(StudentTorget.no):

Selv om det kan virke som en god idé å la lesinga gå foran treninga, kan det vise seg at du gjør deg selv en bjørnetjeneste. I en hektisk eksamenstid  kan trening øke konsentrasjonen, motivasjonen og samtidig hjelpe deg med å stresse ned.

Sykepleierstudent Tine K. Solem (21) lar ikke eksamenstida ta knekken på treningsgleden.

- Jeg trener 3-4 ganger i uken, like mye som jeg vanligvis bruker,også i eksamenstida, forteller 21-åringen.

Hun ser mange gode grunner til å vedlikeholde formen og holde seg i aktivitet, blant annet at hun er mer konsentrert i leseøktene.

- Konsentrasjonen min blir bedre etter jeg har trent. Jeg strukturerer dagen slik at jeg er konsentrert når jeg leser og gir hjernen fri fra pensum når jeg trener, forklarer Solem.

 

God plass på treningssenteret

Solem jobber også som ekstrahjelp på treningssenteret Centrum Atletica, som er studentsamskipnaden i Oslo og Akershus treningstilbud til sine studenter. I studentidrettens lokaler er det ofte god plass rundt semesterslutt.

- Desember er definitivt måneden med minst aktivtet her på senteret. I januar starter kjøret igjen, sier hun og smiler.

 Drar du mot alle odds på trening i eksamenstida er det god grunn til å tro at du kan boltre deg mer enn ellers i året. 


 

En halvtime gjør susen

 

Robert Berger (22) studerer bachelor i Idrettsvitenskap med fordypning i Idrettsbiologi på Norges idrettshøgskole. Han råder til å lage avtaler med en venn, slik at dere kan trene sammen, da blir det plutselig enklere å trene.

 

Det er lett å overfokusere på studiet og nedprioritere mye annet. Det gjelder ikke bare trening, men også kosthold, venner og familie, sier Berger.

Han anbefaler studenter å kle på seg og komme seg ut av huset.

Treningsøkta trenger ikke være mer en halvtime i rolig pratetempo. Det er ikke mer som skal til. Gjør gjerne en avtale med en kompis eller studiekamerat, da er det lettere å komme igang, sier Berger. 

 Han forteller også at trening kan bidra til bedre nattesøvn.

Det å spise sunt er også en fordel. Generelt bør man få i seg nok mat og drikke og søvn, ikke gå i energidrikkfella med energidrikker og kaffe for å korte ned på antall timer søvn, sier Berger.

LES OGSÅ: Hvordan bli best i noe - erfaringer og tips fra verdensmester og coach Janick Loewe | SO #49

 

Gjør noe!

Berger anbefaler også styrketrening, som også kan gjøres hjemme. 

- Hvis du har mulighet er også styrketrening fint. Hvis man er mye stillesittende kan du miste en god del av mineraltettheten i beinstrukturen, forklarer Berger. Han anbefaler å fokusere på å trene de store muskelgruppene. Berger understreker til slutt at det viktigste er bevegelse, og at man må finne noe man selv liker.  

Det er ikke så viktig hva du velger å gjøre, så lenge du velger å gjøre noe, avslutter Berger.

 

FORSLAG TIL TO TRENINGSØKTER I EKSAMENSTIDEN:

 

30-40 minutters lett til moderat jogging

En liten halvtime med frisk luft kan gjøre underverker. Den vil øke blodgjennomstrømningen i kroppen, øke forbrenninga av fett og karbohydrater i kroppen. Kan gi økt velvære. Man slapper mer av, tenker som regel ikke på noe eksamensrelatert. Man får regulert blodsukkeret. Hjernen kan fungere bedre.

 

Styrketrening 45 minutter

Hvis man ikke har mulighet eller tid til å gå på et treningsstudio, kan mye gjøres hjemme. Sit-ups, armhevinger og planken kan gjøres med egen kroppsvekt. Hvis man vil løfte med vekt, kan man bruke det man har tilgjengelig.

For eksempel kan man fylle en 40 liters sekk (15-40 kg) og ta dype knebøy eller utfall. Vannflasker kan også brukes i lett styrketrening.