Navn: Thomas Lone
Alder: 24
Studie: Master of Science – Sivilingeniør
Studiested: NTNU
Aktuell med: Besteg Mount Everest den 16. mai 2019 og ønsker å bli den yngste nordmannen som bestiger de høyeste fjellene på alle kontinenter.

 

Mount Everest ligger 8848 m.o.h. og er verdens høyeste fjell. Den 16. mai 2019 besteg Thomas Lone (24) Mount Everest. Thomas er en av de yngste nordmennene til å bestige Mount Everest noensinne.

 

Everest hadde vært en livslang drøm for Thomas og han satte seg som mål å bestige Mount Everest da han var i Forsvaret.

 

– Etter et år i Forsvaret bestemte jeg meg for å sette det som et konkret mål. Det er nå 4 år siden. Forsvaret lærte meg mye om å flytte mentale grenser og ikke minst oppleve mestringsfølelse. Jeg så på Everest som det perfekte mål for å oppnå dette!

 

Ville gi noe tilbake til lokalsamfunnet i Nepal

Høsten 2018 dro Thomas på rekognoseringstur til Everest base camp, hvor han klatret flere 6000-meter topper. Samtidig møtte han flere sherpaer, medlemmer av den lokale befolkningen, og fikk et innblikk i den lokale kulturen.


 

– Jeg fant raskt ut at jeg ønsket å gi noe tilbake til lokalsamfunnet. Jeg er svært takknemlig for og opptatt av utdanningstilbudet vi har i Norge og derfor ville jeg samle inn penger til skolebarn i Namche Bazaar, sherpahovedstaden, på veien til Everest Base Camp, forteller Thomas.

 

Ved å nå toppen av Mount Everest ønsket Thomas å finansiere utdanningsstipender for barn i Nepal. Med støtte fra The North Face og med veiledning fra Alpine Ascents Foundation, arrangerte Thomas en pengeinnsamling kalt «Everest for Education», der han ville samle inn penger for å finansiere skolegangen til mer enn 14 barn i Khumbu-regionen i Nepal.

 

LES OGSÅ: Ukas student vil hjelpe andre gjennom bloggen sin

 

Finansierer utdanning for barn i Nepal

Sherpaene er et folkeslag, og å være sherpa er både en kultur og en levemåte. Sherpaene er hardtarbeidende og bor på store høyder. De lever som bønder, gjetere, eller av å være guider på Mount Everest. Nepal er et av de fattigste landene i verden og mange sherpaer har ikke råd til å sende barna over lange avstander for å gå på skole. Alpine Ascents Foundation (AAF) er en non-profit organisasjon som håndterer utdanningsfondet for sherpaene; Sherpa Education Fund. Hundre prosent av alle donasjonene som gis til AAF går til barns utdanning, helse og velferd.


 

Sherpa Education Fund er med på å finansiere skolegangen for sherpaer som ikke har råd til å sende barna sine på skolen. I tillegg til å dekke skolegangen, gir de også barn fra familier som bor på avsidesliggende steder muligheten til å bo på internater i nærheten av skolen. På internatene får barna bo i familielignende miljøer og delta i aktiviteter med andre barn fra skolen.

 

De fleste AAF-elevene som går på skole i Kathmandu kommer fra Khumbu-regionen, og bor på internatskoler som er finansiert av ulike sponsorer som ønsker å investere penger i utdanningen og fremtiden deres. Hele 70 % av Thomas sin innsamling skulle gå til Sherpa Education Fund og de resterende 30 % til å finansiere selve ekspedisjonen i form av utstyr og andre ting han trengte, som tillatelser, oksygen, forsikringer, logistikk, guider og tau til ekspedisjonen. Kjøp av dette utstyret skulle også være med på å støtte sherpaene, som fungerer som guider på ekspedisjonene.

 

Foto: Thomas Lone

 

LES OGSÅ: Ukas student ville skape en lettere hverdag for flyktningene

 

Ble hekta på høye fjell

Første gang Thomas kjente effekten av å være veldig høyt oppe var på Kilimanjaro, hvor han var på tur med vennegjengen fra NTNU, som han studerer for å bli sivilingeniør sammen med. Denne følelsen var noe Thomas ville kjenne mer av og han ville stadig høyere.


 

Det krever mye trening og mange forberedelser før man kan bestige Mount Everest. Thomas forteller at mye tid går med til å lese bøker og skildringer på nett om hva andre har gjort, og hva som funger og ikke. Å trene for og delta i triatlon har hjulpet Thomas å få styrken og tøffheten som kreves for å bestige Mount Everest.

 

Thomas satte seg også konkrete delmål for å få erfaring. Flere av disse ekspedisjonene har tatt Thomas til toppen av hele fem av de syv fjellene som kalles for «Seven summits».

 

– Treningen har vært svært tidkrevende og variert. Hovedaktiviteten har vært lange turer med tung sekk og dekk på slep, for å bygge utholdenhet og øke kroppens evne til å brenne fett effektivt.

 

LES OGSÅ: Ukas student bekjemper ensomhet blant studenter

 

Vanskelig å finansiere eventyret på studentbudsjett

For Thomas var den største utfordringen å finansiere eventyret som student. I tillegg til å ha spart opp noen penger, har Thomas hatt opp til fire ekstrajobber samtidig ved siden av studiene.

 

– Periodevis sjonglerte jeg fire deltidsjobber ved siden av full studieprogresjon og ekspedisjonstrening for å finansiere eventyret. Jeg har jobbet og spart jevnt og trutt i 4 år for å få råd til ekspedisjonen, men var likevel avhengig av sponsormidler og tok til og med opp lån rett før avreise for å komme helt i mål, forteller Thomas.


