(StudentTorget.no):

 

– Nettsiden, som allerede er lansert, gjør det enkelt for leietagere å skrive og dele anmeldelser. Når man leser anmeldelsene til tidligere leietagere, håper jeg man kan få ett bilde av hvordan det faktisk er å bo i leiligheten, sier Fabian A. Johannessen (23).

 

Fabian startet nettsiden Hmm i 2019, der leietagere kan gå inn og anmelde leiligheter over hele Norge, ved bruk av enkle parametre og bilder. Dette ligger tilgjengelig for fremtidige leietagere, slik at de kan finne ut hvordan det egentlig er å bo i en leilighet, før de flytter inn.

 

Mange opplever at uventede ting dukker opp utover i et leieforhold. Et eksempel er mugg i vinduskarmen i november, når det regner mye. Dette kan være vanskelig å vite om på visning i august, med mindre du har bodd i leiligheten før.

 

– Tanken er at informasjonen i anmeldelsene skal forhindre negative opplevelser på utleiemarkedet. Jeg ønsker med andre ord at det skal bli en TripAdvisor for leiemarkedet, sier Fabian.
 
Fabian tror at nettsiden kan være til god hjelp, ettersom mye av informasjonen i dag kommer fra utleier, og ikke gir et realistisk bilde av leiligheten.


 

– Jeg vil at det skal hjelpe leietagere når de forsøker å finne en leilighet, spesielt studenter. Mange studenter opplever mye negativt på leiemarkedet, enten det er utleier eller selve leiligheten, det vet jeg av egen erfaring. Jeg håper at nettsiden kan bedre forholdene på leiemarkedet når informasjonen kommer frem i lyset!

 

– Vi har akkurat lansert nettsiden, og har til nå fått inn over 500 anmeldelser på leiligheter, som hovedsakelig ligger i Bergen.

 

Fabian startet selskapet i 2019, og har holdt på med utvikling og koding i over ett år, ved siden av økonomistudiene. Han har nå syv investorer, og begynner også å få flere samarbeidspartnere.

 

 

LES OGSÅ: Ønsker du å ta en pause fra studiene? Les dette først!

 
Startet som en skoleoppgave

– Vårsemesteret 2019 hadde jeg et fag som het «Oppstart av bedrift». Hensikten med faget var å starte bedrifter som skulle oppnå omsetning, enten som studentbedrift eller aksjeselskap.

 

Fabian ble satt på gruppe med to andre studenter.

 

– Da vi satt og grublet på hva vi skulle gjøre, foreslo jeg – etter noen andre forslag - å anmelde leiligheter.

 

Årsaken var at Fabian da bodde i en leilighet som virket helt perfekt på visning i august. Når regnet kom i november, begynte derimot mugg å vise seg i vinduet på soverommet.


 

– Det var også mugg på veggene og på badet. Vi hadde en avfukter som samlet inn tre liter vann i døgnet.

 

Dette ble inspirasjonen bak nettsiden.

 

– Jeg ville at man skulle ha muligheten til å finne ut hvordan det er å bo i en leilighet før man flytter inn. De andre var skeptiske til idéen, så jeg kastet meg selv ut av gruppen, og fortsatte på egenhånd.

 

LES OGSÅ: Sarah er med i Norges nye kommisjon for ytringsfrihet


Startet med å skissere idéen med ark og blyant

– I starten hadde jeg bare idéen, og et bilde i hodet av hvordan jeg ville at det skulle se ut, forteller Fabian.

 

Det første steget var å tegne alt på ark, se hva som så bra ut og hva som fungerte, gjennom å vise det til andre. Fabian fikk mye feedback fra klassen han gikk i, ettersom de presenterte fremgangen i gruppene for hverandre.

 

– Etter hvert fikk jeg også litt hjelp av en i klassen til å lage grafiske tegninger i Photoshop, men det meste skjedde på ark, og jeg kom frem til mange forskjellige løsninger. Det endte med at nettsiden ble en kombinasjon, med det beste fra alle de ulike løsningene.

