Navn: Victoria Sjåstad, Malene Sævareid og Jessica Fiskaa.
Alder: 22-24 år
Studie og studiested: Tannpleie, Institutt for klinisk odontologi, Universitetet i Bergen.
Aktuell med: Står bak Instagram-profilen «tannsista», hvor de forteller andre om hva som gir god og dårlig tannhelse.

 

Victoria Sjåstad (23) fra Førde i Sogn og Fjordane, Malene Sævareid (22) fra Haugesund i Rogaland, og Jessica Fiskaa (24) fra Fiskå i Møre og Romsdal er tre gøye og ivrige studenter som går i samme klasse på slutten av andreåret på tannpleierutdanningen ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Bergen.

 

Sammen har tannpleiestudentene startet Instagram-profilen «tannsista», hvor de gir tips til hvordan andre kan opprettholde en god tannhelse.

 

Startet som et skoleprosjekt

Tannpleiestudentene startet Instagram-profilen «tannsista» som en del av et skoleprosjekt i faget psykologi og pedagogikk, i slutten av november 2018. Målet med prosjektet var at studentene skulle finne ulike måter å opplyse det norske folk om tannhelse på. På Instagram-kontoen «tannsista» deler tannpleiestudentene informasjon om hvordan du kan opprettholde en god tannhelse, som tips til hvordan og hvorfor du skal bruke tanntråd, forskjellen på munnskyll og fluorskyll, hvordan du kan unngå misfarging på tennene, hva syreskader er og hvordan de kan unngås med mer.


 

– Grunnen til at vi ønsket å lage en Instagram-konto, var fordi Instagram er en plattform som når ut til et stort publikum, er ryddig og oversiktlig, og samtidig åpner for muligheten til å sende inn spørsmål, forteller tannpleiestudentene.

 

– Vi skjønte fort at informasjonen vi delte, som vi selv ser på som veldig «basic», var informasjon mange aldri hadde hørt før.

 

LES OGSÅ: Drømmer om høye fjell og tøffe turer

 

Vil dele enkel og viktig informasjon om tannhelse

Etter å ha fullført skoleprosjektet fant studentene ut at det å drive instagram-kontoen «tannsista» var noe de ville fortsette med, da de hadde fått mye god respons og flere følgere.

 

– Det er både lærerikt og gøy for oss å videreføre prosjektet, forteller studentene.

 

– Vi ser for oss at vi vil fortsette å prøve å dele ukentlige innlegg og komme med ny og god informasjon som kan være til nytte. Vi vil også holde «spørsmålsrunde» i Instagram story, når vi ser at vi har tid til det. 

 

Hva er målet med «tannsista»?

 

– Målet med «tannsista» er å videreformidle riktig og enkel informasjon om tannhelse. Dette håper vi vil være med på å gi et økt kunnskapsnivå blant befolkningen, sier studentene.


 

LES OGSÅ: Ukas student vil hjelpe andre gjennom bloggen sin

 

Mange vet ikke hvordan de skal bruke tanntråd eller pusse tennene riktig

Gjennom å følge «tannsista» på Instagram vil tannpleiestudentene at andre får økt kunnskap om tannhelse, og tilgang til informasjon som tannlege eller tannpleier ikke nødvendigvis har tid til å dele under besøkene.

 

– Mange er muligens stresset under tannlege-/tannpleierbesøket og får ikke med seg så mye. Da er det bare å sende oss en melding hvis dere lurer på noe, sier studentene.

 

Tannpleiestudentene forteller at noen kanskje aldri har fått ordentlig opplæring i noe så enkelt som å bruke tanntråd eller riktig pusseteknikk.

 

– Å pusse tenner er jo noe vi gjør – eller burde gjøre – hver eneste dag, så det mest optimale vil jo være å utføre det på riktig måte.

 

– Selv om informasjonen vi deler er det vi ser på som «basic» og noe mange selvfølgelig kan ha hørt om før, mener vi at det alltid er greit med en påminnelse i ny og ne, sier studentene.

 

LES OGSÅ: Ukas student ville skape en lettere hverdag for flyktningene

 
Flere tips til hvordan du kan opprettholde en god tannhelse

Å gå til tannlegen kan bli veldig dyrt om du ikke tar var på tennene dine og som student er det en fordel at tennene dine holder seg fine. Tannpleiestudentene har flere tips til hvordan du kan opprettholde en god tannhelse, og for hvordan du kan holde tennene dine hvite og fine:


 

  • Gå regelmessig til kontroll hos tannlege/tannpleier for rens.
  • Pusse tennene morgen og kveld med fluortannkrem.
  • Bruk tanntråd hver kveld.
  • Unngå hyppig inntak av mat/drikkevarer med mye fargestoffer som f.eks. kaffe, blåbær, tobakk og rødvin.

