(StudentTorget.no):

Det har vært en drastisk økning i voldtekssaker i Norge den siste tiden, spesielt i hovedstaden. I starten av november var det registrert 50 flere voldtekts-anmeldelser i Oslo enn på tilsvarende tid i fjor, i følge Oslo Politidistrikt.

Dette har flere av landets skoler tatt på alvor. Nå kan du som student få gratis opplæring i selvforsvar av skolen du studerer ved.

 

Følg med på omgivelsene dine

Studentskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) har i lengre tid arranger selvforsvarskurs for studenter hvert semester.

 

 

SELVFORSVARSKURS: BI-jentene lærte å forsvare seg på gratis selvforsvarskurs i regi av BI, SBIO og Krav Maga Academy.
I lys av den siste tidens hendelser vurderer de nå å sette opp flere kurs enn tidligere. I går ble det også arrangert gratis selvforsvarskurs for jenter i regi av Studentforeningen ved Handelshøyskolen BI I Oslo (SBiO) i samarbeid med Krav Maga academy. For de som gikk glipp av det arrangers kurs nummer to i morgen.

- På kurset kommer vi med tips om hvor viktig det er å observere omgivelser rundt seg og å legge merke til om man bli fulgt etter. Det kommer også tips til avledningsmanøver for å finne ut om noen følger etter deg, forteller medeier og instruktør i Krav Maga, Anders Hilling.

Hilling forklarer at kurset både tar for seg tips for å unngå overfall og opplæring i hva man bør gjøre dersom man bli overfalt.

 

Lag mye lyd

For to uker siden ble en jente overfalt av to menn på St. Hanshaugen i Oslo. Men fordi hun ropte, skrek og lagde mye lyd ble hun oppdaget av naboer som skremte vekk gjerningsmennene. Å lage så mye lyd som mulig er en av hovedelementene i kurset hos Krav Maga.

- Kurset skal gi deltakerne respekt for voldssituasjoner, og forståelse av hvor vanskelige situasjonene er. Samtidig som vi får deltakerne til å innse at det er fult mulig å kunne håndtere sånne situasjoner bra, sier Hilling.

Deltakerne på Krav Magas selvforsvarskurs lærer effektive teknikker for hvordan de skal håndtere en overfallssituasjon. Men Helling påpeker at det i utgangspunktet ikke holder med et totimers kurs.

 

 

- Man må ha minst 200 – 300 repetisjoner før man kan si at det er høy sannsynlighet for at dette kommer til å skje automatisk. Men på et totimerskurs  får de i alle fall erfare at det finnes effektive teknikker i en sånn type sitasjon, men at det krever mye trening, sier han.

 

For stor etterspørsel

Krav Maga holdt i regi av SBiO selvforsvarskurs for studenter den 15 november. Neste kurs holdes den 17. Utover dette holder de kurs 25 november.

- Vi har 1500 påmeldte jenter til kurset 25 november allerede og har måtte sette opp ekstra kurs, forteller Hilling.

Han forklarer at kurstilbudene ikke er tilstrekkelig i forhold til etterspørselen og at det i tillegg økningen i studenter som ønsker selvforsvarskurs også er en stor økning i bedriftsmarkedet.

 

Gå aldri alene

For å unngå å komme i situasjoner der man kan bli overfalt anbefaler Hilling studenter å aldri gå alene på nattetid.

- Man bør heller ikke bli overstadig beruset. Det er ingen garanti for at du ikke blir overfalt om du er edru, men det handler om å observere og være bevisst på sine omgivelser. Om du ikke er beruset ser du heller ikke ut som et offer. Da kan du oppnå det at overgriperen finner ut at du ikke ser ut som et offer og dermed går videre, sier han.

Selvforsvarskurs arrangeres over hele Norge, ta kontakt med ditt studiested for å høre hva som er nærmest deg.