(StudentTorget.no):
Navn: Ida Hauge Dignes
Alder: 21
Utdanning: Statsvitenskap på UiO
Aktuell med: Nestleder for NHFU og rådsmedlem for ungdomsrådet til Ahus.

Ida Dignes er nestleder for NHFU i Oslo, Norsk Handikapforbunds Ungdom, hvor de driver med organisasjonsarbeid, deltar på og arrangerer debatter. Før hun kom så langt som å bli nestleder i organisasjonen, deltok hun på en debatt om inkludering i arbeidslivet, og visste egentlig ikke at NHFU fantes.

– I panelet satt et medlem av NHFU som hadde mange gode poenger og jeg ble skikkelig inspirert og engasjert til å selv være en del av det! Vi har jo mye å kjempe for, og NHFU er en arena for å sikre rettigheter og kjempe disse kampene. vi er mye sterkere sammen, sier hun.

Demonstrerte mot Peter Singer

I tillegg til å være nestleder i NHFU, er Ida også rådsmedlem i ungdomsrådet til Ahus. Selv om det er krevende, forteller Ida at hun tar dette på strak arm, og tilrettelegger studietiden sin slik at hun får tid til å gjøre det hun brenner for: Å kjempe for rettferdighet og sikre rettigheter for funksjonshemmede.– Jeg går annethvert år deltid og annethvert år fulltid på universitetet, så det blir lettere for meg å både gå på skole og være aktiv i NHFU og de andre vervene mine. Det er litt vanskelig, men jeg kombinerer også akademia med nestlederstillingen hos NHFU. For eksempel arrangerte jeg en demonstrasjon sammen med noen andre medlemmer fra NHFU mot Peter Singer (australsk filosof red. anm), som jeg mener har et nedverdigende syn på handikappede, da han holdt foredrag på UiO. Selv om foredraget hans handlet om dyrevern og ikke funksjonshemmede, var det viktig for oss å være synlige i form av en stille demonstrasjon, forteller Ida.

Les også: Hvordan lykkes med skriftlig eksamen

Fremover skal Ida sammen med NHFU kjempe for å fortsette å ha en statlig hjelpemiddelordning, men de har også andre saker på agendaen.

– Vi jobber med fremover å fjerne tabuer og stigmaer rundt seksualitet og handikappede, og også få frem at handikappede er ikke bare en gruppe mennesker, vi er forskjellige alle sammen! Derfor har vi nå fått et seksualitetsutvalg og et minoritetsutvalg på NHFU. Å inkludere alle sammen er viktig for oss. det er viktig å bli sett, sier Ida.


Mange baller i luften

Det beste med å studere er den sosiale arenaen man får, mener Ida, det å bli kjent med nye mennesker og skaffe seg et nettverk er gull verdt. Det verste med å studere syns hun er å balansere studentlivet med andre ting som fritid og trening.

Les også: Fire tips til stressmestring

– I blant har jeg for mange baller i luften, da er det digg å dra en tur hjem til foreldrene mine og bare være Ida. Man ønsker å prestere på alle områder, ikke sant - skole, organisasjoner, trening, som arbeidsleder og venn. Det er viktig å verdsette pusterommene også!

På spørsmålet om hvilke utesteder hun besøker når hun er på byen kommer svaret raskt.

- Jeg elsker Litteraturhuset! De arrangerer mange gode debatter. Men hvis du tenker på utesteder som i alkohol og festing, så er favoritten «Elsker», men som mange andre steder er det ikke tilrettelagt for rullestolbrukere, så det er litt kjipt, sier hun.

Å finne sin egen vei

Det er ingen tvil om at Ida liker å debattere, og svaret hennes på hvilke tre personer hun ville hatt med seg i en kollokviegruppe, levner ingen tvil om det som kunne blitt et storslagent debattpanel.


Les også: Funksjonshemmet? Her er ordningene du har krav på fra Lånekassen

– Nå fikk jeg litt lyst til å si Peter Singer bare for å nyansere hans syn på funksjonshemmede, rett og slett for å ha en dialog eller diskusjon med han. Jeg ville også hatt med min venninne Marianne Knudsen. Hun er veldig god til å debattere og snakke for seg, så hun hadde jeg lett tatt med i en diskusjon med Peter Singer! Den tredje personen må være en som nyanserer debatten vår litt, kanskje Line Elvsåshagen fra «Line fikser kroppen»? Vi trenger litt humor i kollokkviegruppen vår!

Til slutt sier Ida at «Alle snakker sant» Av Siri Nilsen er den sangen som passer best til hennes livssituasjon akkurat nå.

– Den handler om å finne sin egen vei, og det passer ganske godt for meg, avslutter hun.