 

– Trenger du flere tips kan du følge «tannsista» på Instagram, sier studentene.

 

LES OGSÅ: Ukas student bekjemper ensomhet blant studenter

 

Inspirert av helsesøster på Snapchat

Den største inspirasjonen for å starte «tannsista» kom fra «helsesista» på Snapchat.

 

Bak Snapchat-kontoen «helsesista» står Tale Maria Krohn Engvik, som er helsesøster på flere videregående skoler i Oslo. Hun er for de fleste kjent som «helsesista» eller «hele Norges helsesøster» på Snapchat, der hun deler små videosnutter med informasjon om ulike temaer som sex, helse, prevensjon med mer.

 

– Helsesista hadde allerede laget et brand med navnet «helsesista», og det var da en god mulighet for oss som skulle informere om tannhelse å ta inspirasjon fra hele Norges helsesøster, forteller tannpleiestudentene.

 

LES OGSÅ: Ukas student gjør drømmer til virkelighet

 

Stress å være tannsistas i eksamensperioden

Å drive en Instagram-profil og være student er ikke alltid like lett, spesielt i eksamensperiodene når det er ekstra mye å gjøre.

 

– Det blir selvfølgelig et ekstra stressmoment i hverdagen, i tillegg til alle andre gjøremål, men igjen så styrer vi profilen akkurat som vi vil. Vi har jo ingen sjef som sitter over oss og sier hva vi skal gjøre, hvordan vi skal gjøre det eller hvor ofte.


 

«Tannsista» drives også av flere studenter og det gjør jobben lettere i perioder hvor det er mye å gjøre.

 

– Vi hadde aldri hatt profilen om vi ikke syntes det var gøy og givende å drive med. Eksamen prioriterer vi når vi må, og vi setter heller «tannsista» litt på vent når det trengs, eller så gjør vi klare noen innlegg til de verste periodene, forteller studentene.

 

LES OGSÅ: Slik får du praktisk erfaring

 

Liker å jobbe med mennesker

Victoria, Malene og Jessica studerer tannpleie ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Bergen. Studentene forteller at muligheten for å jobbe med mennesker og for å få jobb etter studiene var grunnen til at de valgte å studere akkurat dette.

 

– Vi syntes at tannhelse virket som et interessant tema og yrke. Det å jobbe med ulike mennesker hver dag er også noe vi trives godt med, og som vi alle mente var et krav i valg av utdanning.

 

– Samtidig vil vi si at det er et stort pluss å være sikret jobb etter utdanningen. Alle har jo tenner og vil alltid ha bruk for råd og veiledning, så jobb er det ikke vanskelig å få, forteller studentene.


 

Hva er det beste med å studere?

 

– Å få nye venner på studiet! Vi lærer også mye om det vi studerer og får mye god kunnskap. Det er også veldig deilig å flytte til en ny by og kunne styre hverdagen akkurat som vi vil, til tross for mye obligatorisk undervisning. 

 

Og det verste med å studere?

 

– Eksamensperiodene, uten tvil!

 

Hvis dere kan velge tre mennesker – levende eller døde – til kollokviegruppen deres, hvem velger dere og hvorfor?

 

– Helsesista – fordi hun er en så stor inspirasjon med måten hun bare er, og at hun velger å leve livet sitt på måten hun gjør for alle ungdommer. Det er virkelig en bra dame!

 

– Komikerfrue – fordi hun er fullpakket med god stemning, god humor og allerede er et kjent ansikt som fronter gode tannprodukter. Hun klarer også å være seriøs når det trengs og hadde holdt styr på alle andre i gruppa. 

 

– Vegard Harm – fordi vi hadde hatt god bruk for Harms optimisme, men også kritiske meninger for å nå opp og frem. Og for litt ekstra humor da.

 

Velg en sang som beskriver livssituasjonen deres akkurat nå.


 

– Stressed Out av Twenty One Pilots!

 

 

Lurer du på mer om tannhelse eller hvordan du kan holde tennene dine hvite? Sjekk ut tannsista på Instagram.

 

Saken ble først omtalt av StudVest.