(StudentTorget.no):

 

– Jeg kom inn på geologi i Syria, men måtte flykte da konflikten startet. Jeg flyktet helt alene.

 

Ukas student, Nechirvan Sadon (23), kommer opprinnelig fra den kurdiske byen Qamishlo. En by i Nord-Syria, som var preget av konflikt. Som tenåring måtte han flykte fra disse urolighetene i hjemlandet sitt. Etter kun fire år i Norge startet han på byggingeniør ved OsloMet.

 

Ønsket en bedre fremtid

Etter at han flyktet fra Syria, dro reisen videre til Irak, hvor Nechirvan etter hvert startet å jobbe som resepsjonist, i håp om å starte et fredfylt liv.

 

– Jeg bodde tre år i Irak, og tenkte stadig på en bedre framtid, men jeg så ingen fremtid der heller. I perioden 2014-2016 oppstod det problemer i landet, med dårlig økonomi og arbeidsledighet, forteller han.

 

Dermed ble Norge det rette valget for han, men reisen til Europa var ikke enkel.

 

– Det var risikabelt både å bo der, og reise den forferdelige turen til Europa.

 

– Det tok meg rundt 28 dager fra jeg gikk ut fra Irak til jeg var i Norge, og der har jeg og andre flyktninger opplevd alt det forferdelige du kan tenke deg, forteller han.


 

LES OGSÅ: Helene er byggingeniør og intern i NCC 

 

Stor overgang

For Nechirvan var været den største overgangen fra Syria til Norge.

 

– Det mest utfordrende med å flytte til Norge var å tilpasse seg til været her, når jeg kom så regnet det i september. I Syria og Irak var det varmt hele tiden.

 

De første årene hans i Norge var ikke så stabile. Han forteller at det ble mye frem og tilbake med flytting før han endelig fikk oppholdstillatelse, noe som skapte frustrasjon i hverdagen hans.

 

 

LES OGSÅ: Sigrid vant årets bærekraftoppgave

 

Vant fagpris

Denne våren fullførte Nechirvan det siste året ved Sandefjord videregående skole, og fikk tildelt fagprisen for god innsats under skolegangen. Fagprisen blir utdelt til de elevene som har oppnådd spesielt gode faglige resultater.

 

– Personlig hadde jeg det veldig vanskelig i begynnelsen av tredjeåret på videregående skole, særlig med norskfaget, men så ba jeg om ekstra hjelp i faget, og det fikk jeg.

 

– Dette gjorde at jeg gikk fra karakter 2 i skriftlig til 5/4 på den siste heldagsprøven jeg hadde, og jeg er stolt av det.

 

Han gikk treårig videregående skole på kun to år, og forteller at dette også var grunnen til at han fikk tildelt fagprisen.


 

Ifølge Nechirvan er det viktig å gripe tak i alle mulighetene som finnes for å oppnå suksess, spesielt for de som flytter til et nytt land. Da vil man oppnå mest mulig.

Startet på studier


Etter fullført videregående skole ønsket Nechirvan å studere videre for å gjengjelde all hjelpen han hadde fått hele veien. Denne høsten startet han på sitt første semester på byggingeniørstudiet ved OsloMet.

 

– Jeg valgte dette studiet fordi jeg synes det er gøy, og man har en varierende arbeidsdag. Man jobber både ute på prosjekter og inne på kontor.

 

– Denne utdanningen kan brukes i mange forskjellige stillinger. Hvis man er interessert i å jobbe på kontor og gjøre beregninger, så kan man det. Eller hvis man vil ta ansvar for andre sin sikkerhet og gjøre viktige beslutninger på en arbeidsplass, så kan man det også.

 

LES OGSÅ: Masterprosjekt i gravejournalistikk førte til stipend og flere artikler i VG 

 

Han ønsker å skape ting fra scratch, og mener tanken på å utvikle bygg er interessant.

 

Selv om Nechirvan viser til et høyt faglig nivå, er han likevel ikke så glad i skole.

 

– Skolene gjør at folk følger pensum blindt, og ikke går i dybden i fagene eller emnene. For de flinkeste elevene er 6’er målet, mens dette er et mareritt å få til for de som ikke er like flinke på skolen, forteller han.


 

Han legger til at skolesystemet i Syria var mye vanskeligere, men han synes likevel skolen i Norge fungerer bra for ham.

 

Etter endte studier, ønsker Nechirvan å bruke kunnskapen som han har tilegnet gjennom studiet, til å bidra med å bygge opp hjemlandet sitt igjen.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet