(StudentTorget.no):

Navn: Sofia Nesrine Srour

Alder: 23

Fra: Nøtterøy i Vestfold

Utdanning: Master i Jus/Rettsvitenskap på UiO

Aktuell med: Medforfatter av boken «Skamløs»

Sofia Srour gikk fra å være den stille og «flinke piken», til å snakke høyt ut om sine opplevelser med negativ sosial kontroll, og viderefører dermed kvinnekampen. Nå har hun gitt ut bok sammen med de to andre «skamløse» jentene Nancy Herz og Amina Bile, og de gode anmeldelsene kommer som perler på en snor.

– Det har vært overveldende positiv respons på boken. Før lansering var jeg litt redd for om folk kanskje kom til å misforstå budskapet vårt, men både venner, familie, og andre samfunnsdebattanter har kommet med mange gode tilbakemeldinger og anmeldelser. Mange forteller at den er treffende, og flere kjenner seg igjen i mye av boken. Et høydepunkt var at Hadia Tajik anmeldte den, for hun har virkelig forstått budskapet vårt, sier hun.

LES OGSÅ: Norsk student fikk FN-pris

Feministisk oppblomstring

Til tross for at boken har fått en så positiv respons har veien dit vært lang. Før Sofia klarte å sette ord på ting om skam, ære, og sosial kontroll, hadde hun et anspent forhold til sin egen kropp og seksualitet. Engasjementet hennes startet rundt videregående, da hun var lei av å leve begrenset fordi hun er jente.



– En venninne lånte meg en feministhåndbok, jeg følte at den bare var så «on point», og den indre feministen i meg begynte å komme frem. Jeg begynte å sette ord på ting, og fikk et helt nytt bilde av hva det vil si å være kvinne. Det å ha gode venner rundt meg som hadde de samme feministiske tankene gjorde meg også inspirert. Mange har kalt meg «sinnafeministen» da jeg plutselig begynte å stille store spørsmål om tro, politikk og kvinnerettigheter – og samtidig begynte å ta kampene hjemme. Jeg luftet mange av mine tanker på sosiale medier, men jeg skrev offentlig for første gang i februar i fjor, og startet blogg på Kvinnedagen samme året, sier hun.

LES OGSÅ: No. 4-vokalist lever av det hun liker best

Skal representere Erna Solberg

På spørsmålet om hva som blir hennes viktigste arbeid fremover smiler Sofia stolt.

– Det blir å reise rundt på skoler og andre felles arenaer for ungdom, og snakke og lytte til dem. Det er viktig å fortsette dette opplysningsarbeidet, for dette er bare begynnelsen på en lang kamp. Vi skal få lov til å representere Erna Solberg i Brussel neste uke. Det er en årlig konferanse arrangert av EU-kommisjonen om grunnleggende rettigheter, «Women’s Rights in Turbulent Times» heter årets konferanse. Statsministeren har lest boken vår og ville at vi skulle representere henne.


Å få muligheten til å få fremme budskapet deres på et internasjonalt nivå er noe hun gleder seg til.


– Jeg ser frem til store samtaler om kvinnerettigheter, den økende fremmedfrykten, muslimhat, rasisme, høyrepopulisme, men også generelt hva som er vanskelig for kvinner i Europa i dag. Og det er jo midt i blinken for oss å snakke om! forteller Sofia.

LES OGSÅ: Helene Sandvig om studietiden i Volda

– Å studere er et privilegium

Sofia er glad i å studere selv om det er mye press, både når det gjelder eksamen og prestasjoner. Likevel mener hun det er viktig å huske på at vi er heldige som har mulighet til å studere, og at det er utrolig viktig for det sosiale nettverket. Mange av studiekameratene kan jo ende opp med å bli kolleger eller venner for livet, påpeker hun.


– Retten til å studere er et privilegium. Det er altfor mange barn i verden uten mulighet til å studere. Jeg klarer ikke å tenke på det verste med å være student i Norge, vi bør være takknemlige for velferdsstaten vi har som muliggjør dette for alle barn og unge i Norge. Vi får forme våre egne liv slik vi ønsker. I andre deler av verden må man kjempe for retten til skolegang. Malala ble jo skutt bare fordi hun ville gå på skole. Om jeg skal klage på noe så må det bli eksamensstresset, konkurransen, og det sosiale presset i noen studiemiljøer, sier hun.


LES OGSÅ: Jeg ønsker å løse «flink pike»-problemet

Å kombinere studiene med samfunnsengasjement

Sofia har også noen tips til studenter som ønsker å engasjere seg i samfunnsdebatten, blant annet at man må prioritere tiden godt, og være obs på at eksamen kommer fortere enn man tror. Hun anbefaler å ta permisjon fra studiene om det blir vanskelig, og at det er greit å bruke lenger tid på studiene så lenge man fullfører.


– Engasjement er flott, og det går fint an å kombinere det med studiene, hvert fall hvis du har et samfunnsengasjerende studie hvor du kan bruke det du lærer i debatten. Da jeg tok Exphil på universitetet og leste Simone de Beauvoirs feministiske teori om kvinnen som det annet kjønn og det «tilhørende» kjønnet, begynte jeg å se sammenhengene og forstå ting bedre. Jeg kjente til henne fra tidligere, men begynte å lese Det annet kjønn og så raskt hvor dypt patriarkatet egentlig sitter i mange samfunn, sier hun.

LES OGSÅ: Grabrielle er Oslos mektigste student

Viser finger’n til stereotypier

Hvis Sofia skulle ha valgt tre personer å danne en kollokviegruppe med, hadde hun valgt Malala Yousafzai, den amerikansk-egyptiske feministen Mona Eltahawy og Amina Wadud, som er kjent for å ha ledet en samlet bønn for kvinner og menn.



– Egentlig har jeg lyst til å velge hele søsterskapet! Å møte alle som kjemper den samme kampen, og bare sitte og diskutere kvinnerettigheter, vise finger’n til stereotypier, og rett og slett sette vår egen agenda, det hadde vært noe, sier hun.


Til slutt forteller Sofia at Lilly Allens «Fuck You» er den sangen som best beskriver livssituasjonen hennes akkurat nå.

– Den er kanskje litt politisk, men den gir meg motivasjon fordi den er et «fuck you» til alle som tror de skulle ha noe å si om mitt liv, avslutter hun.