 

Fabian manglet kompetansen til å lage nettsiden, og han visste først ikke hvor han skulle lete etter utviklere. Etter hvert som tiden begynte å gå, og han ikke kom noen vei uten en utvikler, tok Fabian sine egne penger og satset de på en utvikler som han fant via en frilanser-side.


 

– Dette fungerte greit, vi fikk lagd det som i dag er grunnlaget for nettsiden, men jeg lærte ingenting siden han gjorde alt i England. I tillegg ble ikke alt som jeg hadde tenkt det, siden det er vanskelig å utvikle en nettside over e-post, forteller han.

 

Pengene var også begrenset, og Fabian trengte noen som kunne jobbe sammen med han i Bergen, uten å få betalt, slik at han kunne lære og være med på å utvikle idéen.

 

 

LES OGSÅ: Michelle Ullestad (25) er musiker og student

 

Fant studentutviklere på høyskolen

– Jeg startet aksjeselskapet for å få noe å gi i stedet for penger, nemlig eierandeler. Rundt dette tidspunktet fikk jeg også høre at Høgskulen på Vestlandet hadde en stor dataingeniørlinje. Jeg dro opp dit, spurte hvor datalinjen holdt til, gikk dit og sa til en foreleser på et kontor at jeg trengte utviklere.

 

– Da jeg sto der kom noen studenter inn, og jeg bestemte meg for å følge etter dem. Jeg kom da inn i et rom med minst 20 utviklere, og jeg fikk prate med klasserepresentanten.

 

Han la ut et innlegg i klassegruppen for å høre om noen var interessert, og det endte med at Fabian fikk tre utviklere inn i selskapet.


 

– Nå ble riktignok to av dem borte over sommeren, men jeg ble sittende igjen med en veldig flink student som heter Simen. Han hadde kompetansen og motivasjonen, og vi to har jobbet sammen helt siden sommeren, forteller Fabian.

 

– Vi har møter hvor vi utvikler nettsiden, og vi lærer masse av hverandre. Jeg bringer inn idéene, og så løser han det med koding.

 

I tillegg har Simen lært Fabian en del koding, slik at han kan gjøre noe av jobben, for det meste utvikling av design på nettsiden.

 

– Vi har et veldig godt samarbeid. Vi har også et firma i Korea som hjelper oss når vi ikke får til ting.

 

– Vi har egentlig gått frem med innstillingen at vi gjør det vi vil, og så må vi bare finne en løsning på det. Det har vært en veldig lærerik reise på mange måter, og vi har kommet langt på ett år. Samarbeidet og nettsiden som vi har nå hadde vært helt uvirkelig å se for seg ett år tilbake, sier Fabian.
 

LES OGSÅ: Drømmer om høye fjell og tøffe turer


Lærer koding og design

Fabian gjør nå koding som har med design å gjøre (CSS).

 

– Jeg begynner også å lære meg noe koding som går på funksjonalitet (PHP), men det er foreløpig minimalt. Jeg hadde ikke klart meg på egenhånd, det er Simen som er eksperten. Han løser stort sett alt jeg har av idéer på en eller annen måte. Møtene vi har sammen er veldig morsomme, og jeg tror vi begge føler at det er gøy å utvikle noe eget, forteller han.


 

Studentene har også laget et bonussystem på nettsiden, som gjør at man får poeng for hver anmeldelse.

 

– Tidligere i år trakk vi vinnere av gavekort hos REMA 1000, Høyer, BIK BOK, McDonalds og Burger King. Vi har satt i gang nye konkurranser, og holder for øyeblikket på med en konkurranse hos Høyer. Du er med i trekningen av et gavekort på 500 kroner på Høyer, hvis du følger oss på Instagram (hmmnorge), og så er det trekning av et gavekort på REMA1000 på 1000 kroner, hvis man legger inn anmeldelser og melder seg på med poengene, forteller Fabian.

