(StudentTorget.no):
Å lede en hel organisasjon er et stort ansvar, og som ny leder fikk Sondre føle på dette. Han ble nemlig leder for Unge Venstre i 2017 og forteller at det likevel er et fint ansvar, selv om det også er litt skummelt.
– Vi var tre nye i lederteamet etter landsmøtet, og plutselig var det en hel organisasjon å drifte, noe som er et veldig stort ansvar. Å drifte en organisasjon på en god måte er svært viktig, og med tanke på #metoo kampanjen har dette blitt enda viktigere, så jeg har følt veldig mye på det ansvaret over å være sjef for organisasjonen. Likevel syns jeg det har vært gøy med for eksempel å følge arbeidet i prosessen med å skrive den nye regjeringsplattformen og hva resultatet har blitt. Det jeg syns er best er jo politikken i alt det her, hva vi får til og de målene som er viktigst for meg, sier Sondre.
Opptatt av enkeltindivdet
I niende klasse på ungdomskolen lærte Sondre om den kalde krigen, og det var dette som fikk han til å bli engasjert i politikken, mange år før han meldte seg inn i Unge Venstre. I timen var det ideologier som var tema, og etter å ha lært om kommunismen visste han hvilket parti han skulle stemme på.
– Jeg kjente at jeg ble spesielt opptatt av enkeltindividet i politikken, altså det motsatte av kommunismen, og da ble Venstre, som tar enkeltindividet på alvor det naturlige valget. Men det som virkelig fikk meg til å bli engasjert og melde meg inn i Unge Venstre var i 2013, da det var en demonstrasjon i Bergen mot å sende ut lengeværende asylbarn ut av landet. Jeg har helt siden de demonstrasjonene hatt et engasjement for asylpolitikken, fordi det gjorde virkelig et sterkt inntrykk på meg å se de barna som skulle bli kastet ut, forteller han.
Les også: Ida demonstrerte mot verdenskjent professor
Nå som pelsdyrnæringen er blitt lagt ned i Norge har Unge Venstre mye å juble for. Men utenom feiring forteller Sondre at Unge Venstre har en del andre viktige ting på agendaen fremover.
– Det viktigste blir nok å jobbe med klimagassutslippene, siden dette er et akutt problem. Målet vårt er å kutte 40 prosent av klimagassutslippene på 12 år. Det er jo ikke bare bare å gjøre dette, det krever stor innsats og gode løsninger, så det kommer vi til å jobbe mye med. En annen ting som blir viktig for oss fremover er å sørge for en skikkelig rusreform som går ut på å gi rusmisbrukerne den hjelpen de trenger istedenfor å straffe dem.
140 prosent stilling
I utgangspunktet studerer Sondre sammenlignende politikk i Bergen, men har for øyeblikket lagt studiene på siden nå som han har blitt leder for Unge Venstre.
– Jeg mangler ti poeng før jeg kan ta en bachelorgrad. Så jeg skal prøve å ta de nødvendige fagene fremover, men jeg tror ikke jeg kommer til å klare å kombinere det helt med stillingen min som leder hos Unge Venstre. Dette er jo en 140 prosent stilling i blant, men jeg har som mål å bli ferdig med bachelorgraden min så jeg kan ta en master rett etterpå, forteller han.
Gjesteblogg: – Hvorfor skal det ikke lønne seg å stå på og være flink?
Et tips Sondre gir studenter som ønsker å være politisk aktive om er å melde seg inn i en politisk organisasjon, enten det er et ungdomsparti eller noe annet.
– Den erfaringen man får ved å være med i en organisasjon som jobber med politikk er helt uvurderlig. Om man har lyst til å være med i Redd Barna eller et ungdomsparti så er det et fett, bare meld deg inn i noe du har lyst til å bruke tiden din på. Jeg tror ikke det lønner seg å sitte på skolebenken hele tiden, du må være med i en organisasjon hvis du har lyst til å jobbe med politikk og forvaltning.
– Det beste var definitivt friheten man fikk etter videregående
Selv om studiene blir underprioritert for tiden har Sondre god erfaring med studentlivet, og kan peke på både positive og negative sider ved den.
– Det beste var definitivt friheten man fikk etter videregående, jeg var veldig lite fan av å sitte på skolebenken hele dagen. Dessuten er jeg veldig glad i å lese, så det passer veldig godt for meg å kunne legge opp dagene mine litt selv. Men det verste er definitivt eksamensinnspurtene man har mot jul og sommeren. Det er ganske tungt, men samtidig blir man godt kjent med studiekameratene sine når man sitter sammen på lesesalen til kl. 23 på kvelden hver dag.
Som de fleste andre ungdommer er også Sondre glad i å dra ut å ha det gøy, men han forteller at han ofte velger noe annet enn fest og dans.
– Det jeg er mest glad i å gjøre på et utested er å ha en quiz, eller spille sjakk for eksempel. Jeg syns det er veldig gøy å gjøre noe annet enn å danse og klubbe når man er ute. Også vet jeg ikke helt hvor man gjør det her i Oslo siden jeg bare har bodd her i tre måneder, men det å være med på en quiz og drikke øl er nok drømmen på et utested, humrer Sondre.
Se oversikt over studentpuber i Oslo
Kollokvie med Macchiavelli
Som ungdomspolitiker og særlig leder for et ungdomsparti står en over mange politiske valg, og da kan det være lurt å ha noen å diskutere med. Derfor kommer det nok ikke som en overraskelse hvem Sondre ville valgt å ha med i sin imaginære kollokviegruppe.
– Jeg tror jeg hadde valgt Sokrates, Jesus, og Macchiavelli. Skikkelig politisk og filosofisk kollokviegruppe med andre ord, ler han.
Til slutt forteller Sondre meg at den sangen som beskriver livssituasjonen hans akkurat nå er «Obladi oblada» av The Beatles.
– Ikke så mye på grunn av teksten, men det er en veldig gøy sang med mye energi, og vi har det jo ganske gøy i Unge Venstre. Så det må nok bli den gladsangen som beskriver hvordan vi har det akkurat nå, avslutter han.