(StudentTorget.no):

 

– For rundt 4-5 år siden begynte jeg å engasjere meg i den offentlige debatten, særlig i integrerings- og innvandringsdebatten. Hovedsakelig fordi jeg hadde interesse for tematikken, men også fordi det er viktig at minoriteter uttaler seg om problemene som omgår dem, sier Sarah Zahid (23), jusstudent, samfunnsdebattant og forfatter. 



 

– Mer generelt er jeg opptatt av grunnleggende rettigheter for de sosialt utsatte, enten det er snakk om flyktninger, innvandrere eller rusavhengige, altså mennesker som ikke føler tilhørighet til storsamfunnet.

 

Sarah er en aktiv samfunnsdebattant, og en viktig stemme i dagens offentlige debatter. Hun skriver om blant annet sosial kontroll og islamofobi, og ble nylig invitert til å delta i en nyopprettet kommisjon for ytringsfrihet. Kommisjonen er satt sammen av 18 personer med ulik geografisk og demografisk tilhørighet, blant annet BT-kommentator Eirin Eikefjord, politiker og forfatter Mimir Kristjánsson, direktør for Norges institusjon for menneskerettigheter Adele Matheson Mestad og sosiolog Kjetil Rolness. Kommisjonen ledes av Kjersti Løken Stavrum, som er administrerende direktør for Stiftelsen Tinius og tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund.




– Når det gjelder alvorlige saker, anser jeg det som et ansvar å uttale meg om den urettferdigheten enkelte i samfunnet står ovenfor. Dersom det er tale om mindre politiske saker, synes jeg det er gøy å debattere, og ikke minst er det spennende å se andre debattanters syn på samme sak, sier hun.

 

Sarah er medlem av det politiske partiet Venstre. Hun har tidligere vært styremedlem i Oslo og Bergen Unge Venstre, og har sittet i mangfoldsutvalget her. 



 

– Samfunnsengasjementet utviklet seg etter hvert til å bli mer politisk, og Venstre var det partiet som tok hjertesakene mine på alvor, forteller hun.

 

LES OGSÅ: Michelle Ullestad (25) er musiker og student

 

Ga ut diktsamling inspirert av egen oppvekst


I 2018 ga Sarah ut diktsamlingen «La oss aldri glemme hvor godt det kan være å leve». 



Det er, i følge Sarah, ganske tydelig at boken er preget av det sosiale miljøet på Holmlia, men også alle følelsene knyttet til det å flytte ut og bo på et mindre mangfoldig sted.

 

– For meg var det viktig at boken ikke skulle være en typisk «innvandrerbok», og jeg ville ta litt avstand fra stereotypiene. Som ung kan jeg ikke huske å ha lest noen skjønnlitterær bok som handlet om en ung minoritets vanlige hverdag, uten at hennes bakgrunn var problematisert, så jeg ville gjøre noe med det, forteller hun.


 

LES OGSÅ: Drømmer om høye fjell og tøffe turer


Norges nye ytringsfrihetskommisjon

Fredag den 14. februar 2020 ble de 18 medlemmene i den nye Ytringsfrihetskommisjonen presentert på Litteraturhuset i Oslo, inkludert Sarah. 

 

– Medlemmene i Ytringsfrihetskommisjonen har fått et svært viktig samfunnsoppdrag. De skal bruke sine kunnskaper og engasjement til å utrede de sosiale, teknologiske, juridiske og økonomiske rammene for ytringsfrihet i Norge i dag. Kommisjonen skal engasjere til debatt og se på trusler mot ytringsfriheten og hvordan vi kan styrke det offentlige ordskiftet, sier kultur– og likestillingsminister Abid Raja i en pressemelding

 

– Kommisjonens medlemmer gjenspeiler mangfoldet i det norske samfunnet. Felles for medlemmene er at de har et sterkt engasjement for ytringsfriheten og at de - på hvert sitt felt - har markert seg i samfunnsdebatten, sier statsråd Raja.

 

– Det er viktig med en mangfoldig kommisjon, fordi det er demokratisk, og det gjenspeiler befolkningen. Dessuten kommer vi til å ta for oss mange problemstillinger som gjelder minoriteter, og da er det viktig at de representeres, sier Sarah.


 

LES OGSÅ: Lommejuristen skal gi gratis rettshjelp til studenter

 

Skal jobbe mot falske nyheter og hatefulle ytringer på nett

Sarah forteller at hun ikke nølte med å takke ja til tilbudet om å være med i kommisjonen.



– Jeg ser på det som en stor ære. Jeg var i ekstase da Kulturdepartementet ringe og spurte om jeg ville være med. Det er et stort ansvar, men jeg nølte ikke ett sekund med å takke ja, sier Sarah.



– Det er mange grunner til at jeg ville være med. Først og fremst fordi det er et tema som jeg har stor interesse for ,og som har en viktig samfunnsmessig betydning. I tillegg har jeg sett og erfart at mange minoriteter opplever trakassering og trusler, som hindrer dem i å delta i den offentlige debatten. Det er et demokratisk problem, forteller hun.

 

– Vi har også fått høyreekstremistiske nettforum hvor det florerer rasisme og konspirasjonsteorier. Vi trenger derfor effektive tiltak som kan motvirke slike krefter, og ikke minst trenger vi tiltak som kan verne de utsatte.



 

Når det gjelder arbeidsoppgavene Sarah skal ha i kommisjonen, så er det for tidlig å svare på hva de skal være enda, ettersom kommisjonen har sitt første møte i april.


 

– Det blir spennende å se hvordan leder, Kjersti Løken, vil disponere oppgavene, sier Sarah.



– Noe av mandatet mitt innebærer å vurdere tiltak mot spredningen av falske nyheter og hatefulle ytringer i sosiale medier. Det synes jeg er særlig viktig, fordi den digitale revolusjonen både har styrket ytringsfriheten og samtidig satt den under press, sier hun.

 

LES OGSÅ: Bruker Instagram for å spre kunnskap om god tannhelse


Studerer juss i Bergen 


Sarah studerer juss ved Universitetet i Bergen (UiB).

 

– Studiet passer veldig godt til interessene mine, og det er stort sett ganske gøy, sier hun.



Hva er det beste med å studere? Og det verste?



– Det beste med å studere er å tilegne seg kunnskap og vite at man kan anvende det i hverdagslige situasjoner. Det verste må være endeløse eksamensperioder. Ingenting fint med det, sier Sarah.



Du kan velge tre mennesker - levende eller døde - til din kollokviegruppe, hvem velger du og hvorfor?



– Hadia Tajik, fordi hun er retorisk begavet, kompisen min Ezwar, fordi han er god på problemstillinger, og professor Knut Martin Tande, fordi han gir en god pekepinn på hva som kommer på eksamen.




Velg en sang som beskriver din livssituasjon akkurat nå.



– PANDAØYNE av Kong Makko Makeba. Mitt mantra.



«Har ikke tid til det der
Søvn er for milliardærer
Ung og jeg må grinde»

 

 

Saken ble først omtalt av Universitetet i Bergen.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet