(StudentTorget.no):

 

Hvert år før skolestart innvies det flere tusen nye studenter i det som kalles fadderuka i Trondheim. Fadderuka er ni dager med festligheter og morsomme påfunn. 

 

Organisasjonen Fadderravn ble startet av en gruppe BI-studenter i Trondheim, som hadde sett et behov for økt trygghet på nattestid under fadderuka i Trondheim. Fadderravn skal fungere som et støtteapparat for alle nye studenter i byen. 

 

– Det er dessverre knyttet mye alkohol til de ulike arrangementene under fadderuka, derfor føler vi at det trengs mer enn bare natteravner og politi som patruljerer i Trondheim om natten, sier Kristine Lereggen, leder i Fadderravn.


– Vi i Fadderravn har selv vært med på dette arrangementet tidligere, og har sett et tydelig behov for ansvarlige omsorgspersoner som kan veilede og hjelpe studenter som har konsumert for mye alkohol under fadderuka.

 
Vil forebygge ulykker

Høsten 2017 mistet en BI-student livet under fadderuken ved drukning i Nidelven.  Etter flere tragiske episoder, hvor festdeltakere har druknet i Nidelven, ble Fadderravn opprettet for å rette fokus mot å forebygge dette.


 

– Ved å patruljere langs Nidelven kan Fadderravnene bidra til å nå en nullvisjon når det gjelder tragiske hendelser under fadderuken. På denne måten vil vi kunne bidra til at studentene får en tryggere fadderuke, og sørge for at ingen flere liv går tapt, sier Kristine.


– Vårt håp er å nå ut til flest mulig studenter, så alle kommer seg trygt hjem og får den hjelpen de eventuelt trenger under feiringen. 

 

LES OGSÅ: Masterprosjekt i gravejournalistikk førte til stipend og flere artikler i VG

 

Fadderravn ble startet av tidligere BI-student

Det var den tidligere BI-student Gent Tahiri som fikk idéen om fadderravnene. Med god hjelp fra flere frivillige, også fra andre organisasjoner som Faddervaktene og Natteravnene, ble organisasjonen Fadderravn startet.

 

– BI Trondheim sin hjelp var også avgjørende for at tiltaket kunne iverksettes på svært kort tid, sier Kristine.


Arbeidet med Fadderravn startet i juni 2018, og august 2018 var startdato for selve tiltaket. Navnet «Fadderravn» oppstod delvis for å påpeke at arbeidet er rettet spesifikt mot fadderuka, ettersom antallet festdeltakere er betydelig høyere på dette tidspunktet av året.


 

Samtidig bruker Fadderravn metaforen «Ravn», fordi den regnes som en streiffugl, og gjerne streifer flere titalls kilometer om dagen.

 

– Den største inspirasjonen hentet vi fra Natteravnene, som i mange år har samlet frivillige og gjort en fantastisk innsats, sier Kristine.

 

– Vi motiveres av arbeidet deres, og prøver å motivere Fadderravner til å gå som natteravner i tillegg, siden et par streife-netter i løpet av fadderuka kan gi mersmak og ønske om å bistå samfunnet oftere, slik natteravnene gjør.

 

LES OGSÅ: Bruker Instagram for å spre kunnskap om god tannhelse

 

Varierende og utfordrende arbeidsoppgaver

I 2019 er det hovedsakelig to studenter som har ansvaret for Fadderravn. Kristine Lereggen (26) og Camilla Vordahl (26) studerer markedsføringsledelse ved Handelshøyskolen BI i Trondheim, og er leder og nestleder for Fadderravn.
 
– Min hovedoppgave er hovedsakelig å få ballen til å rulle. Det er viktig å finne gode samarbeidspartnere og flere frivillige som vil være med å patruljere. Jeg lager også en «gå-plan» for fadderuka, der det er mye logistikk som må gå opp i forhold til hvem som kan gå på hvilke dager, sier Kristine.


 

Kristine forteller at det er mange varierende og utfordrende arbeidsoppgaver i Fadderravn, da det er flere ting hun ikke har gjort før, og at hun lærer mye som leder av Fadderravn.

 

– Jeg ville være med i Fadderravn fordi jeg syntes at dette var et kjempebra tiltak for byen vår. Jeg sa også ja til å være leder, for å kunne utfordre meg selv og lære litt mer om hvordan det er å drive en organisasjon, sier Kristine.

 

– Fadderravnene gjør noe bra for andre og jeg blir kjent med mange nye mennesker. Dette er en erfaring jeg kommer til å ta med meg resten av livet.
 

LES OGSÅ: Drømmer om høye fjell og tøffe turer


Vil skape trygghet under fadderuken

Camilla er nestleder i Fadderravn og bistår Kristine med de ulike arbeidsoppgavene som må gjøres.

 

– Jeg ville være med i Fadderravn fordi jeg synes dette er et flott tiltak, som jeg ville være en del av. Fadderravn er med på å skape sikkerhet under fadderuka, men er også en sosial tilsetning der flere møtes for å gå sammen.

 

Samtidig er det å være med på å organisere en nyoppstartet organisasjon noe som er god erfaring for arbeidslivet, mener Camilla.


 

– Her kan man se utviklingen fra starten, og være med å bidra med arbeidsoppgaver som må gjøres for at utviklingen skal finne sted.

 

 

LES OGSÅ: Ukas student vil hjelpe andre gjennom bloggen sin


Patruljerer Trondheim om natten

Fadderravnene patruljerer i Trondheim på nattestid, i forbindelse med fadderuka. Arbeidsoppgavene varierer med de ulike situasjonene studentene møter. Fadderravnene patruljerer langs Nidelven, og ellers der de ser et behov for bistand.

 

– Helt konkret innebærer dette blant annet å følge festdeltagere hjem, trøste og støtte folk, være en god samtalepartner, og være synlig for de som behøver hjelp, sier de to studentene.

 

– I 2018 var det heldigvis få hendelser hvor Nidelven var involvert.

 

Som oftest patruljerte Fadderravnene Midtbyen, med hovedfokus på smågater og typiske steder hvor studenter kan ha sovnet, falt, eller noe annet.

 

– Natteravnene er heldigvis mannsterke og passer godt på Trondheim sentrum, noe som gir oss mulighet til å patruljere andre steder også, forteller Kristine.
 

LES OGSÅ: Ukas student ville skape en lettere hverdag for flyktningene


Sosialt og hyggelig å være fadderravn

Nettene med Fadderravnene er veldig varierte. Studentene samles og deler ut ruter, og går ofte sammen i grupper på tre.


 

– Deretter har vi det sosialt i gruppene, samtidig som vi ser hvor vi kan bistå. Vi forsøker alltid å bevege oss der det er folk, samtidig som det er viktig å undersøke steder hvor man er lite synlige, forteller BI-studentene.

 

– Det hender at studenter har sovnet eller skadet seg i busker og grøfter, og det er derfor viktig å bestandig være på vakt.

 

I Midtbyen møter Fadderravnene ofte Natteravnene og Faddervaktene.

 

– Faddervaktene er vennlige, og serverer vann og god stemning, noe som er viktig for å holde motivasjonen oppe, sier Kristine.

 

– Natteravnene deler av sin ekspertise og erfaringer, og forteller oss om episoder de tror kan oppstå.

 

LES OGSÅ: Ukas student bekjemper ensomhet blant studenter

 

Hjelper studentene å komme seg trygt hjem

Konkrete oppgaver for Fadderravnene innebærer å vise støtte til studentene, sørge for at de kommer seg trygt hjem, besvare spørsmål angående busser, hjelpe til ved skade (vrikket fot og fall er typisk). Forebyggende arbeid gjennom tilstedeværelse kan ofte føre til at konfrontasjoner og slåsskamper ikke oppstår, og eventuelt ikke eskalerer.

 

– Tilstedeværelse er svært viktig, og er et «trygt punkt» for mange mennesker i ulike situasjoner. Utdeling av kondomer er også veldig vanlig, forteller Kristine.



Fadderravnene har tidligere opplevd en episode hvor deres tilstedeværelse, og de frivillige sitt arbeid, var avgjørende for å unngå en tragisk hendelse.

 

– Av hensynsmessige grunner kan vi ikke utdype episoden, sier Kristine.

 

Ellers har det vært flere mindre episoder der Fadderravnene har bistått uten at det har vært sjenerende eller skummelt. Erfaringen fra 2018 er mange fine episoder og at arbeidet settes pris på.

 

– Generelt er de vi møter svært positive, snakkesalige og takknemlige. Det faktum at folk konstant kommer med skryt og oppmuntrende ord vil vi trekke frem som det fineste. Det motiverer og hjelper oss å hjelpe! sier studentene.
 

LES OGSÅ: Ukas student gjør drømmer til virkelighet


Anbefaler andre studenter å bli Fadderravner

Fadderravn søker nå flere frivillige som kan være med å patruljere i Trondheim på nattestid under fadderuka. Du kan ta kontakt på e-post, fadderravn@gmail.com, hvis du ønsker å bli med i Fadderravn.


– Å være Fadderravn er veldig sosialt, med tanke på at du blir kjent med flere frivillige og studenter du møter når du patruljerer, sier Kristine.

 

Studentene forteller at å være frivillig er veldig givende og at de bidrar til samfunnet ved gjøre byen litt tryggere. De får også god erfaring med å takle nye utfordringer og lærer ulike mennesker å kjenne.

 

– Det beste er å legge seg med god samvittighet etter en patruljerunde, sier Kristine.

 

Alle frivillige i Fadderravn får også en attest som de kan ta med seg videre i arbeidslivet, for å vise at de er gode bidragsytere til samfunnet.

 

LES OGSÅ: Noen ganger må man bare hoppe i det


Knytter vennskap med medstudenter

Det beste med å være student mener Kristine er at du kan styre hverdagen selv.

 

– Du møter mange fantastiske medstudenter og knytter nye vennskap som du tar med deg etter studietiden, sier Kristine.

 

Og det verste med å være student?

 

– Det er en utfordring å stå opp om morgenen, men det er god øving på selvdisiplin! Og ikke minst så er det eksamensbobla, som du tror at du takler bra, men som egentlig bare knuser kropp og sinn.
 
Hvis dere kan velge tre mennesker – levende eller døde – til en kollokviegruppe, hvem velger dere og hvorfor?


– Den første personen må være Petter Kverneng aka. hobbyøkonomen. En god venn og utrolig smart fyr, som hadde vært en super bidragsyter i kollokviegruppen, sier Kristine.

 

– Deretter hadde vi tatt med Michelle Obama, som kan gi oss litt girl power og motivasjon, og ikke minst noen moderlige, trøstende ord når vi er på vårt verste under eksamensøvingen.

 

– Den siste personen må være Stephen Fry, som er komiker, forfatter, skuespiller, og mye mer. Han kan lette litt på stemningen, og samtidig er han utrolig smart og inspirerende, sier studentene.
 
Velg en sang som beskriver deres livssituasjon akkurat nå.

 

– Hakuna Matata fra The Lion King Soundtrack!

 

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet