(StudentTorget.no):

Cosplay er en utkledningslek, hobby, subkultur og performancekunst der en person kler seg ut med kostymer og annet utstyr for å likne en bestemt rollefigur fra særlig japansk populærkultur. Betegnelsen «cosplay» er en sammentrekning av de engelske ordene costume, «drakt» og roleplay, «lek, spill eller skuespill».

 

Se video fra Genkicon i vinduet ovenfor. 

 

For utenforstående fremstår cosplay-miljøet kanskje som en litt merkelig aktivitet for spillentusiaster med skyhøy nerdefaktor. Er det bare en utkledningslek for viderekomne, eller ligger det noe mer bak denne litt underlige subkulturen blant folk som er over gjennomsnittet interessert i gaming?

 

I Norge finnes det omtrent 7000 personer som bruker timesvis på å sy egne kostymer som de reiser rundt på diverse festivaler for anime- og gamingentusiaster, såkalte cons. Det overveldende flertallet av disse er under 30, og mange av dem er også studenter.

 

Vi har snakket med noen studenter som driver med cosplay for å finne ut mer om denne voksende trenden. Dette var spørsmålene vi stilte:


 

1. Hvor lenge har du drevet med cosplay?
2. Hvem er favorittkarakteren din?
3. Hva er det beste med cosplay?
4. Kan du beskrive cosplaymiljøet?
5. Er det noen steder du kan ta kontakt for å komme mer inn i det? Eventuelt noen eventer en kan gå på?

 

Les også: Vurderer du å studere spilldesign? Les dette først!

 

Helene Svendsen

Utkledd som Sylvanas Windrunner fra World of Warcraft

1. Jeg har drevet med cosplay I ca. 4 år av og på.

2. Hmm, det er vanskelig å velge bare en. Men jeg er veldig fan av Eto fra animeen Tokyo Ghoul.

3. Det beste med cosplay for meg er at jeg kan være kreativ og bli helt oppslukt i det kreative arbeidet. Jeg er utrolig glad i å lage ting, så for meg er det å få den kreative utfoldelsen definitivt den øverste grunnen til at jeg cosplayer. Er også veldig glad i det å komponere bilder og å være modell.

4. Cosplaymiljøet har for meg vært et utrolig positivt og inkluderende miljø. En føler virkelig at en kan være seg selv uten at andre dømmer eller ser ned på deg. Er også et utrolig flott miljø for å prate med andre om alt som er nerdete. De fleste som driver med cosplay er veldig interessert i tegneserie, spill, anime og andre tradisjonelt «nerdete» ting.


 

Les også: Studentene som selger sex

 

5. Definitivt. En kan melde seg inn i en rekke med Facebook-grupper som for eksempel «Cosplayere i Norge». Ellers er det mange muligheter når det gjelder kongresser og events. Banzaicon, Kawaiicon, Spillexpo og Torucon er blant noen av Norges beste conventions, som det definitivt er verdt å ta en tur innom hvis en er interessert i å få en introduksjon for hva cosplay er.

 

Joakim Holberg

Utkledd som Robin fra Fire Emblem

1. Jeg har holdt på med cosplay siden 2013, så ca 5 år. Det utviklet seg vel fra gleden jeg hadde som liten av og kle meg ut og jeg angrer ikke et sekund at jeg begynte og cosplaye.

2. Å spørre hvem som er favorittkarakteren min er som og be en mor om å velge et yndlingsbarn. Det blir rett og slett for vanskelig. Tingen er at jeg kan like en karakter godt, men det øyeblikket jeg cosplayer karakteren blir den min egen. Hvis jeg måtte velge så tror jeg favoritten min blir Robin, fra spillet Fire Emblem. Den karakteren er bundet sammen med gode minner fra da jeg spilte spillet, samtidig som jeg knytter karakteren mot noe positivt fra egen cosplay-erfaring.


3. Cosplay gir deg muligheten til å finne ut mye om deg selv. Man bruker en indre kreativitet som alle har dypt inni seg. Denne bruker man til og ikke bare fremstille et kostyme, men også en personlighet. Det er nettopp dette som er den enkleste forskjellen på cosplay og kostymer. Et kostyme er noe man har på seg, mens et cosplay er kostyme og personlighet i union. Det er derfor en ofte ser mange cosplayere som snakker engelsk sammen. Da personligheten til karakteren de cosplayer ofte fremstilles på engelsk, vil også samtalen de fører mens de cosplayer også være på engelsk.

 

Det beste med cosplay vil derfor være og møte alle de fantastiske menneskene i cosplayene, og det å forme gode vennskap med mennesker som har like interesser som deg.

4. Cosplaymiljøet slik jeg har opplevd det består av de mest åpne og imøtekommende menneskene jeg noen gang har møtt. Det er et miljø der alle er akseptert og alle er velkommene. Ingen skal behøve og gå alene og det er noe av det fineste jeg vet. Alle har noe og komme med og derfor hører alle til. Det er ingen grense for kunnskap eller ferdigheter du må oppnå for og være velkommen.


 

Les også: Studerer du kreative fag? Slik får du jobb etter studiene


Cosplayere er avhengig av hverandre og vi lærer nye ting av hverandre. Det bygges nye vennskap hele tiden og dette er det som har gjort at jeg har utviklet en så god forståelse for meg selv og mine grenser. Du går inn i en ny verden når du drar på «cons» der flere cosplayere samles. Etter et «con» vil du alltid ha med deg verdier som styrker deg som person og som er med deg videre i livet.

5. Torucon.no. Torucon er Trøndelags eget «con» og det er nå Norges største. Dette er et lavterskel-con der alle er velkommene uavhengig av tidligere erfaring med slike ting. De er kjent for sitt inkluderende miljø og du vil sjelden måtte gå alene. De er aktivt på utkikk etter de som kansje ender opp alane og sørger for at alle skal ha muligheten til og møte nye folk og få nye venner.

 

Sara Logan Håland

Utkledd som Erwin Smith fra Attack on Titan

1. Jeg har drevet med cosplay i 4 år, pluss litt cosplay sminke og sånn før det.
2. Chloe Price fra Life is Strange
3. Jeg syntes det beste med cosplay er å få kunne gjøre noe kreativt som viser resultater. Det er så gøy å kombinere prop making, sying, sminking og frisering å se alt ha sin egen rolle til slutt.
4. Det er alt mellom fem- til hundreåringer som gjør nerdedrømmene sine til virkelighet, og det er så gøy å se at alle kan sette til side hvem de er for å bringe sin favorittkarakter til live.
5. Meld deg inn i cosplaygruppene på Facebook, bruk Instagram eller Musically til cosplay, gå på con! De store connene i Norge er Metrocon, Banzaicon, Torucon og Kawaiicon. Ikke vær redd for å snakke med folk!

 

Se flere av Elisabeth Gosvig Millings cosplay-antrekk på hennes instagram: