(StudentTorget.no):

Ine Malen Stock, som studerer økonomi og ledelse ved Universitetet i Sørøst-Norge, har denne sommeren hatt en sommerjobb litt utenom det vanlige. Hun har nemlig begynt realiseringen av en student-app som hun har utviklet sammen med medstudenter.

 

Det hele startet da Ine Malen begynte å leke med ideen om en ny app, sammen med sin samboer, Stian Vaage. Ideen skulle presenteres på Studentsamskipnadens Ideathon, en innovasjonskonkurranse hvor flere lag på til sammen minst 100 studenter konkurrerer om å utvikle den beste ideen.

 

Jakten på et lag

I årets Ideathon handlet det om å utvikle det beste nye appen for studenter. Førstepremien var en sjekk på 100.000 kroner. Men Ine Malen og Stian var bare to, og de trengte flere å samarbeide med.

 

– Sammen utgjorde jeg og Stian en flott duo. Jeg var sterk på idé, hadde kunnskap innen koding og høye krav til brukervennlighet. Det er Stian som har stått for mesteparten av designet i applikasjonen.

 

Etter første gruppeaktivitet minglet de med andre deltagere i et forsøk på å danne et helt lag. Det var flere bekjente der, men ingen av dem ønsket å ha flere på laget.


 

– Jeg og Stian var nødt til å gå sammen med tre ukjente deltakere. Det var her vi møtte vår nåværende kollega og venn Simen. 

 

LES OGSÅ: Hjelper medstudenter med studentøkonomien

 

Samlet et vinnerlag

Ideathon gir studentene 30 intensive timer på å utvikle ideen. Til tross for at Ine Malens lag besto av forholdsvis ukjente, gikk samarbeidet godt.
 

– Vi hadde et helt utrolig godt samarbeid med gode diskusjoner, hvor konstruktiv kritikk og entusiasme over andres ideer dro oss opp og frem.

 

Så opp og frem gikk faktisk samarbeidet, at Ine Malens lag stakk av med seieren i Ideathonet. Appen de kom frem til skal hete Student Sørøst, og skal samle alle tjenester som kan være til hjelp for studenter på ett og samme sted.
 

– Målet er å nå ut med informasjon til studenter, effektivisere studiehverdagen, og motivere studentenes eget engasjement i å bidra med tjenester i appen. Foruten om å nå ut med informasjon til studenter, ønsker vi å effektivisere studenthverdagen, og motivere studenter til å lage eller komme med idéer til egne mikrotjenester til appen. Slik at studenter får tilgang til tjenester etterhvert som hverdagen er i forandring. Studenter som utvikler egne mikrotjenester i appen vil allerede begynne å bygge sin portfolio under utdanning. Dette vil skille de fra resten i når de søker jobb, forklarer Ine Malen.

 

LES OGSÅ: Slik finner du motivasjonen i studiehverdagen

 

 

En seier som ledet til sommerjobb

Etter seieren på Ideathonet fikk Ine Malen tilbud om sommerjobb hos Rada Labs AS, et selskap som realiserer og utvikler ideér. Her fikk hun stillingen som utvikler, og fikk sjansen til å fortsette å realisere idéen om en app, til et ferdig produkt som studenter kan ta i bruk. Hun forklarer at jobben hos Rada Labs kun har styrket motivasjonen for arbeidet hun gjør.


 

– Jeg trives veldig godt som utvikler, og kan sitte i timesvis uten å bli lei. Jeg har aldri før lagt meg så tidlig før, bare for å kunne stå opp tidligere og fortsette arbeidet.

 

Snart fortsetter studiene i økonomi og ledelse for Ine Malen. Men fremover vil hun kombinere studiene med arbeidet på Rada Labs.
 

– Jeg skal fortsette utviklingen av Student Sørøst denne høsten. Rada Labs er veldig forståelsesfulle. De motiverer, tilrettelegger og oppmuntrer meg til å bruke kontoret til skolearbeid. Det eneste som kan bli en utfordring er at arbeidet er så gøy at jeg må passe på å være streng med meg selv, så jeg får tid til skolen også.

 

Men med tiden håper Ine Malen på nye utfordringer, når bachelorgraden til slutt er levert og studietiden er fullført.  

 

– Jeg må ærlig innrømme at jeg er spent og gleder meg til hva jeg skal finne på neste år, etter at jeg har levert bacheloroppgaven. Entreprenøren i meg er ivrig etter å slippes fri, sier hun. 

 

LES OGSÅ: Slik unngår du prokrastineringen

 

Vanskelig å finne sin vei

Ine Malen er klar på at veien til studiene hun tar, ikke alltid har vært like åpenbar. Hun måtte ta en runde med seg selv for å finne ut hva hun egentlig brenner for. 
 


– Jeg begynte å tenke på hva jeg likte som barn, og da poppet minnene frem fra sommeren hvor det var strålende vær, og tantes basseng akkurat hadde stått ferdig. Men jeg var ikke å se der. Jeg satt inne ved datamaskinen og jobbet med piczo-nettsiden min. Når jeg kjente på følelsene fra den tiden, visste jeg at teknologi var retningen for meg. Jeg begynte derfor å studere til å bli dataingeniør ved Universitetet i Sørøst-Norge.

 

En uventet retning 

Ine Malen forteller videre om en alvorlig fallulykke i tredje semester, som gjorde at hun ikke fikk fullført eksamenene, og var tvunget til å avbryte studiet. Gnisten var ikke helt den samme etter ulykken. Men etter et lite opphold, kjente Ine Malen igjen på savnet etter å jobbe med datamaskin som verktøy, og hun flyttet til Vestfold for å delta på et kurs i matematikk og fysikk.
 

– Etter en samtale med en studieveileder fant jeg ut at det var mulig å fullføre graden min som dataingeniør som en fri bachelor. Alt jeg trengte var en studieplass, og derfor søkte jeg meg inn på økonomi og ledelse. Jeg la opp en studieplan og gledet meg til studiestart, forteller hun. 
 
Til Ine Malen fortvilelse gikk høgskolen over til å bli et universitet i 2018, og reglene endret seg. Dette betydde at hun ikke lenger kunne fullføre graden slik hun hadde planlagt. I stedet begynte hun motvillig på studiet innen økonomi og ledelse, til tross for at det ikke var retningen hun hadde sett for seg.
 
– Det var ikke før et tilfeldig møte i kantinen med foreleseren min i markedsføringsledelse, Umar Burki, at jeg fikk bekreftelse på at jeg virkelig var i mitt rette element. Vi spiste lunsj sammen, og det endte med at han tilbød seg å være veilederen min når jeg skulle skrive en bachelor.


 

LES OGSÅ: Slik blir hybelen den ideelle leseplassen

 

Studielivets plusser og minuser

Nå får Ine Malen kombinert studiene med kunnskapen og lidenskapen hun har for datateknologi. Hun sier det er teknologi hun ønsker å jobbe med i fremtiden. Studiene gir henne firheten til å styre hverdagen selv, noe hun trives godt med. 

 

– Hvor god jeg ønsker å bli er kun opp til meg selv. Det er jeg som må komme i kontakt med riktige personer for å få kunnskapen min til vokse. 

 

Det negative ved studiene da?

 

– Alt jeg jobber så hardt for igjennom hele semesteret, skal bli avgjort med én eksamen. Utrolig at dette fortsatt er praksisen som føres.

 

Selv om mesteparten av tiden til Ine Malen går til studiene og jobben, har hun tre steder hun oppsøker når hun ønsker å ta en pause fra det harde arbeidet. 
 

– Gode drinker og en herlig atmosfære finner jeg på Sense. Hvis jeg vil ta en ordentlig fest, og virkelig føle på studenttilværelsen, er Heidi's “the place to be”. Men hvis jeg ønsker å spille spill, vil dere finne meg på Barkaden.

 

LES OGSÅ: Oppskriften på en vellykket kollokviegruppe

 

Don't stop me now

Da vi spør henne om hvem hun ville valgt hvis hun fikk plukke tre mennesker (levende eller døde) til sin egen kollokviegruppe, påpeker Ine Malen at hun er veldig fornøyd med sin nåværende kollokvie. Derfor tenker hun seg ut tre hun tror ville passet godt inn sammen med akkurat denne gruppen. 


 

– Jeg vil starte med å invitere Bill Gates. Han jobber hardt for å få til en endring i verden. Alt fra teknologi, innen klima, til fattige land. Den neste personen er Emma Watson. Hun virker som en jordnær og hardtarbeidende person som vil passe godt godt inn i vår gruppe. Til slutt vil jeg ønske Petter Stordalen velkommen til vår flotte kollokviegruppe. Stordalen har lang erfaring, bruker gode teknikker i hverdagen, og sammen ville kreativiteten vår blitt tatt til nye høyder. 

 

Til slutt ber vi Ine Malen tenke på en sang som beskriver livssituasjonen hennes akkurat slik den er nå. Etter litt betenkningstid svarer hun til slutt:

 

– Queen - Don't stop me now.

 

 

Klikk her for å se studentrabatter i hele Norge