 

LES OGSÅ: Ukas student gjør drømmer til virkelighet

 

En av de første til å nå toppen av Mount Everest

Thomas dro fra Norge den 15. mars for å tilbringe tre uker i høyden i Ecuador for å akklimatiseres. Deretter dro han videre til Nepal, via Hawaii, og ankom base camp den 15. april, etter en 10 dagers gåtur. Preakklimatiseringen i Ecuador ga som forventet gode resultater og Thomas kunne gå høyt på Everest uten problemer, ganske tidlig etter ankomst i base camp.

 

– Vi klatret nabofjellet Lobuche Peak, før vi dro på en akklimatiserings «rotasjon» på Everest, der vi tilbrakte fem dager høyere enn base camp og nådde camp 3 på 7100 meter som høyeste punkt.

 

Etter dette forsøkte Thomas og gruppen han var en del av å hvile, spise og forberede seg til været ga dem en mulighet til å klatre helt til topps. Muligheten kom den 16. mai.

 

Thomas nådde toppen av Mount Everest kl. 03.30 den 16. mai 2019, sammen med sherpaen Tsering. De bestemte seg for å vente på soloppgangen og hadde toppen for seg selv i en time og ett kvarter. Thomas var en av de første til å komme opp og ned igjen den dagen.

 

– Jeg følte meg sterkere enn jeg hadde håpet og gikk fort opp til toppen, nesten uten pause. Jeg møtte derfor de fleste klatrerne på vei ned.


 

– Å nå et mål jeg har jobbet så hardt for i så lang tid, var rett og slett ubeskrivelig. Jeg har selv nå ikke fordøyd det hele, forteller Thomas.

 

Foto: Thomas Lone

 

LES OGSÅ: Ukas student ønsker å gjøre en forskjell

 

To døde på samme ekspedisjon

Å bestige Mount Everest er langt i fra risikofritt. To personer mistet livet samme dag som Thomas nådde toppen av Mount Everest; en frøs ihjel, og en annen fikk høydesyke og falt ned. Thomas så liket til personen som mistet livet i løpet av natten, grunnet hypotermi.

 

– Det er selvsagt svært emosjonelt å bli eksponert for slikt på en ekspedisjon, men jeg kjente godt til farene før jeg reiste, og har brukt mye tid til å forberede meg på å se død og ulykker på vei til toppen, forteller Thomas.

 

LES OGSÅ: Slik får du praktisk erfaring

 

Mål å klatre «The Seven Summits»

Thomas sitt mål er å klatre det høyeste fjellet på hvert kontinent. De syv fjellene kalles «the Seven Summits». I tillegg til Mount Everest har Thomas klatret Aconcagua (6962 m.o.h.) i Sør-Amerika, Kilimanjaro (5895 m.o.h.) i Afrika, Elbrus (5642 m.o.h.) i Europa, og Denali (6194 m.o.h.) i Alaska. Thomas har også besteget Mt. Blanc og Mt. Rainier.


 

– Med Everest som hovedmål ble flere av de andre toppene ideelle delmål for å høste erfaring og forberede meg. Etter hvert så jeg på «Seven Summits» som et stort mål i seg selv, og ikke minst en fantastisk måte å reise verden rundt på!

 

Ved spørsmål om hvilket fjell som er favoritten å klatre til nå, svarer Thomas Denali.

 

– Til nå må Denali i Nord-Amerika være favoritten! Det er så avsidesliggende, vinterlig og rent. Her gjør man alt selv og starter med en 100 kilos pulk et stykke unna fjellet, og mestringen ved å nå toppen blir desto høyere!

 

Thomas planlegger å klatre Puncak Jaya/Carstenz Pyramide (4884 m.o.h.) i Oseania i oktober, og Vinson Massif/Mount Vinson (4892 m.o.h.) på Antarktis i desember eller januar.

 

Foto: Thomas Lone

 

LES OGSÅ: Prokrastinering og hvordan du kan unngå det

 

Vil bli sivilingeniør

I tillegg til å klarte i fjell er Thomas også student og han studerer ved NTNU i Trondheim. Her tar en mastergrad som sivilingeniør. Målet er å kunne jobbe med fornybar energi i fremtiden.

 

– Jeg har alltid vært stor fan av matte og fysikk, og ville bruke denne interessen til å skape ny teknologi og gi en positiv impact i samfunnet. Da virket sivilingeniør, og spesielt marin teknikk her i Norge, som midt i blinken!

 

Å kombinere klatringen med studenttilværelsen kan være tidskrevende, men Thomas mener at det allikevel er verdt det.

 

– Å kombinere klatring med studenttilværelsen er tidkrevende og krever særdeles mye disiplin, men det gir også utrolig mye, fordi livet blir så variert og kontrastfylt, forteller Thomas.

 

Hva er det beste med å være student?

 

– Studentfrivilligheten, samholdet og friheten!

 

Og det værste med å være student?

 

– Skippertakene, puggingen og fyllesyken, hehe.

 

Hvis du kan velge tre mennesker – levende eller døde – til din kollokviegruppe, hvem velger du og hvorfor?

 

– Erling Kagge, en av Norges største polfarere og verdens første til å gjøre «de tre poler». Han har vært min største inspirasjonskilde! Daenerys Targaryen – hun har 3 drager, come on! Og Jordan Belford – garantert god stemning i pausene!

 

Velg en sang som beskriver din livssituasjon akkurat nå.

 

– Welcome to the Jungle av Guns N’ Roses! Sånn er det å være tilbake i sivilisasjonen.

 

 


Vil du se flere bilder fra Thomas sitt Everesteventyr? Følg Thomas på Instagram her.