(StudentTorget.no):
 
Mange vil nok se for seg at den gjennomsnittlige studenten ikke er den som setter av mest tid og penger til veldedig arbeid. De fleste har kanskje nok med å kombinere studier, deltidsjobb, festing og diverse spillkonsoller foran tv-en.
 
Ukas student Lise Marit Syftestad er imidlertid et godt eksempel på at det finnes noen unntak. Hun har startet sin egen veldedige organisasjon, malawifriends, som jobber for vekst og utvikling i Malawi, som ligger sør-øst i Afrika.  
 
Det hele startet med at bestefaren hennes dro på en motorsykkelreise fra Norge til Sør-Afrika i 1999, hvor han møtte de fantastiske menneskene i landsbyen Chickwawe i Malawi. 
 
- Han starta en safarivirksomhet der og valgte å hjelpe landsbybeboerne med det de måtte trenge i flere år framover. Men i 2003 døde min bestefar av Malaria. Etter hans bortgang, fortsatte jeg og mange i min familie å hjelpe menneskene i Malawi. For ett år siden følte jeg veldig sterkt at jeg trengte å gjøre noe mer, og gjøre arbeidet mer organisert. Jeg startet da opp min egen hjelpeorganisasjon slik at flere kunne være med å hjelpe og gjøre en forskjell, forteller hun.
 
 

Nyskapende innsamlingsaksjon

 

VELLYKKET EVENT: Lise Marit på scenen under fredagens vellykkede event på utestedet Rokken i Volda.

Se video fra auksjonen

I dag studerer Lise Marit samfunnsvitenskap ved Høgskulen i Volda, og hun har lenge hatt lyst til å arrangere en innsamlingsaksjon for at de andre studentene skulle få øynene opp for hva hun driver med. Som StudentTorget skrev i forrige uke, valgte hun derfor å auksjonere bort sine mannlige medstudenter til inntekt for saken. 
 
- Jeg hadde lenge sett for meg en helaften med flere artister og god underholdning. Tanken om å auksjonere bort gutta kom en kveld jeg og mine venner idemyldra over hva vi skulle gjøre for å skape en minnerik og nyskapende innsamlingsaksjon. Det ble lagt mange sprøe ideer på bordet, men å auksjonere bort fem veltrente, flotte menn var noe jeg kunne være stolt over, noe jeg kunne stå for og noe jeg visste ville bli en innertier hos studentene i Volda, forteller hun.
 
Auksjonen ble avholdt på det lokale utestedet Rokken sist fredag, og en tydelig fornøyd Lise Marit forteller at det gikk over all forventning med over 200 fremmøtte. Kvelden begynte med et danseshow med dansegruppen Juice Crew, som er kjent fra Norske Talenter. 
 
- Publikum tok helt av og elska det de fikk servert på scenen. Danserne fortalte meg senere at det var en utrolig energi i publikumet i Volda og at de storkosa seg på Rokken, forteller hun.
 
- Når kveldens høydepunkt ble satt i gang var det ikke annet en jubel og jenteskrik i lokalet. Jeg tenkte det ville bli vanskelig for guttene å overgå teaseren vi lagde uken før, men en etter en lagde de et forrykende show på scenen og ble solgt for utrolige summer. Den første ble solgt for 600 kr og videre bare eskalerte det. Den dyreste mannen ble solgt for 1000 kr. De heldige jentene var superfornøyd og jeg kunne ikke bli mer lykkelig. 
 
På auksjonen fikk de inn 3750 kroner, og sammen med billettinntekter og andre bidrag fikk de en samlet sum på hele 25 031 kroner, som gikk uavkortet til malawifriends. 
 
- Jeg var også høystbydende og fikk sikra meg en date, det er ikke rart jeg er fornøyd, sier Lise Marit.
 
 

Hjelp til selvhjelp

 
Organisasjonen Malawifriends jobber for vekst og utvikling i Malawi, og ønsker å være en støtte og hjelp slik at menneskene der etterhvert kan utvikle et bedre liv og en tryggere fremtid. En av hovedrettningslinjene i Malawifriends er hjelp til selvhjelp. 

