(StudentTorget.no):
 
Fra 23. til 27. april ble den årlige «Nordic Light International Festival of Photography» avholdt i Kristiansund. Der ble Stine Rebekka Røstad (26), som er avgangselev ved Fotolinjen på Norges Kreative Fagskole i Trondheim, tildelt prisen «Photographic Graduate of the Year 2013».   
 
- Da de ropte opp navnet mitt i salen kunne jeg ikke tro det først! Helt uvirkelig siden det var så mange gode kandidater som jeg hadde sett på utstillingene. Hjertet har aldri slått så hardt før, pulsen har aldri gått så fort før. Øynene var speilblanke, og det var full storm inni meg. Spennende og skummelt på ett og samme øyeblikk. Kanskje mer sjokk, men gud så gøy! 
 
 

Bonuspremie

 
Den internasjonale juryen forklarer kåringen slik: «Stine Rebekka’s unique vision creates a dramatic impression on the viewer. Blending elements of nature with the body, her images suggest mystery and poetry, while at the same time, a challenging portrayal of this intersection. We, the jury, see great possibilities for future exploration of this theme and therefore award her.»

 

 

 

 UKAS STUDENT

 

Navn: Stine Rebekka Røstad
 
Født: 1987
 
Utdanning: Fotografi-linjen ved Norges Kreative Fagskole i Trondheim
 
Aktuell med: Fikk tittelen «Photographic Graduate of the Year 2013», under Nordic Light International Festival of Photography.
 
 

 

 
I tillegg til heder og ære var premien en egen separatutstilling på neste års festival. Foreløpig har ikke Stine Rebekka klart å tenke mye over det kommende prosjektet, siden hun fortsatt er i lykkerus og ekstase over å ha nådd toppen og fått en slik mulighet. 
 
- Veldig gøy, og en kjempestor mulighet til å få vise meg frem, og vise hva jeg er god for. Gleder meg veldig til å få være en del av de andre store kjente fotografene. Kanskje få tilbakemeldinger fra dem og andre på mine fotografier. Det blir kjempespennende og noe jeg ser veldig frem til. Men akkurat nå skal jeg bare kose meg og nyte den gledesrusen som bruser i meg om dagen! 
 
Det viste seg at det også skulle komme en bonuspremie med tittelen. Tidligere på festivalen kunngjorde nemlig Fotografiprisvinneren Erik Almås at han ville gi 25 000 kroner fra sin sjekk på 100 000 kroner til årets «Photographic Graduate of the Year». 
 
- Erik Almås blir omtalt av alle som en omtenksom og barmhjertig person som alltid vil gi noe tilbake. Jeg synes han er et veldig gavmildt menneske som velger å dele en del av sin premie. Jeg er veldig takknemlig for og få en slik ekstra gave i tillegg til en veldig kjekk tittel og pris!
 
Hun har lenge snakket om å investere i et nytt kamera, siden det hun har nå er utdatert og begynner å slite litt. Men om det er det disse pengene skal gå til vet hun ikke enda. Nytt kamerautstyr står i alle fall veldig høyt på listen.
 
 

Lærte på egenhånd

 
Stine Rebekka startet tidlig med å være en ivrig fotograf. I begynnelsen ble det stort sett bilder av dyr og familie, tatt enten med et engangskamera eller et kompaktkamera. Men det var aldri tanken at hun skulle ta «gode bilder», det som var gøy var å kunne fryse alle opplevelsene, og kose seg mens hun mimret tilbake på alt hun hadde opplevd.
 
Det var først i 2009 at hun vurderte å gå på fotoskole, men turte ikke søke før hun i 2011 ble så plaget med migrene at hun måtte bort fra sin daværende jobbsituasjon. Hun fikk studieplass på første forsøk.
 
- Kjøpte meg speilrefleks i 2010 og utforsket selv og prøvde meg frem med innstillinger. I dag er jeg glad for at jeg fra dag én satte innstillingene på manuelt for å lære meg hvordan funksjonene fungerte sammen. Så jeg hadde en liten aning om hvordan kameraet fungert da jeg startet studiet.  
 
Stine Rebekka forteller at tittelen har gitt henne en bekreftelse på at hun er på rett vei, og ikke minst at hun endelig har funnet sitt yrke. Hun har jobbet knallhardt siden hun startet som fotografstudent, og har måttet prioritere bort veldig mye for å jobbe med skoleoppgaver og prosjekter. Drømmen er å kunne leve av fotografyrket, men markedet i dag er trangt og man må kjempe om plassen. 
 
- Det er mange amatørfotografer der ute som tar bilder for en slikk og ingenting, uten noen spesiell erfaring eller utdanning, og mange velger å kjøpe seg speilreflekskamera selv og ta bilder. Da velger nok mange å gå etter det nest beste og spare penger. Så tiden får vise om det er mulig å leve fullt innen fotograf-yrket. 
 
Foreløpig har hun i hvert fall tatt ett viktig skritt i retningen av å kunne jobbe som fotograf. I jula fikk hun nemlig stiftet sin egen bedrift.
 
- Jeg fikk «Stine Rebekkas Fotoshop AS» i julegave av mine generøse og gavmilde foreldre, som fra starten av har hatt troen på meg og støttet meg i å satse på fotografstudiet. Så planen er i alle fall å få denne opp og gå, så blir veien til mens man går, forteller hun.
 
 

Livet som student

 
Det beste med å studere synes Stine Rebekka er muligheten til å få gjøre akkurat det man har lyst til, og få studere det man brenner for sammen med veldig mange kjekke og herlige mennesker. 
 
- Når du har de beste lærerne som inspirerer og har så mye erfaring og læring og komme med så er det kjempe gøy å være student. Vi er så heldige som får så mye opplevelser med kjekke og flinke gjesteforelesere og gøye og utfordrende workshops. Det å få kjenne på at utviklingen og læringskurven bare stiger til værs. Herlig!
 
 
Hva er det verste med å studere?
 
- Si det… Må kanskje være at det koster mye penger å gå skole, og et generelt stramt budsjett som student med blant annet de høye husleiene det er i dag.
 
 
Hvilke utested pleier du vanligvis å besøke når du er på byen?
 
- Sjeldent jeg har tid til og dra ut på byen, men de få gangene jeg har vært ute har vi vel oftest vært innom Down Town og svingt oss på dansegulvet.
 
 
Du kan velge tre mennesker - levende eller døde til din kollokviegruppe, hvem velger du og hvorfor?
 
- Hmm den var vrien, det er jo så mange som skulle blitt nevnt her! 
 
1. Mamma/Pappa - kokk/husmor/pengebok/
2. Iain Crawford - fantastisk fotograf
3. Steve Bonini - enda en fantastisk fotograf
 
 
Velg en sang som beskriver din livssituasjon akkurat nå.
 
- Haha, skal vi se. Skikkelig vanskelig det her da, så mange å velge i... Skulle jo egentlig vært Queen - «We are the champions» eller kanskje Abba – «The winner takes it all»?  Haha, jeg veit ikke. I helgen etter prisutdelingen tok jeg i alle fall Queen – «We are the champions» sammen med resten av klassen og læreren vår på karaokebaren på hotellet i Kristiansund, med champagnesprut og god stemning!  Så må kanskje bli den da.