 

LES OGSÅ: Lommejuristen skal gi gratis rettshjelp til studenter

 

Investorer og samarbeidspartnere

Investorene som har bidratt med kapital til selskapet er for det meste studenter Fabian har kommet i kontakt med via studiet.

 

– Når det gjelder samarbeidspartnere, har vi vært i samtaler med to store utleiere som ønsker å benytte seg av løsningen, slik at de kan få feedback på sine leiligheter. Den eneste betingelsen er at vi utvikler noen flere funksjoner på siden, noe vi holder på med nå, og viser at løsningen fungerer på en god måte i markedet.


 

Fabian har også vært i møte med et annet selskap, som skal lansere en utleie-app om noen uker, og begge parter er veldig positive til et samarbeid. Appen heter ROOMR, og er designet med leietagerne i fokus. Planen er at nettsiden til Fabian skal gi leietagerne muligheten til å anmelde leilighetene de leier.

 

– Det er overraskende hvordan man kommer i kontakt med ulike folk. Utleierne kom jeg i kontakt med når jeg testet nettsiden på forskjellige folk. Det var plutselig noen som hadde vist den til sjefen for et utleiefirma, og han syntes idéen var veldig kul.

 

– De som utvikler appen hadde lest om nettsiden, og jeg endte plutselig i en samtale med en av investorene mine på deres egen stand. Da ville de gjerne prate med meg, også satt vi opp et møte.

 

LES OGSÅ: Bruker Instagram for å spre kunnskap om god tannhelse


En nettside som skal hjelpe studenter på boligmarkedet

– Navnet «Hmm» stammer rett og slett fra å lure på noe. Hvis man skriver en melding kan man ofte skrive «hmm» hvis man tenker, og jeg syntes det passet bra som et navn. «Hmm, hvordan er det egentlig å bo der?», sier Fabian.
 
Fabian tror nettsiden kan være nyttig for studenter.

 

– Forhåpentligvis kan anmeldelser fra tidligere leietagere gi et klarere bilde av hvordan det er å bo i leiligheten før man flytter inn. Enten om det er at det kommer mugg i november, en utleier som ikke er hyggelig, eller rømningsveier som på papiret er bra, men som i realiteten er fylt med esker og sykler.

 

– Jeg tror det kan gjøre at man unngår negative opplevelser, eller i verste fall kan forhandle vilkårene for leie, på bakgrunn av informasjonen som ligger på nettsiden. Du kan for eksempel be om lavere leie siden det er mugg i leiligheten.

 

LES OGSÅ: Slik finner du motivasjonen i studiehverdagen

 

Studerer økonomi og administrasjon

Fabian studerer økonomi og administrasjon ved BI i Bergen, og skal studere videre på Norges Handelshøyskole (NHH) til høsten.

 

– Jeg har alltid - helt siden jeg var liten - hatt en lidenskap for business og økonomi. Det har nok mye å gjøre med at faren min har holdt på med mye innenfor business, sier han.

 

Hva er det beste med å studere? Og det verste?


– Det beste med å studere er friheten til å styre sin egen arbeidsmengde. I tillegg elsker jeg alt det som skjer rundt skolen, med undergrupper, arrangementer og så videre. Studietiden er en god tid!

 

Du kan velge tre mennesker - levende eller døde - til din kollokviegruppe, hvem velger du og hvorfor?


– Tre mennesker: Petter Stordalen, elsker energi og positivitet, det gjør alt arbeid mye bedre. Simen Osland Romstad, min egen utvikler, syntes det alltid er gøy å jobbe med han. Knut Johannessen (pappa), business-smart og gjør alltid en grundig jobb.

 

Velg en sang som beskriver din livssituasjon akkurat nå.
 
– «Don’t Stop Me Now» av Queen (elsker den sangen i tillegg).

 

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet