N år du skal velge hva du vil studere, finnes det et hav av muligheter. Bare i Norge, finnes det godt over 1000 forskjellige studieretninger på universitets- og høgskolenivå, og tar du med hele verden, finnes det et nærmest uendelig antall studiemuligheter der ute.

Da er det kanskje heller ikke så overraskende, at noen av studieprogrammene som finnes der ute, også må kunne sies å være både rare og i mange tilfeller høyst uvanlige.

Her er en liste over ti rare utdanninger som faktisk eksisterer.

 

1. Cannabis-kultivasjon

Tittelen på denne utdanningen røper vel det meste. Her lærer du de beste teknikkene for å kultivere og dyrke frem cannabis.

Det skal dog sies at denne utdannningen ikke blir tilbudt ved et helt «vanlig» lærested. Det er nemlig Oaksterdam University, i California, som står bak utdanningen.

Universitetet ble startet opp av aktivisten Richard Lee, som kjemper for å gjøre medisinsk marijuana lovlig. Mottoet til Oaksterdam University er forøvrig «Cannabis».

 

2. Sekkepipe

Er du en av de formodentlig få som faktisk setter pris på sekkepipe-musikk? Er du virkelig lidenskapelig på vegne av det skotske tradisjonsinstrumentet, kan du faktisk ta en egen sekkepipe-utdanning.

Ved Carnegie Mellon University, i Pensylvania, kan du ta en major i sekkepipe ved universitetets College of Fine Arts.


 

3. Barnepike

Er du glad i barn?

Da kan du faktisk ta en diplomstudium i barnepass på Sullivan University, i Kentucky.

Skolen skriver på sine nettsider at man som barnepass-student blir kvalifisert til å ta del i den sosiale, emosjonelle og intellektuelle utviklingen til barnet man passer på, og at man som barnepasser  hjelper barnet med alt fra språkutvikling og skoleforberedelser til toalett-trening.

  

4. Fermentering

Hvis du ønsker å kombinere forkjærligheten for IPA med en gyldig og kvalitetssikret grad, tilbyr Colorado State University en bachelorgrad i Fermentation Science and Technology.

For den uopplyste, kan vi presisere at fermentering altså er prosessen hvor sukker omdannes til alkohol. 

 

5. David Beckham

Dette er riktignok ikke en fullstendig grad, men hvis du studerer sosiologi eller Sports Sciences ved University of Staffordshire, i Storbritannia, kan du faktisk ta et emne som handler om fotballikonet David Beckham. 

 

6. 3D-printing av menneskelige organer

Ved QUT i Australia, får man en grad i biofabrication. 

Den gir deg kompetanse til å drive med 3D-printing av organisk vev, som for eksempel brukes til å erstatte brukne ben og ødelagt brusk.


 

7. Stunt-skuespill

Fra i år, kan eventyrlystne skuespiller-spirer ta 60 fagskolepoeng i studiet «Action actors» ved International Stunt Academy, som nylig ble akkreditert som fagskole av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanninga (NOKUT). 

Studietilbudet starter opp høsten 2018, med første kull på Sørlandet, nærmere bestemt i Tvedestrand. Videre, skal ISA etablerere lokaler for kursvirksomhet, undervisning og produksjoner i Oslo.

Fagskoleutdanningen for Stunt-skuespiller er et heltidsstudie, som går over ett år og gir 60 fagskolepoeng. Yrkestittelen heter Stunt-skuespiller på norsk og Action actor på engelsk.

 

8. The Beatles

Over gjennomsnittet begeistret for The Beatles?

I bandmedlemmenes hjemby, kan du ta en mastergrad i Beatles, Popular Music and Society ved Liverpool Hope University. 

 

9. Cruise Management

Med en bachelorgrad i Cruise Management ved Plymouth University, stålsetter du deg for et langt liv i cruiseskip-industiren.

I løpet av utdanningen, lærer du alt som er av stort og smått i denne begivenhetsrike bransjen.

Underveis, har du emner om alt fra mat og drikke, til maritim turisme og human resources. Som om ikke det var nok, er det også mulig å ta valgfag i fransk, tysk og mandarin.


 

10. Jodling

I 2018, annonserte Lucerne University of Applied Sciences and Arts, i Sveits, at de skal begynne å tilby utdanning innen jodling – enten på bachelor- eller masternivå.

Utdanningen starter opp til høsten, men nåløyet for å komme inn er meget trangt. Skolen planlegger nemlig ikke å ta inn mer enn totalt fire studenter på studiet.