(StudentTorget.no):

 

De siste ukene har mørkret senket seg over landet, og mange har merket at mangelen på lys kan gjøre at vi har mindre energi. For noen kan den mørke sesongen også føre til en vinterdepresjon. 
 
Denne årstiden påvirker oss negativt på to måter, forteller Torbjörn Åkerstedt, professor i stressforskning ved Stockholms universitet og Karolinska Institutet.
 
– Det er vanlig at man får en sesongbetinget depresjon, som kommer av at det er så store forandringer i klimaet, kroppen henger ikke riktig med. Vi påvirkes også av att dagene blir kortere, sier han til DN.se.
 
 

Morsjon og karbohydrater

 
Åkerstedt forteller at flere studier viser at vi blir trøttere, mer innadvendte og sløvere på denne tiden av året. Mørket forstyrrer melatonin-nivåene våre, som gjør at vi blir trøttere og får mindre energi.
 
– Det viktigeste er at vi får lys. Man kan ta en gåtur i lunsjen eller benytte seg av en behandlingslampe. Når det er mørkt ute i lengre deler av dagen riskerer man å få mangel på D-vitaminer. Vi trenger de ultrafiolette strålene for å unngå mangelsykdommer. Det er vanlig når man bruker heldekkende klær. Man kan få «Den engelske syken», hvor skjelettet blir mykt, sier han.
 
For å få kroppen med på notene er det besta å få lys om morgenen. En annen bra metode for å holde seg pigg om vinteren er å spise karbohydrater og søtsaker, i følge professoren.
 
– Vi trenger raske sukkerdoser, sjokolade er bra. Man får en lett narko-lignende effekt av å spise sjokolade. Samtidig kan det jo i og for seg ha negative effekter på andra områder.
 
Den 21. desember er årets mørkeste dag, og derfra snur det og begynner å bli lysere igjen. I starten går det veldig langsomt, man merker det ikke før et stykke inn i januar. Mot slutten av februar begynner man virkelig å merke at det blir lysere. 
 
 
Ekspertenes råd:
 
1. Pass på å benytt deg av sollyset om morgenen, og prioriter å vær ute i sollyset når du har fri i helgene.
 
2. Hold kroppen i gang. Det er viktig med fysisk aktivitet.
 
3. Kompenser mangelen på lys, for eksempel ved hjelp av en lysbehandlingslampe.
 


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen:


Annonse:

Start din amerikanske bachelorgrad i Norge

Du fortsatt søke! American College i Moss rett utenfor Oslo er det perfekte stedet å starte for deg som vil studere i USA! Vi gir deg en smidig overgang til det amerikanske utdanningssystemet.

Som student hos oss tar du ett år med fag i Norge, før du fullfører bachelorgraden din ved et universitet i USA. Etter å ha bestått studiet ved American College, er du garantert plass ved et av våre åtte samarbeidsuniversiteter! Du kan også søke fritt på ALLE andre skoler i USA. Les mer, fyll inn kontaktskjema eller søk her. Se film under for å se hvordan det fungerer hos oss: