(StudentTorget.no):

Da Kristine Rande (21) bokdebuterte i en alder av 17 år var hun Norges yngste forfatter. Ideen til Fantasy-trilogien «Havprinsen» fikk hun som 15-åring, og det var ikke snakk om å skrive bare en bok, det skulle bli en serie.

- Ideen om å skrive kom plutselig, og det første jeg tenkte var at jeg skulle skrive en serie på flere romaner. Det var aldri snakk om å skrive en bok – jeg skulle selvsagt starte med en hel serie. Jeg tror jeg alltid har vært litt sånn. Jeg tar meg alltid vann over hodet, og setter i gang med mye større prosjekter enn jeg kanskje burde. Men med «Havprinsen-trilogien» så greide jeg jo å fullføre. Jeg startet da jeg var 15 år, og brukte et halvt år på planlegging. Til sammen har jeg brukt cirka fem år fra idé til ferdig trilogi.

Nå har den unge forfatteren startet på filmproduksjonsstudiet ved Noroff-instituttet i Bergen, og er det filmmanus som står på planen. 

- Jeg gjorde det klart for meg selv at jeg skulle fullføre trilogien før jeg begynte å studere film. Skulle jeg først studere filmproduksjon, ville jeg ha tid til å virkelig gå inn for det også. Nå for tiden skriver jeg heller filmmanus, da det er noe skolen inneholder uansett. Det skal også sies at bokskriving og manus er nesten umulig å kombinere, da det er to vidt forskjellige ting.


 

 FAKTA :

Navn: Kristine Rande

Alder: 21 år 

Studerer: Filmproduksjon

Studiested: Noroffinstituttet i Bergen

Aktuell: Bokdebuterte som 17-åring med trilogien «Havprinsen». Nå skal hun skrive filmmanus. 

LES OGSÅ: Ukas student: Hypertext - Øivind Hatleskog

Lang liste 

Rande har en lang liste over filmmanus hun kan tenke seg å skrive. To av dem skal hun ta fatt på i løpet av våren. 

- Jeg har egentlig en liste på nærmere 20 spillefilmer jeg ønsker å skrive, så jeg måtte tenke meg litt om før jeg valgte to. Det første manuset blir antakelig en omskriving av en spillefilm jeg skrev helt i starten av skoleåret – en psykologisk skrekkthriller, der en av hovedpersonene er psykopat, sier hun.

21-åringen er over gjennomsnittet opptatt av psykologi, det vil filmmanusene hennes bære preg av. 

- Dette er en særdeles mørk og skummel film, som prøver å grave i menneskers psyke. Det skal sies at jeg er svært interessert i psykologi. Det andre filmmanuset er en psykologisk thriller, hvor hovedpersonen ikke vet hvorvidt han er paranoid eller ikke. Jeg lagde en teaser til denne ideen i forbindelse med et skoleprosjekt, og fant ut at jeg ønsker å skrive hele filmen. 

 


FORFATTER: Kristine Rande begynte å planlegge Havprinsen-trilogien som 15-åring. Etter fem år var hun ferdig med skrivinga. Nå er det filmmanus som står i fokus.

- Hvilken nytte tror du at du får i fremtiden av at du allerede har debutert som forfatter?


Jeg håper fremtidige arbeidsgivere vil få inntrykk av at jeg er en målbevisst person som fullfører det jeg starter, og jeg håper selvsagt at utgivelsene sier litt om skrivekunnskapene mine og kreativiteten min. Ved nærmere ettertanke har jeg jo skrevet tilsammen 1000 boksider med innviklet fantasi, og ettersom jeg ønsker å satse på manus og regi, kommer det selvsagt godt med å kunne skrive.

LES OGSÅ: Ukas student Marie Gjerde Rolandsen

 

- Får gjøre ting jeg liker hele tiden

Rande syns det beste med studenttilværelsen er at du får jobbe med noe du er interessert i. 

- Det beste med å studere film er at jeg får gjøre det jeg liker stort sett hele tiden! Ingenting er som følelsen av å ha filmet et godt opptak eller ha kommet opp med en ny filmidé.

Det økonomiske aspektet og en usikker fremtid er derimot en ikke så positiv del av tilværelsen. 

- Det eneste negative er kanskje at jeg ikke har noen inntekt. At jeg studerer filmproduksjon gjør også at jeg ikke kan forvente noen sikker inntekt med det første etter endt studie. Bransjen er utrolig hard, og det er umulig å vite hvorvidt man kan leve av film senere.


- Du kan velge tre mennesker - levende eller døde til din kollokviegruppe, hvem velger du og hvorfor?

- Jeg er usikker på hvilke spesifikke personer det skulle være, men jeg ville ha ønsket å ha med en filmregissør og en manusforfatter – og kanskje en vanlig forfatter. Dette er jo de tre yrkesgruppene jeg liker aller, aller best, og som jeg ønsker å være en del av selv. Skulle jeg hatt en fjerde person med, da måtte det ha blitt en psykolog. 

- Hvilken sang beskriver livssituasjonen din akkurat nå?

Jeg tror nesten det må bli sangen «keep breathing» av Ingrid Michaelson. Rett og slett fordi det skjer så utrolig mye, og det er så mye jeg gjerne skulle ha fått gjort, både for meg selv og for andre. Jeg føler ikke alltid at jeg kan ta ferie, og jeg liker egentlig ikke å måtte sove. Det er derfor lett å glemme hvor viktig det er. Av og til føles det som jeg ikke kan puste skikkelig før alt er blitt gjort – samtidig som jeg vet at ingenting kommer til å bli gjort med mindre jeg tar meg tid til å nettopp puste.