(StudentTorget.no):
Navn: Iselin Nybø
Alder: 36 år
Studie: Juss
Studiested: Bergen
Yrke: Forsknings- og høyere utdanningsminister
Det var ikke gitt at det var kunnskapsdepartementet som skulle bli Iselins arbeidsplass i en alder av trettiseks. Men nå sitter hun som en av Norges ministre, og tenker med stor glede tilbake på studietiden. Hun forteller oss om en målrettet student med et brennende hjerte for juss. Og det harde arbeidet hun la ned i studiene har ført henne hit.
– Jeg har mange gode minner fra studenttilværelsen, men når jeg tenker tilbake tilbrakte jeg veldig mye tid på lesesalen. Allikevel husker jeg det som veldig sosialt. Så det aller beste med studietiden var nok vennene jeg fikk. Mange av dem har jeg fortsatt, forteller en nostalgisk minister.
Mange baller i luften
Vi skjønner fort at Iselin var en målrettet og fokusert student. Og det må man kanskje være om man skal bli minister. Hun forteller om lange dager på lesesalen og mye skolearbeid. Også utenfor skolen var hun aktiv, og sørget for å få litt relevant erfaring ved siden av.
– Det var ikke store muligheter for praksis da jeg studerte, og de mulighetene som fantes var i de store byene. Og jeg reiste jo hjem til Stavanger i feriene. Men jeg var lokalpolitiker gjennom hele studietiden, så jeg tjente litt på det.
Les også: Unge Venstre-leder Sondre Hansmark kjemper for miljøet
Iselin hadde, da som nå, mange baller i luften. Hun trivdes godt i høyt tempo, noe som kan være en fordel når man jobber i kunnskapsdepartementet. Men studentlivet var som studentliv flest, så for å få pengene til å strekke til, passet hun på å jobbe når hun hadde ferie. Iselin lå ikke på latsiden.
– Jeg jobbet i alle ferier. Jeg gjorde mye forskjellig, blant annet satt jeg i telefonen til SA-bank og svarte på spørsmål som: «hvorfor har ikke lønna kommet inn?», eller «jeg får ikke til nettbanken». Før det jobbet jeg med å male hus, og det var veldig fint da det var fint vær, og ikke så greit da det var regn. Det var jo ikke studierelevant, det var mest på grunn av pengene, smiler hun.
Stort press på å lykkes
Når man satser høyt er det naturlig at å jobbe hardt blir en del av hverdagen. Iselin opplevde skolegangen som positiv, og angrer ikke et sekund på at hun valgte å studere juss. Men å være flittig betyr ikke at alt går smertefritt.
– Jeg synes de faglige utfordringene var de største. Det var et stort karakterpress, og press på å lykkes.
Hun brukte mye tid på lesesalen sammen med medstudentene. Det var et godt arbeidsmiljø, og tilsynelatende høy arbeidsmoral blant dem.
– Slik jeg så det var alle på jussen var flittige. Men de var kanskje ikke det, ler hun.
– Men presset følte jeg på. Når jeg satt og skulle ha eksamen på fjerdeavdeling, var jeg så sliten. Jeg hadde jobbet så hardt, så jeg tenkte at nå er det ikke noe alternativ å ikke lykkes. For jeg orket ikke å gjøre det en gang til. Det står veldig sterkt for meg, at nå må det gå, jeg kan ikke gjøre det en gang til, det orker jeg ikke.
Nøkkelen til de gode mulighetene
Iselins vei til ministerposten virker strak og selvsagt for oss som står utenfor. Hun forteller at hun var både fokusert og målbevisst, og at hun var sikker på at jussen var den riktige veien. Men var planen å bli minister? spør jeg.
– Nei, nei, overhode ikke. Jeg studerte juss fordi jeg ville bli jurist, og jeg trivdes godt som det. Jeg hadde egentlig ikke noen fast plan, jeg har tatt de mulighetene som har dukket opp. Jeg har jobbet som jurist og advokat frem til jeg kom inn på Stortinget for fire år siden.
Les også: Disse studentene bruker minst tid på studiene
Noe må det likevel ha vært som gjorde at Iselin endte opp her. Og selv har hun klare tanker om hvor nøkkelen ligger.
– I livet generelt er det om å gjøre å ta de sjansene som dukker opp. Og da må man ikke tenke for mye på det, du må bare si ja og gjøre det beste ut av det. Og så tror jeg det er viktig å være aktiv, og gjøre ting du liker. Og bidra til samfunnet. Det er viktig å ikke bare ha en ting å holde på med, sier en smilende minister.
– Jeg hadde gjort det samme på nytt
Der mange studenter nølte og lurte på om veien var den rette, sto Iselin støtt i valget. Det er ikke vanskelig å forstå at hun er tilfreds med hvor veien førte henne. Dermed blir vi heller ikke overraskede over svaret når vi spør henne om hun ville gjort noe annerledes hvis hun var nitten år i dag.
– Nei, jeg ville ikke endret noe! Jeg visste hva jeg ville, og gjorde det jeg ville, og hadde gjort det samme på nytt.
Ministerdrøm eller ei, Iselin har avslutningsvis gode råd til enhver student.
– Jobb hardt. Det å være student er hardt arbeid, og det kan ikke sammenlignes med en vanlig jobb der du starter åtte og går hjem fire og har kvelden fri. Det å være student er en prosess som pågår hele veien, så det er bare å innstille seg på hardt arbeid. Men så er det viktig å kose seg også, og jeg er opptatt av at folk skal ha en god studietid. Og en god studietid er en kombinasjon av hardt arbeid og det å ha det gøy.