(StudentTorget.no):
Det var nok flere av oss som skulle ønske de satt inne med noe av talentet til NTNU-studenten Håkon Klerud Johannessen i påskeferien.
Når han ikke studerer bevegelsesvitenskap på Dragvoll er 22-åringen nemlig en meget habil Randonee-utøver. Med fast plass på landslaget, VM-deltakelse og en tredjeplass i Norgescupen på CV-en ville nok den blå løypa i alpintanlegget blitt en lett match.
I randonee er poenget nettopp det å unngå de preparerte løypene, og en behagelig tur i stolheisen ville nok resultert i en temmelig solid diskvalifisering.
Som en heftig topptur
Kort fortalt er randonee topptur i konkurranseformat, og Håkon har tydeligvis fått spørsmål rundt hva sporten dreier seg om før.
|
SIKTER MOT 2022: For Håkon er OL-deltakelse det absolutte målet. I beste fall vil randonee være en OL-gren innen 2022.
|
- Hmm, ja dette spørsmålet måtte jo komme, det gjør det alltid... Som de fleste nå veit så går toppturer ut på å se seg ut et fjell å gå på ved hjelp av ski med feller under. Oppover er hælen løs og nedover er den låst som en slalåm binding. Randonee som sport, går egentlig ut på det samme, bare vi går med litt lettere og en del raskere opp en det de fleste andre synes er behagelig.
Dette innebærer også partier der skiene må i sekken for å bruke beina opp bratte renner eller langs steinete rygger. Sikkerhetsutstyr som stegjern og klatresele hender det også de må bruke, om det er fare for å dette ned.
- Når vi er på toppen river vi av feller og putter de inn i konkurransedressen og kjører ned igjen. Dette gjør vi gjerne 2-3 ganger, kanskje flere også. Et vanlig renn er rundt 1500 høydemeter og det bruker vi i underkant av en halvannen time på.
Håkon forteller at han alltid har vært glad i vintersport, og har tidligere både hoppa, stått og gått mye på ski. Når man slår sammen litt av alt fra dette, fant han ut at randonee passer ganske bra.
- Jeg har alltid hatt relativt god kondis og vært glad i å trene, jeg har syklet aktivt i flere år på tur og lokalritt med OK+ resultater. Og dette krever jo god kondis, men jeg har ikke drevet med noe kondisbasert på vinterstid. Så det var vel for tre år siden jeg prøvde første gang da jeg og en kompis meldte oss på et lokalt renn. Etter det så har jeg blitt med på flere og flere renn, og nå i år har jeg gått stort sett det som er av renn.
LES OGSÅ: Ukas student er årets personlige trener
Ambisjoner for fremtiden
Etter å ha fått et stort formmessig løft etter VM i Frankrike i februar, håper han oppturen fortsetter resten av sesongen. Ambisjonene å etablere seg helt i Norgestoppen i løpet av neste sesong. Han tror det blir hardt, men mener det er lov å sette målene litt høyt.
|
VM-UTØVER: Håkons foreløpige besteplassering i VM er en 15. plass i U23, men han understreker at heller ikke var så veldig mange bak ham.
|
På lengre sikt avhenger målene mye av velvilje fra de dresskledde herrene i de olympiske leker. Det er snakk om at Randonee skal bli OL-gren en gang, men Håkon tror ikke det blir før i 2022.
- Men det hadde vært det absolutte målet, å få lov til å kunne oppleve det. Neste helg er det også World Cup i Tromsø, da håper jeg å gå to bra renn, så må nesten resultatene bli som de blir. Om jeg selv føler jeg har gått det jeg klarer så er jeg godt fornøyd, forklarer han.
- Hvordan er det å kombinere studiene med å være aktiv randonee-utøver?
- Vanskelig, eller samtidig egentlig ikke. Det går litt i perioder, noen ganger blir idretten prioritert før skolen, før skolen går først ei stund. Og innimellom er det det sosiale det går utover, når det både er skole og idrett samtidig blir det ikke mange byturer eller sene kvelder med gutta. Da er det søvn og kvile som prioriteres først, kjedelig men funker vel. Jeg prøver også å ha med meg bøker på samlinger og renn, men må nok bare innrømme at det er sjeldent de blir åpna. Jeg jobber best under litt tidsnød, så når eksamenstiden kommer så pleier jeg å få fart på meg.
LES OGSÅ: Erik Unneland er MMA-utøver og bibelskole-student
Livet som student
- Hva er det beste med å studere?
- Alle nye menneskene man møter, stunder man opplever og venner man får. Kunnskapen man også tilegner seg er jo uunnværlig senere også. I tillegg har man mye tid/frihet til å gjøre det man vil, bare man planlegger litt.
|
BRATT, HØYT OG FORT: Et vanlig randonee-renn er på rundt 1500 høydemeter, og det bruker utøverne i underkant av en og en halv time på å gjennomføre. (Foto: Bård Smestad)
|
Håkon tror vi som norske studenter egentlig har det rimelig bra når alt kommer til alt, og kan ikke komme på noe som er så katastrofalt ille ved å være student.
- Økonomien må vel være det verste, i hvert fall om man satser på idrett eller andre ting samtidig. Jeg er såpass mye ute og reiser at jeg ikke har mulighet til å jobbe samtidig, da blir det ikke akkurat noe overskudd å leve av. Men det går da rundt, så vidt.
- Hvilke utested pleier du vanligvis å besøke når du er på byen?
- Jeg har ikke vært så mye ute i år, men pleier stort sett å gå på de vanlige stedene Studio26, Gossip, Downtown eller Diskoteket.
- Du kan velge tre mennesker - levende eller døde til din kollokviegruppe, hvem velger du og hvorfor?
- Den første er selvfølgelig mamma, noen må jo ta vare på oss, lage mat og styre og ordne, og så har ho jo utrolig mye kunnskap og livserfaringer.
- Napoleon hadde mange bra ideer om samfunnet og hvordan det skulle styres. Litt for glad i krig og slag, og smålig gal? Men i eksamenstiden tror jeg arbeidstidene hans hadde vært bra, han var vel rimelig kjent for lite søvn og mye jobb.
- Lars Monsen. Alle studenter trenger pause og litt fri, da finnes det jo ikke noe bedre enn å komme seg ut i naturen på tur eller trening, jeg tror Lars Monsen kunne vært artig å ha med på tur.
- Velg en sang som beskriver din livssituasjon akkurat nå?
Nå har det vært en lang skisesong, så jeg begynner utrolig nok å bli klar for sommer, trodde egentlig aldri jeg skulle si det. Men nå gleder jeg meg faktisk til sommer i Molde og på hytta i sommer, men tror ikke det er så mye sommer som skal til før jeg er klar for vinter igjen. Så snø i august igjen hadde vært bra!
Postgirobygget – En Solskinnsdag