(StudentTorget.no):

Ukas student Ingelin Orten har i løpet av sin studietid klart det mange bare kan drømme om – fått toppkarakterer i alle fag. Det har resultert i at hun er kåret til årets student ved BI i Bergen.

Vi tok en prat med Ingelin for å høre hvordan hun klarer å sjonglere fulltidsstudier med tre jobber, og hvordan hun får tid til alt annet.

Ingelin forteller at det var tilfeldigheter som gjorde at hun endte med bachelorstudier i økonomi.

– Opprinnelig ønsket jeg å jobbe med dyr, men så tok jeg et årsstudium i økonomi på BI og fant ut at det var helt ypperlig for meg. Jeg bestemte meg derfor for å ta to år til på BI, og nå har jeg valgt å ta enda to år på NHH.

Den ivrige studenten fra Molde ble ferdig med en bachelor i økonomi tidligere i år, og har allerede begynt på masterstudier innen samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole (NHH).

 

– Det er absolutt verdt det

Flittig student

Ingelin jobber hardt for å nå gode resultater i studiet sitt.

FOTO: Privat

Ingelin er vel kanskje noe mer travel enn de fleste studenter. Hun jobber på Bunnpris som kassemedarbeider, som frivillig i Dyrebeskyttelsen i Bergen og hun holder seminarer i samfunnsøkonomiske fag for hundrevis av studenter på BI.


Hun jobber mye for å få avveksling fra studiene. Og selv om hun til sammen studerer rundt ni timer om dagen, både på skolen og hjemme, føler hun at det er verdt det.

– Jobben på Bunnpris er et deilig avbrekk fra den akademiske boblen jeg ellers lever i. Dessuten har jeg en fantastisk sjef og kjempehyggelige kollegaer. Jobben på BI har jeg fordi den utfordrer meg. Der holder jeg seminarer for opp til 150–200 studenter, og det krever at jeg anstrenger meg for å legge frem pensum på en god og intuitiv måte. Til sist er det jobben ved Dyrebeskyttelsen i Bergen hvor jeg jobber frivillig. Der jobber jeg fordi det er veldig givende å få bidra med noe til samfunnet, og da spesielt til hjemløse dyr som ikke har mulighet til å tale for seg selv, forklarer hun.

 

Må være streng med seg selv

Når vi spør henne om hvordan hun klarer å sjonglere studier med jobb og å være sosial, er hun tydelig på at strukturen i hverdagen er viktig. I følge henne finnes det liten dødtid i døgnet, og Ingelin er flink til å prioritere det viktigste.


– Jeg prøver å legge opp dagene mine så effektivt som mulig, som regel trener jeg på vei til skolen og gjør andre ærender på vei hjem fra skolen. I tillegg er jeg helt avhengig av almanakken min. Der skriver jeg opp alt som må gjøres i løpet av en uke, både hva gjelder studier og hva gjelder trening og jobb.

Hun sier det er essensielt at man planlegger hele semesteret fra tidlig av for å få unna alt i løpet av året. I tillegg er det viktig med en god natts søvn og riktig kosthold for å fungerere i hveragen.

– Man må begynne tidlig og sette opp en plan for hva som skal gjøres hver uke, fra første uke i semesteret og frem til siste eksamen.

 

Kan ta ferie med god samvittighet

Ingelin liker en utfordring, og synes noe av det beste med å studere er tilfredsheten ved å nå de målene hun har satt seg. Hun er en sulten student som liker å lære nye ting hele tiden, og da spesielt innenfor samfunnsøkonomiske temaer.

Hva er det verste med å studere?

– Det er ikke mye å klage på som student, men det kan være frustrerende når man sitter fast på en oppgave eller en modell i dagesvis. Men, igjen er det utrolig tilfredsstillende å få til noe man har slitt mye med. Når semesteret nærmer seg slutten pleier jeg også å merke at jeg er sliten etter mange måneder med hardt arbeid. Da er det også utrolig deilig å ta seg en ferie med god samvittighet når siste eksamen er levert, sier hun.


 
 

Jens Stoltenberg, Paul Krugman og kjæresten

Du kan velge tre mennesker - levende eller døde til din kollokviegruppe, hvem velger du og hvorfor?

– Den første jeg ville valgt er min kjæreste, Sondre. Han er en utrolig reflektert mann (og selvfølgelig en dyktig økonomistudent). Ellers ville det vært interessant å ha Jens Stoltenberg med i kollokviegruppa. Jens er en fornuftig mann, og ikke minst en kjempeflink samfunnsøkonom. Til sist ville jeg hatt med en av de store økonomene. Kanskje Paul Krugman?

Hvilke utested pleier du vanligvis å besøke når du er på byen?

– Nå er det ikke så ofte jeg er ute, men jeg har tidvis vært å finne på Metro. De har ofte gode tilbud for BI-studenter.

Velg en sang som beskriver din livssituasjon akkurat nå

– Coldplay – Charlie Brown. Jeg liker tanken om å lyse opp i mørket nå som dagene blir kortere og kortere, avslutter Ingelin.

Coldplay - Charlie Brown [Official Video] HD from Sv How on Vimeo.