(StudentTorget.no):

Ukas student Khamshajiny Gunaratnam (25 år) er litt student og litt politiker. Hun er aktiv i Oslo bystyre på deltid, og studerer når hun får tid på Blindern, der hun håper å gjøre seg ferdig med en bachelor i Samfunnsgeografi.

Vi tok en prat med Gunaratnam, og fikk høre hvordan hun klarer å sjonglere studentlivet og politikken, samt blogge og jobbe som spaltist i ulike aviser.

Kamzy som hun kaller seg, begynte å interessere seg for samfunnspolitikk på ungdomsskolen gjennom elevrådsarbeid der, og ble engasjert innenfor Arbeiderpartiet allerede da hun begynte på videregående skole.

- På videregående fikk jeg øynene opp for forskjellene i Oslo, og den delte byen og segregering. Da ville jeg ta aktiv del i den debatten, og det er da AUF kom inn i bildet. Men Arbeiderpartiet var der jeg meldte meg inn først, men jeg skjønte fort at når man bare er 18 år, bør man jo starte med ungdomspartiet, sier hun.

Siden 2007 har hun sittet i Oslo bystyre, og jobber deltid der i dag. I tillegg er hun fast spaltist i Dagsavisen, hvor hun skriver om alt fra klimadebatt og rus i samfunnet, til sine egne opplevelser fra da hun var på AUF sin sommerleir 22. juli 2011.


 
 

Tøft å vite hva man skal prioritere

- Det er vanskelig. Noen ganger har jeg prioritert politikken, og har hovedsakelig gjort fremgang der. Andre ganger har jeg prioritert studiene, og sånn vil det alltid være. Det handler om å prioritere, forteller hun.

For selv om det til tider kan være hektisk å få med seg studiene, på toppen av alt arbeidet innenfor politikken, trives hun godt med å være student når hun får tid.

- Man lærer og møter folk som er interessert i det samme fagområdet. I samfunnsgeografi er det jo mye byutvikling, som er kjempespennende. Og noe av det jeg mener er noe av det viktigste politiske området for Oslo, som jeg klarer å trekke inn i Oslo bystyre. Det synes jeg er veldig gøy og
veldig givende.

Hva er det verste med å studere?

- Akkurat nå, er det at jeg av og til må lese en stor bunke med sakspapirer vs. et par hundre sider i pensum. Da blir jeg sittende og prioritere sakspapirene, og så begynne på pensum etterpå. Da merker man at man mot slutten bare skumleser igjennom.

Kamzy har studert en rekke ulike studier ved universitetet i Oslo. Hun har vært innom juss, lingvistikk og samfunnsgeografi. Når vi spør henne om hva hun har hatt mest nytte av i karrieren, er det uten tvil allmennlærerutdanningen.


- Å lære seg måten å appellere til en sal, barn og ungdom. Det er jo det jeg bruker mye av fritiden min til, å holde foredrag for ungdom om alle mulige temaer som angår rus, likestilling eller høyreekstremisme. Mye av den pedagogikken og didaktikken har jeg tatt med videre, og jeg vil nok si at hittil er det noe av det viktigste jeg har lært.

 
 

Engasjert i samfunnet

 

POLITIKERÅND: Khamshajiny begynte tidlig å interessere seg for politikken.

Da vi spør henne om hvor hun kommer til å være om 10 år fra nå, er hun ganske sikker på at det fortsatt vil være innenfor den samme bransjen.

- Det er ikke nødvendigvis slik at det er en ministerpost som gir deg mest handlingsrom. Akkurat nå har jeg lyst til å bli god på de ulike politiske områdene. Nå har jo Arbeiderpartiet gått inn i en periode med opposisjon. Noe som gir rom for å fornye politikken, og fornye organisasjonen og AUF. Det har jeg lyst til å bidra til, fordi det er ungdommen som er framtiden.

Hvis du kunne valgt en annen bransje, ville du valgt noe annet enn politikk?


- Nei, absolutt ikke. Fordi det er et generelt samfunnsengasjement, og politikk er jo så mangt. Man tenker at politikk bare er å være minister eller statsminister eller AUF-leder, men det er jo også å være en aktiv AUF-er som skriver et leserinnlegg til Si-D i Aftenposten, eller holder foredrag for elevorganisasjonen. Så rollen er jo veldig mangfoldig, og jeg ville aldri ha byttet det ut med noen andre roller.

 
 

Ville valgt diskusjonsgruppe med likesinnede

Du kan velge tre mennesker - levende eller døde til din kollokviegruppe, hvem velger du og hvorfor?

- Kan jeg velge de som ikke studerer også? Da ville jeg valgt Per Anders Langerød, som er bestekompisen min. Aksel Braanen Sterri, progressiv kollega, og jeg ville ha vært på gruppe med Tonje Brenna, som har vært tidligere generalsekretær i AUF.

Hvilket utested pleier du vanligvis å besøke hvis du skal på byen?

- Jeg liker Nivou som ligger rett ovenfor Sosialen, også liker jeg Sosialen. Kulturhuset er også veldig koslig. Hva med Internasjonalen? Det er vel der de fleste fra AP og AUF går? Det kan godt hende, men etter at Kulturhuset åpnet har det blitt mest der.

Velg en sang som beskriver din livssituasjon akkurat nå

- Nei, det var vanskelig, sier hun og ler. True Colours av Cyndi Lauper?