(StudentTorget.no):

Alder: 26

Fra: Re i Vestfold

Studerer: Ferdig i mai med grunnskolelærer 5-10 og et årsstudium i kroppsøving.

Studiested: Høgskolen i Oslo og Akershus

Først av alt må vi få gratulere med valget som ny leder for Pedagogstudentene! Hva blir det viktigste arbeidet for deg som leder det neste året?

Tusen takk! Jeg er ydmyk over å ha fått tilliten fra landsmøtet og ser frem til å ta fatt på alle oppgavene som hører med! Med et rykende ferskt prinsipprogram med ny politikk og et solid arbeidsprogram, har landsmøtet gitt en klar bestilling på hva vi skal arbeide med i den kommende perioden. Det vil blant annet bli viktig å jobbe for å fremme våre saker inn mot stortingsvalg og statsbudsjett. I den forbindelse vil jeg spesielt trekke frem veiledningsordning for nyutdannede og finansiering av barnehagelærerutdanningen som to saker vi vil være tydelig på at må satses på!


På landsmøtet vedtok Pedagogstudentene at alle nye lærerstudenter skal ha fire i snittkarakter. Hvorfor er det bedre med en generell karakter, fremfor å utheve karakteren i kjernefag som norsk og matematikk?

Vi mener at vårt vedtak er smartere enn det regjeringen gjør ved å trekke frem enkeltfag, rett og slett fordi et gjennomsnitt vil gi et riktigere bilde av søkerens kompetanse, og vil gi rom for å ha andre styrker enn kun matematikk (eller norsk og engelsk som er varslet at vil komme). Mange potensielt veldig flinke lærere, som kan gjøre en veldig god jobb og i tillegg få ned andelen med ufaglærte i skolen, havner i dag uten mulighet for å ta lærerutdanning, på grunn av fremhevingen av enkeltfag som de ikke kommer til å skulle undervise i når de kommer ut i jobb. En lærer skal kunne mange ting, men vi må også huske på at det er gjennom en god og kvalitetssikret utdanning man blir lærer – ikke på videregående. Vi ønsker derfor å møte kravene, men på en måte vi mener er smartere og riktigere både for studentene og for profesjonsutviklingen. Vedtaket gjelder for barnehagelærer, grunnskolelærer, faglærer og lektor i vårt prinsipprogram, bare for å påpeke dette.


LES OGSÅ: Flere vil bli lærere

Hvordan er det å kombinere studiene med å være aktiv i organisasjonslivet?

Det kan til tider føre til at døgnet har litt for få timer, men det har som regel gått fint og man lærer seg å bli effektiv når det trengs. Det har aller mest gitt meg utrolig mange fine opplevelser gjennom å møte andre engasjerte studenter som brenner for de samme tingene!

Hva er det beste med å studere?

Det beste må være at man i stor grad opplever en frihet, før arbeidslivet og det mer voksne livet blir gjeldende. Praksisen gjennom lærerstudiet har vært ekstra fine. I tillegg vil jeg spesielt trekke frem det siste året med kroppsøving der vi har hatt mange fine turer og mye moro – bra avslutning på studietida!

Hva er det verste med å studere?

Med frihet kommer også ansvar, så man kan iblant kjenne på at man ”aldri blir ferdig” med ting man skulle lest eller gjort. Å være i læringsprosesser kan også være frustrerende iblant, før en knekker kodene og forstår sammenhengene.

Hvilket utested pleier du vanligvis å besøke når du er på byen?

Her må jeg jo trekke frem Samfunnet Bislet, som ligger i kjelleren på Høgskolen i Oslo og Akershus! Dette er stedet for onsdagsquiz og å ta en øl med medstudenter – mitt stamsted siden starten på studiet.


Du kan velge tre mennesker – levende eller døde – til din kollokviegruppe, hvem velger du og hvorfor?

Ulrikke Falch – setter likestilling og psykisk helse på dagsorden og er en tøff ung og sterk stemme i samfunnsdebatten.
Kong Harald – vil ha med litt livserfaring og gammel visdom og kongen virker som en jovial og fin fyr.
Anna Sethne – driftig og banebrytende pedagog og fagforeningsleder i sin tid.

Velg en sang som beskriver din livssituasjon akkurat nå.

Ferdig med studiet, det er sommertid og skal starte å jobbe for organisasjonen i mitt hjerte, så: Can’t Stop the Feeling – Justin Timberlake