(StudentTorget.no):

Selv om hovedgeskjeften til Vetle Langedahl er studiene i Rettsvitenskap ved UiT – Norges arktiske universitet, har han funnet tid til å ta på seg vervet som ny styreleder i Norges arktiske studentsamskipnad. Dette er velferdsorganisasjonen for de 16 000 studentene som er tilknyttet UiT – Norges arktiske universitet og UNIS Universitetsstudiene på Svalbard.

 

Han kom først inn i styret som nestleder i 2017, og nå var han klar for å dykke enda dypere ned i arbeidet med studentsamskipnaden.

 

– Vår forrige styreleder gikk av nå og det åpnet seg en plass som jeg valgte å stille til. Styret valgte å gi meg tilliten som styreleder det neste året, det er jeg veldig takknemlig for, sier Vetle.

 

LES OGSÅ: Ukas student tar opp kampen mot hevnporno

 

Vil komme ensomheten til livs

I rollen som styreleder har Vetle klare ambisjoner om å utnytte enda mer av det store potensialet som ligger i organisasjonen.

 

– Jeg lever etter tanken om at det alltid går an å forbedre seg, uansett hvor bra en gjør det. Vi leverer gode resultater i Norges arktiske studentsamskipnad, men vi kan fortsatt strekke oss litt lengre. Nå ser jeg i første omgang frem til at vi skal starte bygging av nye studentboliger i Harstad og på Svalbard.


 

Studentsamskipsnadens selvuttalte oppgave er å sørge for gode rammer i studietida, slik at studentene opplever mestring, trivsel og trygghet. Innunder dette har Vetle sett seg ut en hjertesak. I den ferske ShoT-undersøkelsen kommer det nemlig frem at nær én av tre studenter er ensomme. Dette er et problem han brenner for å løse.

 

– Det skal ikke være sånn at studenter ved UiT går ensomme på campus. Så enkelt er det. Der har vi en jobb å gjøre og den ser jeg frem til å ta fatt på, sier han.

 

LES OGSÅ: Skremmende utvikling i studenters psykiske helse

 

– Et fantastisk grunnlag for arbeidslivet

På spørsmål om hvordan det er å kombinere vervet med studiene i Rettsvitenskap, får vi ikke noen utgreiing om at det går ut over studiene, at det er en energikrevende rolle, eller at han har havnet i den berømte «tidsklemma». Ingen problemer i sikte. Her er glasset halvfullt.

 

– Det er helt perfekt. Det er et verv og en jobb som gir meg et fantastisk grunnlag for arbeidslivet senere. Samskipnadene er jo som private bedrifter å regne og styret er underlagt aksjeloven. Sånn sett er det veldig relevant for hva jeg studerer, svarer Vetle.


 

Og i tillegg til å se bra ut på CV-en, gir det ham også veldig mye personlig å jobbe med studentsamskipnaden.

 

– Du lærer mye om styrearbeid, om strategisk og langsiktig tankegang, om regnskap og budsjett. Det er ting som er nyttige å kunne noe om, uansett hva du studerer.

 

Han presiserer også at det en veldig lett jobb å utføre – fordi de har en dyktig administrasjon som gjør at de i styret sjeldent har problemer med å fatte beslutninger.

 

– Det er kvalitet i alle ledd, helt fra de som for eksempel jobber i kantinene og helt opp til ledelsen. Det setter jeg utrolig stor pris på!

 

LES OGSÅ: Ukas student reagerer sterkt på den nye «nikab-loven»

 

Størst av alt er friheten

I tillegg til studiene og vervet i studentsamskipnaden, jobber han litt som spaltist i lokalavisen. Men det er ikke denne jobben som tar opp mest av tiden hans.

 

– Jusstudiene er ganske omfattende, så det tar mye tid, men jeg klarer som oftest alltid å finne tid til å være sosial også, sier han.

 

For Vetle er det friheten som er det beste med å være student. Friheten til å disponere tid og innsats som man vil.

 

– Du lærer deg på mange måter å være voksen i løpet av studiet. Det handler om hvordan du takler denne friheten. Dersom du ikke håndterer den riktig og utnytter deg for mye av den, taper du på det i form av dårlige karakterer. Om du håndterer den riktig, vil du belønnes for hardt og godt arbeid.


 

På spørsmål om hva som er de mest negative eller krevende aspektene ved studentlivet, kommer svaret ganske så bastant.

 

– Økonomien, definitivt. Det er krevende nok at stipendet ikke er stort nok i dag, men i tillegg er det mange utleiere som krever vanvittige summer for hybler og små leiligheter som studenter er avhengige av å leie for å ha et bosted. Derfor er jeg glad vi bygger mye i vår samskipnad, for å kunne tilby gode hybler og leiligheter til en fornuftig pris til våre studenter.

 

LES OGSÅ: Studentenes dom over egne studiebyer

 

Ferguson, Elden og bestefar

– Du kan velge tre mennesker, levende eller døde, til din kollokviegruppe. Hvem velger du og hvorfor?

 

– Sir Alex Ferguson, fordi jeg er stor Manchester United-supporter og fordi han er en massiv lederpersonlighet jeg tror jeg kunne lært mye av.

 

– John Christian Elden, fordi han er en dyktig advokat og selve grunnen til at jeg startet å studere juss. Måten han hjalp Fritz Moen på i hans sak var grunnen til at jeg ønsket å studere det jeg studerer og det inspirerer meg hver dag på studiet.

 

– Bestefar vil jeg ha med fordi han er mitt største forbilde og min beste venn, helt fra jeg var liten. Han er klok, erfaren og veldig smart. Rett og slett en bra mann å ha med seg i “krigen”!– Velg en sang som beskriver din livssituasjon akkurat nå.

 

Har egentlig ikke en sang som beskriver livet mitt spesielt godt akkurat nå, men velger å si “Filosofen” av bandet Resirkulert. Mest fordi de er et knallbra band fra Nord-Norge som fortjener flere lyttere!

 

 

Klikk her for å se studentrabatter i Norge