Vi har tatt turen til en kjeller på Sogn studentby i Oslo, for å besøke en forening litt utenom det vanlige.

Noen studentforeninger lager tidsskrifter for likesinnede studenter, andre driver den lokale studentpuben. Studentforeningen Legio XV lager romersk soldatutstyr.

Noen ville antagelig foretrekke å spille fotball, men da får de jo ikke lov til å gå rundt i rustning, sier et av medlemmene, Nils Holta, fornøyd.

Kjellerrommet på Sogn er fylt til randen med rustninger, sverd og annet utstyr som medlemmene har laget selv.

 

 

En romersk reenactment-forening

Vi driver med historisk gjenskapning, og lager historisk korrekt soldatutstyr, forklarer Sunniva, foreningens kvinnelige leder.

Studentforeningen møtes minst én gang i uka og har omkring 15-20 medlemmer som kommer innom regelmessig. I tillegg, er det ganske mange «støttemedlemmer» som ikke stikker innom så ofte.

Nils Holta forklarer foreningen nærmere:

– Vi lager klær som romerne ville gått i, og ved spesielle anledninger, kler vi oss opp som dem. I tillegg, arrangerer vi romerske fester med romersk mat og leker.

– Noen av oss er også aktive i blankvåpengrupperinger utenfor foreningen, der vi gjerne bruker soldatutstyret herfra.

Foreningens medlemmer forsøker å lage rustningene så like det de var i år 108 etter Kristus, som mulig. De kler seg enten opp i kjelleren på Sogn, når de skal rekruttere andre medlemmer eller på fester.

Når de arrangerer fester, hører dansing selvfølgelig dansing med:

Å danse fem-seks folk side om side i tunika, det er veldig gøy for de som danser, ler Holta.

 

 

Tøft å se seg i speilet

Hva er det som gjør akkurat rustninger så interessant?

– Det er egentlig mer hele epoken, enn bare rustningene. Den romerske antikken, og det som var av politiske eksperimenter, politisk-, kulturell- og ikke minst militær utvikling, som interesserer meg.

– Men det er noe med at hvis du er interessert i en periode, og noen sier: «Hei, vil du være med og lage utstyr i praksis?», så har du jo lyst til det. Dessuten er det tøft å se seg i speilet med rustning.


 

Ingen hit på byen

Å lage rustninger er imidlertid ingen hit på byen, skal vi tro Holta.

Jeg har møtt litt varierende tilbakemeldinger fra andre studenter, sier han med et selvironisk smil.

– Når jeg møter jenter på byen, så hender det jeg nevner at jeg lager romerske legionærrustninger, ofte stopper det samtalen.

I iveren etter å forklare blir samtalen ikke lenger noen samtale, men går over til å bli en monolog. Men til tider møter Holta også jenter som spør om de kan få være med og se på sandalene hans.

– Men som oftest ender det imidlertid et høflig nikk, et bytte av tema og deretter mer øl.

 

Meld deg inn du også

Hvorfor burde man melde seg inn i akkurat deres studentforening?

Ved siden av det åpenbare: At det er utrolig kult, er det det at du etter hvert kan lage ganske intrikate og vanskelige - og ikke minst imponerende – klesplagg, rustninger, sandaler på egenhånd, sier Holta.

Lederen for LEGIO XV studentforening, Sunniva, er enig. Hun mener studenter bør melde seg inn i foreningen, hvis de har lyst til å jobbe med noe praktisk, og hvis de har en historieinteresse som de vil få praktisk uttrykk for.

Dessuten er det en hyggelig gjeng mennesker, sier Sunniva.

Kravene til å melde seg inn er ikke særlig høye. Klarer du å oppfylle kravet med to bein, minst ett øye og at du er interessert i å lage noe, er du hjertelig velkommen.

 

Andre studentforeninger litt utenom det vanlige:

Kaffe, Kaker og Kink (UiO)

Kaffe, Kaker & Kink er en interessegruppe for folk i 20 og 30-årene, som ønsker et trygt miljø for å bli kjent med sin indre «kinkster».

Foreningen avholder sosiale diskusjonskvelder, hvor man kan bli trygg på seg selv, samtidig som man har det gøy og skaper nettverk i et miljø uten hverken forventningspress eller datingpress.

 

Heia bortelaget (NTNU)

Foreningen ble stiftet av en gjeng fysikkstudenter ved NTH i 1992. Formålet er å heie bortelagene på Lerkendal frem til seier.

Rosenborg oppnådd en særposisjon innen norsk fotball, som ikke er noen tjent, bortsett fra selvfølgelig Rosenborg selv. Derfor stiller foreningen mannsterke opp på hver eneste av Rosenborg sine hjemmekamper, og håper at det blir en seier til dem og et tap for Rosenborg.

 

Foreningen for Studium av Objektivismen (Uio)

Foreningen for Studium av Objektivismen er en forening for personer som ønsker å foreta et nærmere studium av Objektivismen.

Foreningen ble startet i 1972, og har sete i Oslo. Den ble opprinnelig dannet som en studentforening ved Universitetet i Oslo, men er nå også åpen for andre som har en seriøs interesse for Objektivismen.