(StudentTorget.no):

Ole André Sivertsen hadde sitt store TV-gjennombrudd som programleder for det populærvitenskapelige ungdomsprogrammet «Newton» i år 2000. Senere har han blant annet medvirket i programmer som «Klisterhjerne», «Søppelkongen» og NRK3-serien «Fylla», som guider oss gjennom hva som egentlig skjer i kroppen når vi drikker. 
 
Før Sivertsen ble kongen av norsk infotainment tok han sivilingeniørstudiet i miljøfysikk ved Norges landbrukshøgskole (NLH) på Ås, i dag kjent som Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. 
 
Vi har tatt en prat med den erfarne programlederen for å få et innblikk i hans studietid på Ås. 
 
 

Fikk venner for livet 

Sivertsens beste minne fra studietiden er studentmiljøet ved NLH-vennene han fikk og alt det morsomme de fant på.

– Må jeg si en spesiell ting blir det nok at jeg var skuespiller på UKE-revyen – det var gøy, sier han.
 
Ole André Sivertsen

Alder: 43 år 

 
Utdanning: Sivilingeniør i miljøfysikk
 
Studiested: Norges landbrukshøgskole på Ås (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) 
 
Yrke: Programleder og konseptutvikler 
De utenomfaglige aktivitetene kunne til tider gå utover den faglige innsatsen. Sivertsen innrømmer at det av og til var utfordrende å se relevansen i studiet. 
 
– Spesielt de første årene da det også var mye «sosialt», forklarer han. 
 
– Var du selv mye på fylla i studietiden? 
 
– Mye research ble gjort på den tiden – må innrømme det. Men nå er det jo på en måte greit siden jeg har nyttegjort meg også den siden av studietiden rent profesjonelt – ikke mange kan si det, sier Sivertsen. 
 
Og det har han rett i. Denne researchen bidro til at han i 2011 skrev boka «Bakrus - en røff guide til dagen derpå». En bok som senere la grunnlaget for TV-serien «Fylla». Og til tross for at den fikk en del kritikk da den kom på skjermen, ble «Fylla» en suksess for NRK3, med nominasjon som «Beste magasin- eller livsstilsprogram» under Gullruten. 
 

SE VIDEO: Hva skjer i kroppen når man drikker?

 

Ville ha stått opp tidligere 

På spørsmålet om han var en flittig student svarer Sivertsen kontant: 
 
– Nei! 
 
Dette er også noe han ville ha endret på hvis han hadde vært student i dag. 
 
– Da ville jeg vært en flink og flittig student som la meg tidlig og var først på lesesalen hver dag, sier Sivertsen, og oppfordrer dagens studenter til å gjøre det samme. 
 
Hadde han fulgt dette rådet da han selv var student kunne han kanskje ha unngått sitt verste minne fra studietiden – å måtte ta eksamen i rettslære tre ganger. 
 
– Hva ville du ha studert om du var 20 år i dag?
 
Tja, si det. Kanskje medisin? I alle fall noe naturvitenskapelig! 
 

Vær med på ting 

Foruten å være medlem av komiteen som booket artister til Samfunnet i Ås, var ikke «Fylla»-programlederen aktiv i så mange verv mens han studerte. Sivertsen tilbrakte likevel ikke studietiden på sofaen. 
 
– Jeg kjørte truck på lageret til Norcargo – så å si 50 prosent stilling, pluss at jeg var timelærer på ungdomskolen på Ås. Det var alltid vikartimer å få – spesielt slo det ikke feil at telefonen ringte om jeg hadde vært på Samfunnet kvelden før. 
 
Til tross for mange gode minner er det ikke mye 43-åringen savner ved studenttilværelsen i dag.
 
– Jeg har blitt så gammel at jeg ikke ønsker meg tilbake, men det var jo fint å kun kunne konsentrere seg om seg selv - noe jeg sjelden får gjort i dag som trebarnspappa, ler han. 
 
– Hvilken lærdom har du tatt med deg fra studietiden?  
 
– Vær med på ting, grip sjanser når de kommer rekende på ei fjøl, og man blir aldri for gammel til å leke. Lek – det er noe av det jeg synes fort faller bort når studier blir for alvorlige og i alle fall når man begynner å jobbe. Slutter man å leke føler man seg gammel veldig fort, og verden blir dessuten langt mer kjedelig, avslutter Sivertsen.