-instituttet og som «fysikkshower», noe hun likte veldig godt. 
 
- Der besøkte vi skoler i hele Hordaland for å promotere realfag ved å gjøre mange kule eksperimenter! Der fikk vi også brukt det vi hadde lært i fysikken i praksis - og det er gull verdt å stå foran elever og forklare forskjellige konsepter - du lærer det jo så mye bedre! 
 
 

Kjærlighetssorg og eksamensangst

 


NORGES NEST MEST SEXY: I januar  kom Selda på en andreplass i bladet Manns kåring av Norges mest sexy kvinne, kun slått av artisten Alexandra Joner.


 


KOMIKER: Selda har også opptrådt som stand-up komiker, og var én av tre som vant "Urørt og Uhørt" under «Den Store Norske Humorfestivalen»i 2008.

 

 

Selda forteller at hun var en flittig student til tider, spesielt når det nærmet seg eksamen. 
 
- På bacheloren hadde jeg mange andre hobbyer ved siden av, og da ble det litt lite tid til forelesninger, men med en gang masteren startet så var man plutselig 4-5 stykker som hadde omtrent det samme målet. Vi delte kontor og da var det lett å være flittig. Vi diskuterte fagrelaterte ting, som hjalp forståelsen for de forskjellige fagene vi hadde.
 
Et av de beste minnene hun har fra studietiden, var da fysikk- og mattestudentene danset inne på kontoret etter en fest på «h-bar», som er baren ved fysikk-fakultet. Hun husker også da hun møtte Anne og Kristin under fadderuka, og de er to av hennes aller nærmeste venninner den dag i dag. 
 
Et annet godt minne har hun fra en utvekslingstur til Budapest, der en gruppe fysikkstudenter fra UiB besøkte fysikkstudenter i Ungarn. 
 
- Vi bodde hjemme hos dem, ble guidet rundt om i byen og fikk sett, spist og drukket mye spennende og rart, forteller Selda. 
 
 
Selda har ikke bare gode minner fra studietiden. Som så mange andre opplevde hun både kjærlighetssorg og ekstreme eksamensnerver.
 
- Foruten om de gangene jeg hadde kjærlighetssorg, så må det ha vært rett før en del eksamener. Jeg har en ekstrem eksamensangst, selv om det alltid gikk greit. Men det kan ha noe med at man står foran professorer som kan faget “to the bone”, og så skal man overbevise dem at man har skjønt det man har prøvd å lære i løpet av et semester. Blir dårlig i magen bare av å tenke på det. Er det en slags prestasjonsangst, mon tro? 
 
Dersom Selda var student i dag, ville hun forsøkt å være flinkere til å studere jevnt, noe som kanskje ville tatt brodden av de verste nervene. Ellers ville hun ha spart litt av pengene hun tjente mens hun studerte. Men til gjengjeld spiste hun godt i studietiden, understreker hun.
 
Noe Selva savner mest av studenttilværelsen, er friheten til å styre hverdagene som en selv vil.  
 
- Du kan skippe en forelesning om du må (anbefales selvfølgelig ikke…) Men du har ditt eget mål som bare du kan nå, så om du tar deg en ekstra fridag vet du at du må «kicke litt mer ass» en annen dag for å ikke bli hengende helt bakpå.
 
Har du noen råd til dagens studenter?
 
- Viktig å kose seg, med alt. Også med tanken på at man faktisk går på universitetet, man må være stolt over det! Og det er ikke som å være elev på videregående, det er du som må være pådriveren for all kunnskapen du skal lære, og all forskningen du etterhvert er med på. 
 
Hva fra studietiden har du tatt med deg videre inn i karrieren?
 
- Hm, vanskelig spørsmål, men så og si alt jeg har lært av fysikk, spesielt de feite eksperimentene og måten å tenke på. Universitetet gir deg en unik mulighet til å lære deg å tenke kritisk, til å møte nye mennesker med andre meninger enn det du er vant med. Og bare der er det så mye kunnskap jeg har hatt nytt av!
 

LES OGSÅ: Lars Berrum fra «Boller og Burritos» om tiden som sykepleierstudent