(StudentTorget.no):

Teknologigeniet og Apple-gründer Steve Jobs gikk bort torsdag morgen norsk tid.

Etter flere års kreftsykdom måtte næringslivslederen gi tapt, 56 år gammel.

USAs president Barack Obama, hyller Jobs med disse ordene, og beskriver ham som en visjonær leder som forandret folks liv.

– Han forandret livene våre, redefinerte hele bransjer og oppnådde en av de sjeldneste bragdene i menneskets historie: Han forandret måten hver og en av oss ser verden på, sier Obama.

Han mener Jobs var en av USAs største oppfinnere. Den tidligere Apple-sjefen var modig nok til å tenke annerledes, vågal nok til å tro at han kunne forandre verden og talentfull nok til å gjøre det, ifølge Obama.

Og det er ingen tvil om at Steve Jobs har hatt en uerstattelig rolle i Apples suksesshistorie, noe et tilbakeblikk bekrefter. Dette er Apple-øyeblikkene som endret verden.

 

1

Som 21-åring droppet Steve Jobs ut av skolen. Han bodde hjemme hos foreldrene, og tilbragte tiden i garasjen sammen med kameratene Steve Wozniak og Ronald Wayne. For andre trioer ville dette kanskje vært starten på et band, men ikke for disse tre. Første april i 1976 ble Apple Computers etablert. Wayne solgte seg ut for 800 dollar tre måneder senere.

 

2

Den første Apple-maskinen ble først introdusert i 1976, håndbygd av Steve Wozniak. Det var en treboks, og manglet både tastatur, skjerm, mus og harddisk. Det var likefullt den først alt-i-ett-maskinen, og var langt foran konkurrentene. Den ble solgt for 666 dollar, ikke av sataniske grunner, men fordi Wozniak likte like tall.

 

 

3

Steve Jobs lanserte Macintosh-en 24. januar, 1984. Det var den første billige maskinen med grafisk brukergrensesnitt, med mapper og ikoner. Den ble lansert med en kjent reklame under Superbowl, regissert av Ridley Scott.

 

4

I 1998 ble iMac lansert, og raskt ble Amerikas bestselgende datamaskin. Foruten å være den første maskinen som droppet ledningene og kombinerte skjerm og datamaskin i ett, så den ut som et godteri, og var et kjærkomment produkt for de mer estetisk orienterte. Fra å være på konkursens rand, reannonserte Apple seg som et produkt å regne med.

 

5

I 2001 kom iPoden, en mp3-spiller med både stor lagringskapasitet og appellerende design. Jobs reklamerte med at du nå fikk anledning til å putte hele musikkbiblioteket ditt i lomma, og da Apple i 2003 lanserte iTunes, var suksessen et faktum. Den første uka solgte iTunes 1 million sanger, innen et år hadde de solgt mer enn 50 millioner.

 

6

Den første iPhonen kom i juni 2007, og ble enormt populær. Multimediatelefonen ble senere kåret til Årets oppfinnelse av magasinet TIME, og dagen før Jobs bortgang lanserte Apple den siste versjonen, iPhone 4S.

 

7

Da Apple i 2010 avslørte sin nyeste innovasjon, nettbrettet iPad, gikk folk mann av huse for å skaffe seg et eksemplar, og Apple kan nok ha mye av æren for at nettbrettet ble så populært som det er i dag. I løpet av de 80 første dagene ble iPaden solgt i tre millioner eksemplarer.

 

Fakta om Steve Jobs

* 1955: Stephen Paul Jobs blir født 24. februar
* 1976: Grunnla Apple sammen med Steve Wozniak og Ronald Wayne
* 1984: Den første Macintosh-datamaskinen kommer på markedet
* 1985: Jobs forlater Apple etter interne stridigheter
* 1997: Gjeninnsettes som administrerende direktør i Apple
* 2001: Den første iPoden slippes
* 2003: Den nettbaserte musikkbutikken iTunes åpnes
* 2004: Jobs opereres for kreft i bukspyttkjertelen
* 2007: iPhone kickstarter smarttelefonens tidsalder
* 2010: Apples markedsverdi passerer konkurrenten Microsoft. iPad introduseres.
* 9. august: Apple passerer ExxonMobil, verdens største selskap, i markedsverdi
* 24. august: Steve Jobs går av som administrerende direktør
* 5. oktober: Steve Jobs dør 56 år gammel

Kilde: AFP/NTB