(StudentTorget.no):

Alexander Funch fra Ås er student ved Handelshøyskolen NTNU i Trondheim og leder av Spark NTNU. Aldri hørt om før? Spark NTNU er en studentdrevet veiledningstjeneste for studenter som har en forretningside de ønsker å sette ut i live. De ønsker å være et lavterskeltilbud for studenter med en oppstartsdrøm, og Alexander omtaler Spark NTNU som «kompis med peiling».

– Spark NTNU er en gratis veiledningstjeneste for studenter som har en oppstartside. Vi kaller oss selv en «kompis med peiling», da våre veiledere er studenter, ikke tar seg selv så høytidelig og har vært igjennom det å drive med oppstart eller driver allerede en oppstart, forklarer han.

Hos Spark NTNU kan man få råd om alt fra marked, økonomi, produktutvikling, søknadsskriving og mye mer. Det at veiledningstjenesten blir drevet av og for studenter, anser Alexander som en stor fordel.

Les også: To av ti nordmenn vil starte for seg selv

– Det er nettopp det at veilederne våre er studenter som gjør at de er så flinke – de klarer å sette seg inn i sine medstudenters situasjon, og har oppstarts-erfaringen ganske friskt i minnet. I tillegg har veilederne selvsagt taushetsplikt, og kan gi råd innenfor det meste, det være seg om marked, økonomi, produktutvikling, søknadskriving og så videre.


Bitt av basillen

Selv forteller Aleksander at han kom i kontakt med Spark NTNU på den tiden da han selv gikk rundt og ruget på en god ide.

– Jeg jobber selv i en oppstartsbedrift i Trondheim, og kom i kontakt med Spark NTNU gjennom veiledning. Veilederen vi hadde på det tidspunktet var så utrolig gira og interessert i ideen min, hjalp meg videre til et nytt nivå og motiverte meg når ting var litt tungt.

Det gode møtet med veiledere som tente på ideen han hadde kommet opp med, gjorde at han ble interessert i å bidra til at andre studenter også får hjelp til å starte opp sine egne bedrifter.

Les også: Det ukjente skattefradraget for studenter

– jeg selv ble inspirert til å søke på stilling i Spark når muligheten bydde seg, da jeg følte at jeg ville gi den samme servicen som min veileder hadde gitt meg til andre studenter med oppstartsidéer. Etter det har jeg bare blitt i Spark NTNU! sier Alexander.

Selv om det kan være krevende å sjonglere studiene med å være leder for en viktig veiledningstjeneste, er Alexander av den typen som trives med å ha mye på tapetet.


– Det kan til tider være mange baller i luften, men det er bare gøy. Man lærer å jobbe strukturert og effektivt, og ting man lærer i organisasjonsarbeid kan komme til nytte senere i arbeidslivet.

– Hopp i det!

Alexander er ikke så veldig annerledes enn mange andre studenter. Når vi spør han hva han liker best med studietiden, kommer svaret kjapt og kontant: «Friheten!». Blant de tingene han derimot setter mindre pris på ved studentlivet, finner man både eksamensperioder generelt, samt First Price-kaffe.

Når han er ute på byen, kan Alexander  alt etter hvordan dagsformen er ende opp på en av Samfundets mange konserter, eller slappe helt av på et av ladebyens mer lavmælte skjenkesteder. Når vi så ber han om å peke ut en drømme-kollokviegruppe, er han kanskje enda mer eklektisk i smaksveien:

• Terry Crews – fordi han virker som en utrolig artig og livsglad person (noe man trenger i harde studieøkter).
• John Nash – generelt for å hjelpe meg gjennom vanskelige fag på økonomistudiet.
• Hvilken som helst Spark-veileder – Å ha en kompis med peiling til stede er viktig vettu!


Les også: Ta pauseår uten å få hull i CV-en

Helt til slutt: Hva er det beste tipset du kan gi til studenter som ønsker å starte opp en egen bedrift?

– Det å drive oppstart tar mye tid, men er utrolig lærerikt og gøy. Prøv å «hopp ut i det», uten forventinger om at man skal bli det neste Facebook eller Airbnb. Da legger man mindre press på seg selv, ting vil føles mye mer naturlig og sjansen for å lykkes blir dermed større. Nettverk er også utrolig viktig – bli kjent med gründermiljøet rundt deg, delta på arrangementer, prat med likesinnede mennesker og finn et team som kan hjelpe deg å realisere ideen din, sier Alexander.