(StudentTorget.no):

I NRK-programmet «Jeg mot meg» følger vi en gruppe unge mennesker gjennom en periode på tre måneder, hvor vi får innsikt i deres psykiske utfordringer i hverdagen. Én gang i uken har de møttes til gruppesamtaler med psykolog Peder Kjøs, hvor de forsøker å løse problemene sine.

 

Én av de åtte deltakerne er BI-studenten Anja Catrine Venås (23), som også er en populær blogger og instagrammer. Hun søkte seg til programmet da hun var langt nede og følte at hun ikke hadde noen løsning på livet.

 

– Det var komisk hvor godt tittelen «Jeg mot meg» traff meg. Jeg har hatt vondt veldig lenge og jeg har vært inn og ut hos forskjellige DPS-er, psykologer, psykiatere, leger og helsesøstre. Jeg følte at jeg hadde prøvd det aller meste, men at ting likevel ikke ble bedre. Så derfor var jeg litt sånn «hvorfor ikke?», sier hun.

 

Den største forskjellen mellom den tidligere behandlingen hun har mottatt, og opplegget i «Jeg mot meg», var at hun ikke sto alene i prosessen. De ukentlige møtene med psykolog Peder Kjøs og de andre deltakerne fungerte som gruppeterapi. Noe av formålet med denne terapiformen er at man skal få tilbakemeldinger på egen atferd fra de andre deltakerne, slik at man får innsikt i sin egen oppførsel og sine egne tankemønstre. Det skal være en trygg atmosfære som gir mulighet til åpen dialog og selvransakelse. Dette er noe Anja har hatt stort utbytte av.


 

– Man får jo flere synsvinkler, meninger og reaksjoner på det man forteller. Og da gjerne fra folk som er jevnaldrende. Akkurat det tror jeg har litt å si. Ofte er det flere som føler det samme som deg eller har gått gjennom lignende ting, og da føler man seg mindre alene. Det er jo fint, sier hun.

 

LES OGSÅ: Studietidens psykiske utfordringer

 

En sterkere stemme

I dag har hun det ganske bra, forteller Anja. Selv om det går opp og ned i perioder, har hun det alt i alt bedre med seg selv. Det kan i stor grad tilskrives deltakelsen i «Jeg mot meg».

Foto: Instagram / xanjac

 

– Programmet hjalp meg veldig til å kunne bli åpen med for eksempel kjæresten min, noe som har bedret situasjonen min mye. I tillegg har jeg blitt god venn med Lynneth og Fredrik, to av de andre deltakerne. Selv om vi bor på vidt forskjellige steder i Norge har vi mulighet til å snakke med hverandre hele tiden på internett. Jeg og Lynneth har veldig lik problematikk, derfor kan vi snakke sammen uten filter. Det er så deilig. Og hun forstår så mye ingen andre forstår, nettopp fordi hun har hatt de samme tankene som meg.


 

Anja begynte å blogge for snart to år siden, da hun allerede hadde en stor følgerskare på Instagram. Hensikten var å gi følgerne større innsikt i livet hennes – at de skulle få se mer av henne enn bare Instagram-fasaden. Helt fra starten har hun vært åpen om å ha det vondt, men uten å gå for dypt i materien. For det var viktig å skille mellom det private og det personlige. «Jeg mot meg» ble litt annerledes enn bloggen, blant annet fordi det er visuelt, og derfor får frem hvordan ting er på en mer effektiv måte. Nå håper hun å kunne fortsette bloggingen som før, men med en sterkere stemme som følge av serien.

 

– Jeg har mye jeg vil dele og jeg har lyst til å hjelpe. Da jeg gikk på videregående var de eneste jeg snakket med mamma og psykologen min. Jeg gikk helt alene med problemene mine, og jeg vet at det kunne hjulpet meg masse å se at noen hadde det på samme måte som meg, selv om det kun var en blogger. Det er godt å kjenne seg igjen i andre.

 

Etter at programmet kom på luften har hun fått mange positive tilbakemeldinger fra venner og bekjente, men også fra svært mange ukjente.


 

– Det er mange som føler det på samme måte som meg, og det er flere som forteller at det har hjulpet dem å se serien på tv, forteller Anja.