 

REISEBLOGG: På malawifriends.com kan du se bilder og lese om Lise Marits besøk i Malawi.

 

 
- Dette var noe bestefar virkelig stod for, og det betyr mye for meg å kunne bringe noe så viktig videre. Hjelp til selvhjelp handler om at menneskene vi hjelper etterhvert skal lære å hjelpe seg selv og utvikle seg selv, men med hjelp og en begynnelse fra oss. 
 
På fredag var målet å samle inn penger til det som er organisasjonens hovedprosjekt for tiden, å skaffe rent vann og bore brønn i landsbyen de foreløpig hjelper. 
 
- Dette ble finansiert på fredag og det blir brønn i Chickwawe! Siden alle pengene vi samler inn i organisasjonen går til prosjektet, må jeg finansiere min reise til Malawi på egenhånd. Det er ikke lett når man er student, men jeg skal spare alt jeg har så jeg kan dra så fort som mulig. Men jeg håper og tror at brønnen vil være ferdigstilt i Chickwawe i løpet av et år, forteller hun.
 
Ambisjonene videre er at Malawifriends skal bli større, slik at de kan hjelpe flere mennesker i andre landsbyer i Malawi. I fremtiden ønsker hun også å jobbe som journalist for å formidle historier og budskap. 
 
- Også har jeg og min beste venninne en drøm om å starte vårt eget talkshow. Det hadde vært utrolig gøy, det gjelder bare å tørre å satse litt!
 
 

Ryan Gosling, Oprah og Linn Skåber

 

TELEMARKING: Lise Marit studerer for tiden i Volda, men er opprinnelig fra Kviteseid i Vest-Telemark.

 

Det beste med å studere er i følge Lise Marit at alle aldere blir visket ut, og at man derfor blir mer likestilt. 
 
- Vi er på en måte ikke lenger 20 år eller 25 år, vi er alle studenter, som en stor familie. Den samholdsfølelsen syns jeg er veldig spesiell, og den var jeg vertfall fått i Volda. Det er utrolig kult at jeg som 20 åring slipper å føle meg underlegen mine venner som er flere år eldre enn meg, vi er på samme nivå og det er utrolig kult. I tillegg er noe av det beste med å studere at vi får engasjere oss, i ting som skjer og i studentlivet. Jeg elsker å ta del så det passer meg utmerket å kunne være en del av et så flott studentmiljø som det er i Volda.
 
Hva er det du ikke liker ved å være student?
 
Det er veldig lite negativt med det å studere, men det kan være vanskelig å få en strukturert hverdag. Det er kanskje det jeg merker kan være litt negativt, men det kommer vel med årene tenker jeg da. Jeg tror jeg har struktur i kaos, og det er nok struktur for meg akkurat nå!
 
Hvilke utested pleier du vanligvis å besøke når du er på byen?
 
I Volda har vi to utesteder, så vi har ikke så mye å velge mellom. Men siden jeg akkurat ble 20 år kan jeg vertfall velge mellom de to! Og utelivet i Volda er ofte bra til tross for at vi ikke kan dra så mange steder.
 
Du kan velge tre mennesker - levende eller døde til din kollokviegruppe, hvem velger du og hvorfor?
 
Jeg ville valgt noen som gjorde at det ble gøy å lese til eksamen. Så da hadde jeg først og fremst valgt Ryan Gosling, så jeg hadde hatt noe fint å se på. Oprah ville jeg også hatt med, så hun kunne gitt meg tips om hvordan jeg kan lykkes som talkshow-vert. Og til slutt ville jeg hatt med Linn Skåber fordi hun er utrolig morsom og får meg alltid til å le. Hun hadde sikkert funnet en måte å gjøre eksamen hilarious. Det hadde vært en bra kollokvie det, kanskje litt lite fokus på pensum, men det kan jeg ta på sengekanten etter en hyggelig kollokviedag.
 
Velg en sang som beskriver din livssituasjon akkurat nå
 
Dette var er vanskelig spørsmål, jeg vil velge så mange. Men R. Kelly med I'm a flirt er veldig kul og den er vel litt meg!