(StudentTorget.no):

Pride handler ikke kun om å ytre sin seksualitet, men også om solidaritet og det å føle seg godtatt. Likestilling, kjønnsbalanse og mangfold er nøkkelordene under Pride. For den 21 år gamle, Italienskfødte studenten Samuel, har Pride-bevegelsen fanget hans oppmerksomhet hele livet.

 

Samuel studerer til daglig Sosialt Arbeid – sosionomutdanning – ved Universitetet i Agder (UiA), campus Kristiansand. Han ser på Pride som en unik mulighet til å feire eksamensfri og sommerferie på. Når vi spør han hvordan det er å være student under Pride er Samuel svært positiv.

 

– Det er toppen! Alle eksamener er ferdige, sommeren har nettopp startet, og det er regnbuer absolutt over alt. Hva mer kunne jeg ønsket meg? Slutten av juni er den perfekte tid for oss studenter å feire Pride på, sier Samuel.

 

Handler i bunn og grunn om kjærlighet

 Pride-bevegelser har fanget oppmerksomheten min hele livet. Selv før jeg viste hva det handlet om, og før det begynte å gå opp for meg at jeg ikke var heterofil. Når jeg først innså at jeg var skeiv, så jeg på Pride som en mulighet til å bli kjent med folk med lik legning som meg. Etter hvert som jeg har lært mer om Pride - den politiske og sosiale delen - har Pride-bevegelsen blitt viktigere for meg. Mest av alt handler Pride om mennesker, samlet på et sted, som deler de samme ideene. Det er en mulighet for oss å vise verden at det finnes veldig mange skeive mennesker, at vi er helt ufarlige og at det i bunn og grunn handler om kjærlighet - for oss seg selv og de man har rundt seg, forteller han.


 

Les også: Syv friske sommerretter

 

Pride-paraden ble gjennomført lørdag 30. juni i Oslo. For Samuel er dette den viktigste begivenheten under regnbuedagene. Han forteller at paraden gir han en mulighet til å ytre sine meninger, og for alle som ønsker å få frem et poeng.

 

– Paraden samler oss for å og vise hvem vi er, hvor mange vi er og hvor gøy det kan være å slippe oss inn. Paraden er en sjanse for å få frem et poeng, sier Samuel.

 

– Jeg går også i Pride for alle som ikke tør enda. For alle som fortsatt ser på bildene på Facebook og skulle ønske de kunne deltatt - jeg går for dere!

 

Studentorganisasjoner landet over ønsker å vise sin interesse og sitt engasjement for åpenhet rundt seksuell legning og Pride-bevegelsen. Samuel er positiv til arbeidet som legges ned.

 

 Jeg har mest erfaring fra Sørlandet, i og med at jeg studerer i Kristiansand. Jeg er svært fornøyd med hvordan ulike aktører innenfor UiA engasjerer seg i det som sørpå heter Skeive Sørlandsdager. Arrangementet holdes i slutten av august. Så vidt jeg vet er STA, altså Studentorganisasjonen i Agder, med på å gå i paraden som holdes i Kristiansand. Senter for Likestilling ved UiA har også en komité som jobber aktivt med å markere at UiA er et skeivt-vennlig universitet. Blant annet ved å holde mangfoldsmarkering der et stort regnbueflagg blir synlig hengt opp, samt holdes en markering i kantinen med ulike appeller, sier Samuel.


Har til tider vært utfordrende

Vi ønsket å vite om Samuel møter på noen utfordringer ved å delta på Pride og være homofil i Norge. Han mener vi er heldige i vårt land, ettersom vi har unngått stor motstand mot homofile. Men helt motstandsfritt er det heller ikke her til lands.

 

Les også: Slik får du mest ut av sommerflørten

 

– Det skal sies at det også finnes motstand i Norge, som for eksempel Den Nordiske Motstandsbevegelsen. Denne motstandsbevegelsen har vist sitt nærvær rundt paraden i Kristiansand i 2016, og marsjerte protestantisk gjennom gatene i 2017. Et faktum er også at min italienske del av familien ikke alltid har vært like støttende rundt min legning. Det har til tider vært en utfordring for meg. Men ingen ting stopper meg, jeg er ikke redd for å være den jeg er og står for det, forteller Samuel.

 

Hvilke tips ville du gitt til 10 år gamle Samuel?

 Ti år gamle meg var i ferd med å gå inn i noen år som ikke kom til å være fylt med regnbuer hver dag. Det har vært mye skyer, men jeg føler at jeg har gjort det beste ut av årene som har gått og jeg tror ikke jeg ville forandret på så mye. Jeg kom ut til familie og venner når jeg var moden nok til å ta imot motstanden jeg kunne møtt på, som var overraskende liten. Den motstanden jeg møtte på, klarte jeg å jobbe meg gjennom.


 

– Så om jeg kunne snakke til ti år gamle meg og gitt ham et tips, ville det vært: bare vær den du er. Følg hjertet, gjør alle de tingene du har lyst til å gjøre. Bry deg litt mindre om folk rundt deg som kan tenke annerledes enn deg, for i bunn og grunn, så lenge det du gjør ikke skader noen andre og deg selv, er det ikke noe i veien for å gjøre det. Om det så skulle irritert noen at du går med et regnbueflagg, får det være deres greie. Vær stolt av den du er, fordi det er bra nok, avslutter Samuel.