Svettelukten henger i luften. Lukten av timesvis med slag og spark. Fra rommene nedover gangen høres pusting, stønning og lyden av bandasjerte knyttenever som treffer pads. Vi er i Bjølsenhallen, i lokalene til Fighter Kickboxingklubb. Det er her Marielle Kongsvold tilbringer mesteparten av uken. Den pene jenta, med det søte ansiktet og de lange, lyse krøllene er bare 22 år, men allerede er hun tre ganger norgesmester i kickboksing.
Marielle setter seg ned i lotusstilling på matten i et av treningsværelsene. Hun har hatt et forhold til kickboksing hele livet. Faren var kickboksing-instruktør, og mens han trente lekte Marielle i lokalene. Da Marielle ble 13 år fikk hun endelig lov til å begynne å trene selv, og da hun var 18 flyttet hun fra venner og familie i lille Målselv ned til store, fremmede Oslo for å satse på idretten sin.
Ikke normal
MARIELLE KONGSVOLD: 23-åringen fra Målselv konkurrerer for Fighter Kickboxingklubb, samtidig som hun studerer osteopati på Norges Helsehøyskole i Oslo. |
Det koster å satse på idrett, og Marielle har aldri vært redd for å jobbe hardt. Da Marielle kom til Oslo skaffet hun seg først en jobb ved siden av kickboksingen. Etterhvert begynte hun også å studere. Hun tok en råsjans og startet på osteopati, et studium som ennå ikke var støttet av Lånekassen. I dag har hun lite tid til venner, hun kan ikke dra ut og flørte med gutter på byen, og familien ser hun sjelden. Det er ingen tvil om at Marielle er en jente med driv og guts.
– Jeg får ikke vært normal, sier Marielle.
– Jeg må legge mye til side. Så jeg merker at det koster. Det gjør jeg.
Men alt Marielle har ofret har betalt seg. Hun har tre NM-gull og utallige førsteplasser fra konkurranser de siste årene. I 2013 deltok hun i VM og kom til kvartfinalen – med knekt tå. Det virker likevel vanskelig for henne å fortelle om suksessen hun har hatt. Hun sitter lenge og tenker før hun ydmykt sier:
– Jeg synes det er litt vanskelig å si hva som er det største jeg har oppnådd, fordi jeg vet med meg selv at mine mål ikke er nådd enda. Alt er bare steg på veien.
- Men hva er dine mål?
Marielle ler nølende.
– Nei, det er vel kanskje å bli verdensmester en gang. Jeg har ikke klart å si det før. Det er vanskelig å komme dit, det vet jeg, men nå vet jeg hvertfall hva som må til.
Pingle-idrett
Marielles to store interesser
Osteopati brukes ofte til å behandle og forebygge idrettskader, som et supplement til fysioterapi eller idrettsmassasje. En osteopat ser på kroppen som en sammenhengende helhet. Ifølge osteopatien kan årsaken til smerte være et annet sted i kroppen der smerten oppleves.
Kickboksing er en kampsport som oppsto i USA på begynnelsen av 1970-tallet. Kickboksing er blanding av armbevegelsene i boksing og spark fra karate.
Kickboksing er liten idrett i Norge. Man får ikke nok økonomisk støtte til å kun drive med idretten, man må studere eller jobbe i tillegg. Til tross for at VG i januar rangerte kickboksing blant Norges topp fem idretter, er Norge et land som først og fremst fokuserer på langrenn, fotball og håndball.
– Jeg håper vi begynner å se verdien i kickboksing, sier Marielle engasjert.
– Det er en av verdens største idretter, og så er det bare en pingleidrett i Norge.
Men Marielle er ingen pingle. Man må være tøff for å reise fra venner, familie og hjemsted i en alder av 18 år. Det krever mot å satse på en idrett som man ikke kan leve av. Det krever guts å stille til VM-kamp med knekt tå. Men Marielle sitter smilende i lotusstilling og er roen selv.
- Kickboksing ser brutalt ut. Hvordan kan man se så søt ut og likevel være så tøff?
Marilelle ler.
– Når jeg er i ringen, så ser jeg ikke for meg at jeg skal slåss. Jeg ser for meg poeng, jeg ser for meg det jeg har øvd på på sekken, og jeg ser for meg kombinasjoner. Vi driver ikke med slåssing.
– Jeg har ikke lyst til å være den typiske kickboksern folk ser for seg. Jeg synes det er viktig å kunne ta vare på begge sider ved meg selv. Som jente får man utløp for ganske mye av de maskuline sidene på trening, og da kan man være veldig jentete ellers.
ØNSKER FLERE KICKBOKSERE: Marielle håper at flere vil få øynene opp for kampsport og kickboksing i Norge. |
Flinke piker slår
Det virker som om det har blitt en trend at flere og flere jenter begynner med kampsport. I kickboksing-miljøet har det blitt mye snakk om at jentefronten bygger seg mer opp enn guttefronten.
– For vår del er det helt supert. Vi får jo flere sparringspartnere! De siste årene har det vært mye fokus på jentekropp gjennom media, instagram og internett generelt. Jenter skal få til alt mulig, og jenter skal se sånn og sånn ut og gjøre det og det. Ved å drive med idrett blir fokuset på kropp og kosthold helt annerledes. Kroppen blir et redskap, og maten blir nødvendig for å ta vare på redskapet. Det tror jeg er mye sunnere!
For Marielle var det de mentale utfordringene i kickboksing som tok henne med storm. Du må gi alt både i og utenfor ringen.
– Du må takle å gå på skole, du må takle å ha en jobb, og noen ganger må du gjøre begge deler for å få ting til å gå rundt. Du må takle at det er du selv som vinner og at det er du selv som taper.
Ta sjansen
VIL TIL TOPPS: Marielles målsetting er å en dag bli verdensmester i kickboksing. |
Det er tydelig at Marielle er en ambisiøs jente. Det må man nesten være for å tørre å satse på den måten hun har gjort. Marielle har fått kabalen til å gå opp, og hun har vært suksessfull. Hva er hemmeligheten?
– Du må ha en veldig flott familie og flotte venner. Idretten går litt på deres bekostning. Og planlegging er veldig viktig, merker jeg. Bruk gjerne en halvtime på å legge en plan for hele uka. Hodet mitt hadde nok kokt over om jeg ikke hadde lagt planer.
Marielle smiler før hun avslutter:
– Jeg håper at flere ønsker å ta sjansen på å gå veien med kampsport og kickboksing. At folk ser verdien i det. Det handler om så mye, og man får utfordret seg selv på utrolig mange måter. Så jeg håper at flere tør. Jeg vil ha flere inn i idretten!