(StudentTorget.no):

Navn: Gisle A. Gjevestad Agledahl
Alder: 27 år
Utdanning: Journalistikk
Studiested: Høgskolen i Oslo og Akershus
Yrke: Journalist og programleder

I høst har vi sett Gisle som programleder i Jævla homo på NRK. Vi har fått servert tårer, latter og personlige historier fra både andre, og fra Gisle selv. Og det er den gode historien som lokker Gisle inn i programlederrollen. Det er også grunnen til at han valgte å bli journalist i første omgang, og lidenskapen var viktig under studiene på høgskolen.

– Planen har alltid vært å bygge et liv som er meningsfylt og gøy. Akkurat hva det innebærer må man kanskje føle seg litt frem til underveis? Jeg føler jeg har jobba ganske målretta – uten å være helt sikker på akkurat hva målet er. Men jeg har alltid hatt lyst til å fortelle historier som betyr noe for noen. Og det står fortsatt på toppen av lista!

Flittig elev

Gisle la energi i skolearbeidet, men brukte i tillegg mye tid på jobb i blant annet Dagbladet og NRK. Som journaliststudent var det gode, lærerike muligheter, og kunnskapen han tilegnet seg i praksis var viktig da han skulle videre etter studiene.


– Jeg jobba veldig mye under studiene, både i feriene og mens skolen sto på. Å få jobbe i Dagbladet og NRK viste seg å være en vel så viktig skole for meg som journalisthøgskolen var, og uten det hadde jeg nok vært et helt annet sted i dag. Så i perioder var jeg litt lite å se på Pilestredet.

Les også: Vurderer du å studere journalistikk? Les dette først!

Men til tross for mye jobb og studier passet han på å gjøre andre ting mellom øktene.

– Jeg var også veldig opptatt av å rekke å leve litt samtidig, noe jeg er veldig glad for i dag. Jeg tror det er lurt å prøve seg litt frem for å finne en balanse som gjør at du lærer det du skal, men også kan se tilbake på noe mer enn bare endeløse dager på lesesalen. tjueårene bør være mer enn det, mener Gisle. 

Gode minner

Vi har sett mange sider av Gisle denne høsten. Men det vi sitter igjen med er karen i grå collegegenser med det fine smilet. Å komme dit han er i dag har krevd mye arbeid og godt mot, og når jeg spør om hva han husker best fra studiene, er det ikke lesesalens hvite vegger eller de billige nudlene Gisle velger å dra frem.


– Jeg har mange fine minner fra studietiden. Men det er kanskje få av dem som er direkte knytta til studiet, det handler mer om alt rundt. Å skulke grammatikktimen for øl på tribunene på Bislett stadion, utveksling blant skilpadder og vulkaner på Hawaii, sene kvelder i slitne kollektiv som ender i Frognerbadet på morgenkvisten. Å stå på trappene til et slags voksenliv med alt det fine, spennende og «lolle» det kan innebære. Det er jo en periode i livet med mye frihet og lite ansvar. Nam!

Les også: Skamløse Sofia viser fingern'n til stereotypier

Men studietiden var ikke bare en dans på roser, og i likhet med mange andre studenter kom det å flytte for seg selv som en liten overraskelse.

 Det viste seg at jeg hadde et par utfordringer knytta til det å bo på egenhånd for første gang. Som å vaske klær og lage mat, de helt grunnleggende tingene. Jeg var visst ikke helt forberedt der. Det er mulig jeg utelukkende spiste potetstappe og Coco-pops det første halvåret mitt i Oslo, forteller han. 

Om å følge hjertet

I det siste har Gisle jobbet for NRK, noe målrettet jobbing både på og utenfor skolen har ført til. Men journalistyrket er ustabilt, og som student er det vanskelig å planlegge fremtiden til punkt og prikke. Derfor mener Gisle man skal ta ekstra godt vare på studietiden.


 Jeg savner det å ha så tydelige rammer å forholde seg til, og det å vite akkurat hva du skal i noen år fremover. Det er deilig. Etter studiene må man stake ut en ny kurs helt på egenhånd. Det er spennende, for vi har så mange muligheter, men det kan også være utfordrende å vite hva som er riktig å bruke tida si på, understreker han. 

Les også: Dette er den største feilen unge jobbsøkere gjør

Og det er sant som Gisle sier: vi i Norge har mange muligheter, og for noen kan det store utvalget virke overveldende. Selv valgte han å følge hjertet, og med drømmejobben i boks er han glad for det. Han har dessuten en oppfordring til andre som vurderer det samme:

– Hvis jeg måtte velge på nytt hadde jeg tatt journalistikk igjen, jeg. Og det håper jeg flere gjør, selv om bransjen ikke akkurat blomstrer om dagen. Verden rundt oss blir vanskeligere og vanskeligere å forstå seg på, med flere gråsoner, mer polarisering, mer «fake news» og skumlere debattklima. Og det kan god journalistikk være med å rydde opp i.