(StudentTorget.no):

 

På frigjørings- og veterandagen den 8. mai markeres frigjøringen fra den tyske okkupasjonen under andre verdenskrig, som varte fra 1940 til 1945.

 

Den 9. april 1940 invaderte tyske styrker Norge. Selv om regjeringen og Kong Haakon nektet å overgi seg, ble landet erobret på to måneder, og Norge var under tysk okkupasjon. Da Norge ble frigjort den 8. mai 1945 hadde landet vært okkupert i fem år (Store Norske Leksikon).

 

Omlag 10.000 nordmenn mistet livet sitt under andre verdenskrig (SSB). På frigjøringsdagen minnes vi alle dem som mistet sitt liv under andre verdenskrig, i kampen for friheten.

 

– I dag minnes vi alle dem som fikk sine liv ødelagt, de som mistet sine hjem, de som måtte flykte. Alle som ble fengsla, torturert, deportert eller drept av en ondskap vi aldri helt kan fatte. Av en ondskap vi aldri skal glemme, sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i sin tale på Akerhus festning på frigjøringsdagen den 8. mai 2018.

 

De fleste nordmenn har aldri opplevd å ikke være frie eller å ikke kunne ytre sine meninger. I sin tale på frigjøringsdagen 2018 understreket Bakke-Jensen hvor viktig det er å ikke ta frihet, trygghet, demokrati, toleranse og menneskeverd forgitt. Det vet menneskene som opplevde andre verdenskrig.


 

– De vet at de verdiene vi har bygd vårt samfunn på, demokrati, toleranse og menneskeverd, ikke kom gratis, aldri skal tas forgitt. De skal kjempes for og forsvares.

 

LES OGSÅ: Derfor har vi fri 1. mai

 

Hedrer norske veteraner

Frigjøringsdagen ble gjort om til frigjørings- og veterandagen i 2010 og det ble da bestemt at dagen skulle brukes til å hedre dem som har kjempet for Norge, også etter andre verdenskrig. Frigjørings- og veterandagen ble for første gang markert den 8. mai 2011.

 

Siden andre verdenskrig har over 100.000 norske kvinner og menn tjenestegjort i over hundre internasjonale operasjoner, i over 40 land, og på fire forskjellige kontinenter (Forsvaret). Deltakelse i internasjonale operasjoner er en viktig del av Forsvarets virksomhet. I følge Forsvaret, utgjør veteraner fra internasjonale operasjoner ryggraden i det norske Forsvaret, og kan bidra med praktisk erfaring fra krevende oppdrag og komplekse situasjoner, oppgaveløsing under tidspress, og å svare på vanskelige verdispørsmål (Forsvaret).

 

 

Felles for alle veteranene, tross i ulike opplevelser og erfaringer, er at de har gjort en innsats for den norske stat gjennom å tjenestegjøre for Norge.


 

– Veteranene har bidratt for å skape sikkerhet og stabilitet i andre deler av verden. Slik har de også bidratt til vår egen sikkerhet her hjemme, og gjort at vi som nasjon har tatt vår del av et internasjonalt medansvar, sa Bakke-Jensen i sin tale på frigjøringsdagen i fjor.

 

I dag markeres frigjørings- og veterandagen over hele landet og på Akershus festning i Oslo blir det holdt et stort arrangement med taler, medaljeutdelinger med mer. Mange veteraner mottar også medaljer for sine tjenester for Norge i dag.

 

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet