(StudentTorget.no):

Mange vil nok kjenne igjen Mah-Rukh Ali (31) fra TV 2s nyhetssendinger, hvor hun og kollega Arill Riise utgjør ankerduoen på TV 2 Nyhetenes hovedsendinger kl. 18.30 og 21.00. 
 
Det mange kanskje ikke vet, er at hun allerede som 14-åring debuterte som forfatter med boken «Den sure virkeligheten», som handler om det å vokse opp i Oslo som jente og muslim, om å føle seg norsk, men å bli behandlet annerledes. Da hadde hun også allerede rukket å bli skribent for det antirasistiske bladet Samora.
 
Hun begynte karrieren som nyhetsjournalist i NRK i 2003, og kom til Dagsrevyen som reporter i høsten 2005. Tidligere har hun også jobbet i flere av landets største aviser, som Aftenposten, Dagbladet og Klassekampen.
 
StudentTorget har snakket med henne om tiden som student for å finne ut hvordan hun jobbet seg frem til den faste ankerplassen i TV 2s nyhetsstudio i Bergen. Les og lær!
 
 

 


FAST ANKERPLASS Mah-Rukh Ali ved sin faste plass bak skrivebordet  i TV2s nyhetsstudio. (Foto: Skjermdump/Youtube)

Sjonglerte jobb og studier

Mens mange av oss har nok med å gjennomføre en treårig bachelorgrad, har Mah-Rukh klart å fullføre en journalistutdanning, en bachelorgrad og en mastergrad. 

Bachelor of Artsgrad tok hun i foreldrenes hjemland Pakistan, ved Punjab University Lahore fra 2000 til 2002. Derfra dro hun tilbake til Norge for å studere journalistikk ved Høgskulen i Volda. I 2008/2009 tok hun permisjon fra jobben i TV 2 for å ta en mastergrad i «International studies and Diplomacy» ved School of Oriental Studies and African Studies (SOAS) i London. 
 
- Jeg har alltid studert i en by langt hjemmefra, og derfor har jeg vel opplevd studietiden som veldig spesiell på mange måter. Det har vært en flott måte å bli kjent med nytt sted og få nye venner på samtidig som man studerer, sier Mah-Rukh.
 
Har du noen dårlige minner fra tiden som student?
 
- Jeg husker det bare som en flott tid. Men det er klart jeg syns det var slitsomt til tider, spesielt da jeg tok mastergraden i London, å tilbringe utallige timer på biblioteket med bøkene i fanget, så var vel det er vel også en del av sjarmen når man ser tilbake på det.
 
Hun innrømmer at det ble mye innspurtlesing de første årene som student, og at det var mye flaks som gjorde at det gikk såpass bra. Disiplinen kom derimot sterkt tilbake da hun kombinerte journalistikkstudiene i Volda med jobbing i Oslo.
 
- Da jeg studerte i Volda, pendlet jeg mye til Oslo der jeg jobbet som journalist i NRK. Jeg benyttet hver anledning til å reise hjem for å jobbe. Det er jeg veldig glad for at jeg gjorde, selv om jeg opplevde det ganske travelt og hektisk med både jobb og studier. I lengden var det verdt det. I 2008/2009 tok jeg permisjon fra jobben min i TV 2 for å ta mastergrad i London, og da var det beinhard jobbing hele året. Satt mye på lesesalen. Kan nok ikke skryte på meg at jeg var veldig sosial det året, sier hun.
 

LES OGSÅ: Selda Ekiz om tiden som fysikkstudent i Bergen

 

– Finn en deltidsjobb

Hva er det du savner med studietiden? 
 
- Den enorme friheten man egentlig har. Man er ikke bundet av andre rutiner enn å følge forelesninger og forholde seg til frister. Så kan man legge et løp ut fra det.
 
Hadde du noen deltidsjobb ved siden av studiene?
 
- Ja, jeg jobbet i NRK samtidig som jeg tok journalistutdannelsen i Volda. Jeg har også jobbet alle somre mens jeg har vært student, i avis eller radio og tv med nyhetsjournalistikk.
 
Hva ville du gjort annerledes hvis du var student i dag?
 
- Vanskelig å si. Kanskje jeg burde vært mer student og vært mer med på studentting.
 
Har du noen råd til dagens studenter?
 
- Finn gjerne en deltidsjobb innen det du utdanner deg til, praksis er gull verdt.
 

LES OGSÅ: NRKs Magnus Takvam: En halvstudert røver