(StudentTorget.no):

– Når du reiser til utlandet som en enslig student og blir tatt inn i varmen av norske ANSAere som lar deg sove på sofaen til du finner leilighet og inviterer deg med på feiring av 17. mai, da er det vanskelig å ikke føle deg som en del av fellesskapet med én gang, sier Morgan Alangeh, som ble valgt til ny president av ANSA i slutten av juli.

 

– Da er det fort gjort å bli såpass engasjert at du plutselig jobber fulltid på kontorene nede i Oslo.

 

Morgan Alangeh forteller at generalforsamlingen har laget en god plattfom for arbeidet som skal gjøres det neste året. Han har allerede klart for seg hva noen av kampsakene fremover blir.

 

– Det er det mange spennende og viktige saker, som å få lavere gjeldsgrad for studenter med skolepenger og mer fornuftige ordninger rundt turnus for medisinstudenter med internasjonal kompetanse, sier han.

 

Utenlandsstudent i koronaens tid

I likhet med de fleste andre, har situasjonen for norske utenlandsstudenter blitt sterkt påvirket av den globale koronapandemien det siste halvåret. Alangeh sier at en del av utfordringen vil knytte seg til usikkerhet rundt hvilke rammer utenlandsstudentene har å forholde seg til.


 

– I ANSA vil vi derfor jobbe hardt for at utveksling igjen skjer innenfor de norske læringsstedenes egne systemer, og at norske myndigheter legger til rette for at alt skal gå fint når situasjoner endrer seg, sier Alangeh.

 

Selv har han akkurat returnert til Oslo etter tiden som utenlandsstudent i Milano. Når vi spør han om hvilket utested han frekventerer, går tankene tilbake til tiden i den italienske storbyen.

 

– I studietiden min i Milano dro jeg vanligvis på lokalbaren Tipota mellom universitetet og leiligheten min. Det var et bra sted for hele gjengen å stikke innom etter en lang studiedag. I Oslo vet jeg ikke om så mange steder enda da jeg akkurat har flyttet hit. Håper på gode råd fra dere jeg treffer!

 

Les også: Kaizen. Metoden som gjør deg til en bedre student

 

Full frihet til å lære nye ting

Alangeh forteller at det beste med å være student er at man stadig får mulighet til å lære nye ting og møte nye mennesker. At man får mulighet til å vie seg til akkurat det man selv synes er interessant og spennende, er heller ingen ulempe.

 

– Jeg tror en skal lete langt og lenge utenfor studietiden for en mulighet til å bruke en hel uke på å lese om valgsystemet til Iran i historisk kontekst, for eksempel, sier Alangeh.


 

På spørsmål om hva som er det verste med å studere, sier Alangeh at det eneste verste egentlig er at studietiden på ett eller annet tidspunkt tar slutt. Samtidig er det ikke til å stikke under en stol at det krever sin mann å kombinere verv i viktige organisasjoner med studiene.

 

Les også: Sarah er praktikant på den norske ambassaden i Seoul

 

– Det er tidvis utfordrende å sjonglere studier og engasjement, men jeg synes virkelig det er verdt det. Jeg har helt siden videregående engasjert meg på siden av studiene gjennom deltagelse i organisasjoner som ANSA, Natur og Ungdom og Operasjon Dagsverk. Uten dette tror jeg faktisk ikke at jeg hadde lært alt det jeg gjorde på skolen like godt, forteller han.

 

– Det som faktisk er utfordrende er nå som jeg er aktiv på fulltid, siden jeg da må finne ut av hvordan jeg kan få studere på siden helt på eget initiativ.

 

Du kan velge tre mennesker – levende eller døde – til din kollokviegruppe, hvem velger du og hvorfor?

– Milton Friedman for å redusere det vi studerer til de mest essensielle underliggende prinsippene og mekanismene. Noam Chomsky for å sette det i kontekst og være uenig med Friedman. Og til slutt Henry Kissinger for å se de strategiske implikasjonene av det vi studerer. Det tror jeg kunne vært en spenstig gjeng.


 

Til slutt spør vi Alangeh om hvilken låt som beskriver livssituasjon hans nå. Valget faller på intet mindre enn en sang av et senegalesisk house band.

 

– Jeg er ny i en jobb med mye å sette seg inn i så jeg tror jeg må si Nijaay av Orchestra Baobab. Den er veldig fin, men på et fremmed språk så jeg skjønner nesten ingenting, avslutter Alangeh.