Kasper går andre året på en bachelor i arkeologi ved Universitetet i Oslo, og har et verv som sosiale medier-ansvarlig i Lilleputtenes maleforening.
– Ideen bak foreningen, går ut på å male miniatyrfigurer. Da samles vi i våre lokaler, maler, snakker og ser på film sammen. Ofte, bestiller vi pizza og gjør det litt sosialt.
Navn: Kasper Larsen Rønning
Alder: 22
Forening: Lilleputtenes maleforening
Verv: Sosiale medier-ansvarlig
Lilleputtenes maleforening har sitt eget lokale gjennom SiO, som de deler med et par andre foreninger. Uten et lokale å avholde arrangementer i, hadde det vært vanskelig å drive foreningen, forteller Kasper.
– Det er helt fantastisk at vi har dette lokalet. Ikke bare er det et rom å være i, men vi har også tilgang på et lager der.
Etter hvert har vi fått ganske mye utstyr, som det er greit å kunne legge et sted, fortsetter han.
Hvilke arbeidsoppgaver har du i foreningen?
Foreningen har et lite styre på fem personer. Derfor blir det ofte til at de hjelper hverandre med de ulike arbeidsoppgavene.
– Vi hjelper hverandre avhengig av hvor det trengs. Titlene vi har er mer ment som hovedområdene våre.
For meg som sosiale medier-ansvarlig, er oppgavene hovedsakelig å legge ut arrangementer på Facebook og Discord, slik at folk får med seg når vi har arrangementer, forklarer Kasper.
Fra og til, har han også som oppgave å skrive søknader for økonomisk støtte.
– Vi trenger jo alltid litt penger, men slike ting hjelper alle i styret til med.
Det er flere ulike instanser man kan søke om penger fra. Blant annet, finnes det noe som kalles Frifond, som jeg har skrevet til noen ganger, forteller han.
Frifond er en støtteordning, hvor grupper på minst tre personer kan søke om inntil 40 000 kroner til små og store prosjekter, slik som å avholde ulike arrangementer.
– Da søker vi for eksempel om penger til å kjøpe pizza, eller til å kjøpe mer utstyr. Ofte, må vi kjøpe inn flere miniatyrer, som jo blir brukt opp da de er malt en gang.
Det hender også at vi går litt utenfor bare miniatyrfigurene og kjøper andre ting. Til Halloween, kjøpte vi for eksempel inn gresskarlykter til å male, og til jul kjøpte vi julekuler, fortsetter han.
Hva er motivasjonen bak foreningen?
Kasper trekker frem et lite dilemma knyttet til maling av miniatyrfigurer som hobby, som også var mye av grunnen bak foreningens oppstart.
– Miniatyrmaling er noe vi synes er veldig gøy, men problemet er at det fort kan koste ganske mye penger med pensler, figurer og utstyr.
Tanken var derfor å starte en forening som kunne skaffe alt dette utstyret, slik at de som er interessert kan ha en lettere inngang til denne hobbyen, forklarer han.
Å bli med på arrangementene Lilleputtenes maleforening avholder, er helt gratis. Alt en trenger å gjøre, er å møte opp.
– Mye av motivasjonen lå nok i det å skape en sosial arena hvor folk har mulighet til å prøve ut en hobby som i utgangspunktet kan være litt utilgjengelig for folk flest.
Ofte er det mange som ser på flotte bilder av malte miniatyrer på nett av folk som er veldig flinke, forteller Kasper, og utdyper:
– Dette kan gjøre at det virker vanskelig og kanskje utilgjengelig, men det er egentlig mye lettere enn det ser ut som.
En vei inn til både miniatyrmaling og spill
Mange av dem som møter opp på foreningens arrangementer, har ingen erfaring fra før av, og Kasper forteller at så å si alle synes aktiviteten likevel både er artig og givende, og blir med flere ganger.
– Foreningen er med på å senke terskelen for å prøve noe man ikke har prøvd før.
I tillegg, tilbyr foreningen introduksjonskurs til noen av spillene disse figurene tilhører.
– Hovedsakelig, er det Warhammer-spill.
I Warhammer 40 000, kan man enten ha store spill, med armeer som går imot hverandre, eller mindre spill, hvor du har ti modeller hver, hvor det er mer fokus på hver enkelt modell, forklarer Kasper.
De har også figurer fra spillet Dungeons & Dragons, men ikke i like stor grad, da det finnes en annen forening som holder mer spesifikt på med akkurat det.
– Vi har hatt samarbeidsprosjekter med dem, og det er mye overlapp mellom våre foreninger.
Hvordan ble du selv interessert i å male miniatyrfigurer?
For to års tid siden, begynte jeg på folkehøgskole, hvor jeg møtte en som hadde med seg miniatyrfigurer, og som hadde noen studentvalgfag hvor man kunne spille, forteller han.
– Da skaffet jeg meg noen miniatyrer og ble med på det, og har vel vært ganske hektet siden.
Spillene man kan spille med figurene er unektelig en del av bildet, men man kan like fullt male figurene kun for malingens skyld.
– Når man sitter og maler, er det lett å koble litt av, og bare fokusere på den ene figuren man har foran seg. Man forsvinner liksom litt inn i malingen.
Hvordan ser et typisk arrangement ut?
Ved studentbyen på Kringsjå, har Lilleputtenes Maleforening et lyst og luftig lokale som de avholder arrangementene sine i.
– Det er litt varierende hvor mange som dukker opp. Jeg vil si at et sted mellom 10 og 30 er gjennomsnittet.
På det meste, har vi vært oppe i 50 til 60, og på det færreste ned mot fem stykker, forteller Kasper.
Han understreker at det alltid er trivelig på arrangementene, uansett om det er få eller mange som kommer.
– Da sitter vi og maler, og setter gjerne på en film i bakgrunnen. Folk ser riktignok ikke så mye på den, men er heller fokuserte på malingen. Så hender det jo at man titter opp og får med seg deler av filmen.
Folk pleier også å snakke med hverandre på kryss og tvers av bordene. Etter hvert, bestiller vi pizza og tar en liten spisepause, og da er det også mer rom for prat, forklarer han.
Selv om man aldri har malt verken miniatyrer eller noe annet tidligere, forteller Kasper at resultatet ofte blir veldig bra helt fra første forsøk.
– Det er faktisk vanskelig å gjøre det dårlig!
Styret og medlemmene
Foruten de fem som sitter i styret, har foreningen også flere medlemmer. Som medlem, betaler man 50 kroner i året, som bidrar til å dekke foreningens utgifter.
– Det virker som om de fleste er veldig fornøyde med dette.
Det er heller ikke noe krav om å møte opp flere ganger. Poenget er jo at det skal være en tilgjengelig forening for alle, og et sted det er lett å gå til, utdyper Kasper.
Per i dag, har foreningen rundt 30 medlemmer, men man er ikke nødt til å være medlem for å bli med på arrangementene.
– Så sant vi har plass i rommet, er arrangementene åpne for alle som vil komme, uavhengig av om de er medlemmer eller ikke.
Hva har vært det beste med å være med i foreningen?
Studentforeninger er en utmerket arena for å møte andre studenter, og være sosial gjennom en bestemt aktivitet eller et felles mål.
– Det er vel muligheten til å ha et sosialt sted, og møte folk med samme og liknende interesser. Jeg kan jo sitte og male for meg selv, men det er hyggelig å gjøre det i felleskap også.
Gratis mat er jo alltid en vinner, men jeg vil absolutt si det er den sosiale biten som betyr mest, avslutter Kasper.