(StudentTorget.no):

Sommerferien nærmer seg, og mange er i gang med siste treningsinnspurt for å gjøre seg klar til badesesongen. Enten du trener fra før eller om du skal til å komme i gang, kan du dra god nytte av noen smarte hjelpemidler.

Pulsklokken er et kjent produkt for mange enten man har brukt det eller ei. Ikke overraskende har det også blitt utviklet treningsapper som skal dekke mye av de samme funksjonene som pulsklokken.
 
Det store spørsmålet er selvsagt hva man skal velge, og om treningsapper egentlig er noen god erstatning for pulsklokker.
 
 

Pulsklokke

 
En pulsklokke er en klokke som registrerer pulsen din, og har som formål å gjøre det lettere å se hvor hardt du egentlig trener. De siste årene har pulsklokker blitt svært avanserte, og har langt flere funksjoner enn de hadde før. De nyere modellene kan registrere treningsøktene dine og lar deg overføre disse til PC-en din. Det gjør det lett å føre en treningsdagbok som viser hvilken fremgang du har hatt.
 
Noen modeller har også innebygd GPS, eller mulighet for å koble seg til en ekstern GPS-enhet. Fordelen med dette er at du kan registrere hvor langt du har beveget deg, og du kan systematisk utvide løperundene dine. 
 

 


NYTTIG TILLEGGSUTSTYR: En pulsklokke kan hjelpe deg med å løfte treningen til et nytt nivå.

En av de klart største styrkene til en pulsklokke er at det er veldig lett å følge med på treningsbelastningen underveis. I displayet kan man enkelt lese av puls, prosent av makspuls, forskjellige treningssoner og mye annet. En del treningsapparater som tredemøller og spinningsykler kan også hente informasjon fra pulsbeltet ditt slik at du kan se målingene på en større skjerm.
 
En ulempe med pulsklokkene er at de ikke kan oppdateres med funksjoner. De funksjonene den har er de du får.
 
 

Treningsapper

 
Treningsappen er en applikasjon til smarttelefoner som tar i bruk GPS-en på mobiltelefonen din for å måle hvor langt du beveger deg og måler tiden. Man kan også koble til utstyr som gir deg pulsmåling tilsvarende en pulsklokke. Det finnes mange forskjellige treningsapper på markedet med forskjellige funksjoner, og som passer til både iPhone og Android-telefoner. 
 
Appene lar deg laste treningsøktene rett opp til en internettjeneste slik at du kan holde oversikten over treningen, se hvor mange kalorier du har brukt og hvor langt du har beveget deg. Treningsapper er ofte sosiale - det vil si at du lett kan dele treningsøktene dine med andre, og la andre følge med på når og hvor du har trent.
 
Den største fordelen med treningsappene er at det ikke koster deg noe å komme i gang. Så lenge du har en smarttelefon med GPS er det bare å laste ned appen, registere deg som bruker, og komme i gang. En annen fordel er at hvis du allerede bruker mobilen din til musikk mens du trener, trenger du ikke å ta med deg noe mer utstyr. 
 
Den kanskje største ulempen er at treningsapper ikke er særlig egnet for innendørstrening. Da trenger du å kjøpe et pulsbelte og kanskje en skritteller i tillegg.
 
I Norge er det også ofte fuktig utendørs, noe som gjør at du må beskytte telefonen din. Å oppbevare den nært til kroppen er heller ikke lurt, siden svette også kan ødelegge telefonen. En annen ulempe er at det kan være upraktisk å følge med på mobilen mens du for eksempel er ute og jogger.
 

Hva skal du velge?

 
Valget mellom pulsklokke og treningsapper avhenger helt av hvordan du trener. 
Dersom du trener jevnlig og vil følge progresjon både under trening og over tid fungerer en pulsklokke veldig bra. Det at det er så mye enklere å følge med på belastning underveis gjør at pulsklokken gir deg mye bedre oversikt. Om du bare trener mye innendørs er en pulsklokke det beste valget. Generelt er pulsklokker det beste valget for deg som trener seriøst.
 
Treningsapper egner seg utrolig godt til deg som ønsker mer motivasjon til å trene. Å få informasjon om avstand, hastighet og kaloriforbruk kan i seg selv være god nok motivasjonsfaktor til å komme i gang med treningen. Hvis du først og fremst ønsker å få oversikt over treningsøktene dine, men ikke har behov for å følge med på belastning underveis, vil en treningsapp fungere bra. 
 
Det som til slutt vil avgjøre valget for mange, er at en app er gratis eller svært rimelig, mens en pulsklokke kan koste en god del. Det kan derfor anbefales å starte med å benytte en treningsapp, og dersom man ser behovet for pulsmåling og andre funksjoner, kan det være vel verdt å investere i en pulsklokke. 
 

LES OGSÅ: Litt aktivitet er bedre enn ingen aktivitet

Kilde: www.mobili.no