 

Her kan du se et utdrag fra Anjas Instagram-profil:

(Artikkelen fortsetter under bildene)

 

SE VIDEO: Psykologen om kjærlighetens berg-og-dalbaner

 

Flere studenter sliter psykisk

Én av fire studenter i Norge har alvorlige psykiske symptomplager, ifølge den nye SHoT-undersøkelsen. Det er en stor økning fra tidligere år, og økningen er mer markant blant jenter. Men Anja er BI-student, og er derfor ikke helt ukjent med å gå statistikk nøye etter i sømmene. Det kan nemlig finnes flere årsaker til at tallene øker.

Foto: Instagram / xanjac

 

– Først og fremst tror jeg slike undersøkelser avdekker mer nå enn hva de gjorde for ti år siden. Det har blitt mer akseptert å snakke om psykisk helse, og det er ikke lenger like tabubelagt. Derfor tror jeg flere tør å «stå frem». Jeg føler også at det er færre gutter enn jenter som tør snakke om slikt. Så kanskje det kan ha en innvirkning på resultatet?

 

Anja er likevel redd for at økningen også kan skyldes samfunnet vårt og bruken av soiale medier. Hun peker på presset om alt man skal være med på hele tiden, og hvor mye man skal vise seg frem for resten av verden.


 

– Da føler man seg fort ensom når man sitter hjemme alene og ser at «alle andre» har det gøy på sosiale medier. Det er lettere å føle seg ekskludert da. Man skal jo også få med seg absolutt alt hele tiden og være på topp 24/7. Det kan jo ha en innvirkning.

 

LES OGSÅ: – Det kan være sunt å gi litt f...

 

Anjas råd til medstudenter

– Om du er student og sliter psykisk, ta kontakt med en rådgiver på skolen. Det har hjulpet meg så ekstremt mye de siste årene. Jeg tror det er få som vet hvor gode tilbud det faktisk er på skolene. Det er mye som kan tilrettelegges for å gjøre studiehverdagen enklere.

Foto: Instagram / xanjac

 

Det finnes flere tilbud om man trenger noen å snakke med, men Anja har god erfaring med og først oppsøke fastlegen og forklare hva man sliter med og synes er vanskelig. Da kan legen ta en vurdering og eventuelt henvise deg videre til psykolog hvis det er nødvendig.

 

– Det kan dessverre ta noen måneder før du får time, så om du trenger noen å snakke med i nærmeste fremtid bør du kontakte studiestedet ditt og forhøre deg om det finnes helsesøster eller lignende. Sammen i Bergen tilbyr for eksempel gratis psykologhjelp til studentene sine. Her trenger du ingen henvisning fra lege, forklarer Anja.



– Hvis det er akutt, har Mental helse en hjelpetelefon man kan ringe. På sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere, eller ansatte veiledere. Det kan være god midlertidig hjelp.

 

LES OGSÅ: – Studenter skal ikke gå ensomme på campus

 

Foreleseren, Aristoteles og Halsey

Anja synes friheten det beste aspektet ved det å være student – at man kan disponere tiden sin som man vil. I tillegg trekker hun frem at man møter mange nye mennesker og alt det sosiale som skjer utenfor skolen. Men det er også noen sider ved studentlivet som ikke er utelukkende positive.

 

– Eksamenspresset. Det kjenner jeg ganske mye på. Ukene før en eksamen er jeg ikke helt i vater, for å si det sånn, sier hun og ler. – Jeg vil så gjerne prestere, men det er jo ikke alltid man får det til. Da blir jeg skuffet over meg selv, og å takle det er det mest krevende.


– Du kan velge tre mennesker, levende eller døde, til din kollokviegruppe. Hvem velger du og hvorfor?

 

– Foreleseren min i tekst og kommunikasjon, Knut Kolnar, Aristoteles og Halsey.

– Foreleseren min, fordi han er et inspirerende og reflektert menneske med doktorgrad i filosofi og som er helt rå med tekst og retorikk.


– Aristoteles, fordi det er Aristoteles. Hadde vært fint om han kunne snakket norsk for anledningen.

– Og Halsey, fordi hun er min favorittartist. Jeg kan relatere til så mye av det hun synger om, så jeg tror hun hadde vært et fint tilskudd til gruppen for min egen del. Hadde gitt den litt ekstra spice og humor.

 

– Velg en sang som beskriver din livssituasjon akkurat nå.

 

– Hehe. Kanskje litt klisjé, men Recovery av James Arthur.

 

 

Klikk her for å se studentrabatter i Norge