(StudentTorget.no):

 

– «Oisann, hva driver jeg med nå?» Det tenker jeg fortsatt, sier Ane Breivik (21), som nylig ble valgt til leder for Bergen Venstre.

 

Ane er den yngste lederen partiet i Bergen noensinne har hatt, og er også nestleder for unge Venstre nasjonalt. I tillegg studerer hun rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen (UiB).

 

Ane ble med i Unge Venstre i 2013, da kampen stod om LoVeSe, oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

 

– Jeg gikk vel lenge rundt og hadde sterke meninger om en del ting. Etter hvert innså jeg at jeg burde engasjere meg politisk, så da dro jeg på et medlemsmøte – og nå har fem år flydd forbi, forteller hun.

 

Ane forteller at hun ønsket å bli med i Venstre fordi hun mener at partiet har den mest troverdige miljøpolitikken.

 

– Vi vil legge til rette for en grønn omstilling på lag med næringslivet. Ikke minst er all vår politikk tuftet på å skape mest mulig frihet til den enkelte, enten det gjelder friheten til rusavhengige, kvoteflyktninger eller fremtidige generasjoner, sier hun.


 

LES OGSÅ: Lommejuristen skal gi gratis rettshjelp til studenter

 

Politisk aktiv siden 2013

Ane ble med i Asker og Bærum Unge Venstre da hun var femten år gammel, og satt i styret til Akershus Unge Venstre i to år.

 

– Her planla jeg i stor grad medlemsmøter, hvilket var en utrolig nyttig erfaring!

 

I 2015-2017 flyttet Ane til Nederland for å gå på United World Colleges, og tok en toårig pause fra partipolitikken.

 

– Da jeg flyttet tilbake til Norge i 2017 kjente jeg på en enorm trang til å bli aktiv igjen. Venstre lå lavt på meningsmålingene, og vi var usikre på om vi kom til å sikre direktemandatet til mitt hjemfylke, Akershus, forteller hun.

 

Ane søkte derfor på praktikantstillingen til Abid Raja, og fikk jobbe tett på stortingsvalgkampen.

 

Siden da har det ballet på seg. Ane har påtatt seg nasjonale verv i Unge Venstre, og sitter nå i sin andre periode i sentralstyret i ungdomspartiet. Blant annet har hun hatt ansvar for kampanjearbeid og retorikken til partiet i skolevalgkampen.

 

– Partipolitikken har gitt meg mange muligheter, blant annet har jeg jobbet som valgkamprådgiver i Bergen og hatt overordnet ansvar for lokalvalgkampen. Jeg har også hatt sommerjobb i kommunikasjonsteamet til Venstre på Stortinget, forteller hun.


 

LES OGSÅ: Barn oss imellom jobber for tverrfaglig samarbeid

 

Spennende å være leder av et politisk parti

Som leder for Bergen Venstre har Ane det overordnede ansvaret for styrets virksomhet. Arbeidet består mye i å lede møter, delegere arbeid, og holde et overordnet blikk på organisasjonen.

 

– I Unge Venstre har jeg ansvar for medieutspillsplan og arbeidet vårt med politikkutvikling, i tillegg til at jeg er nummer to i køen når det kommer til å representere ungdomspartiet utad.

 

Ane forteller at det er mange arbeidsoppgaver som kommer utenom det formelle ansvaret hennes i Unge Venstre.

 

– Jeg reiser mye rundt til forskjellige lokallag og hjelper dem med å avholde medlemsmøter og skolebesøk. Jeg synes det er veldig kjekt, da!

 

LES OGSÅ: Slik får du praktisk erfaring

 

Kombinerer studier og politikk

Ane forteller at det kan være utfordrende å kombinere studiene i rettsvitenskap og politikken.

 

– Jeg bruker mye tid på å reise mellom Oslo og Bergen, og nyttårsforsettet mitt er å ta Bergensbanen så mye som mulig. Dessverre får jeg ikke dekket sovekupé av Unge Venstre, så reisene blir ganske smertefulle. Jeg fikk nakkepute til jul da, det hjelper litt.

 

Ane forteller at hun ofte velger å prioritere politikken fremfor studiene.


 

– Jeg er ikke et supermenneske. Ofte går politikken utover studiene. Men det er et valg jeg tar akkurat nå. Kanskje jeg kommer til å angre på det i fremtiden, men for tiden føles det ganske riktig.

 

 

LES OGSÅ: Bruker Instagram for å spre kunnskap om god tannhelse

 

Unngå stress i hverdagen

– Det handler mest om å prioritere. Jeg bruker almanakken min flittig, og prøver å ikke være altfor ambisiøs når jeg planlegger dagene mine, forteller hun.

 

Ane mener det er viktig å ikke ta på seg for mye arbeid, og være realistisk med hva man kan få til.

 

– Av og til må jeg droppe ting jeg har lyst til, av og til rekker jeg ikke å levere inn noe jeg burde gjøre. Av og til strekker jeg ikke til, og slik er det bare. Jeg prøver å være så ærlig som mulig med meg selv, for å unngå å bli overbelastet.

 

LES OGSÅ: Drømmer om høye fjell og tøffe turer

 

Studerer rettsvitenskap

Ane tok IB med realfag på videregående, og da fant hun fort ut at kjemi ikke var hennes største lidenskap.

 

– Da jeg fylte ut søknaden min til Samordna Opptak valgte jeg en del forskjellige studieretninger, litt vilkårlig. Jeg tror det er mye jeg kunne trives med å studere, men rettsvitenskap fremstod som mest anvendelig, forteller hun.


 

Hva er det beste med å være student? Og det verste? 

 

– Fleksibiliteten, på godt og vondt. Det er fantastisk å ha mye spillerom til å gjøre det jeg vil med dagene mine, men det fører ofte til at jeg dessverre nedprioriterer studiene mer enn jeg skulle ønske, sier Ane.

 

Du kan velge tre mennesker – levende eller døde til din kollokviegruppe, hvem velger du og hvorfor?

 

– Det er mange dyktige jurister der ute! Hvis jeg skal nevne tre mennesker, må det nok bli Hans Fredrik Marthinussen, Jon Wessel-Aas og Sofie Høgestøl. Rett og slett fordi jeg synes de er svært flinke, og jeg tror vi kunne hatt interessante diskusjoner utover det juridiske – det sosiale er jo halve moroa med kollokviegrupper!

 

– Jeg vet ikke om de hadde vært så interessert i å være på kollokviegruppe med meg, da, ler hun.


Velg en sang som beskriver din livssituasjon akkurat nå.

 

– Little by Little av Moddi, avslutter hun.

 

 

Saken ble først omtalt av StudVest.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet