(StudentTorget.no)

- Jo lenger vi holder oss våkne, dess mindre evne har hjernen vår til å lære. Én time med lukkede øyne kan øke læringsevnen betydelig, sier Matthew Walker, professor i psykologi ved University of California, Berkley.
 
Han ledet en studie som ble presentert på en konfaranse hos «American Association for Advancement of Science» i San Diego, California. Her kom det frem at et bifasisk søvnmønster, altså en god natts søvn og en solid middagslur, kan bidra til å øke intelligensen vår.
 
I studien ble en gruppe på 39 friske unge voksne inndelt i to grupper, hvor den ene skulle få en lur og den andre ikke. Hver av deltakerne fikk en vanskelig oppgave midt på dagen, som var designet for å presse hardt på hippocampus, regionen av hjernen som lagrer faktabaserte minner. Forskning har vist at faktabaserte minner lagres først i hippocampus , deretter flyttet til prefrontal cortex for langtidslagring.
 
Begge gruppene scoret omtrent det samme.
 
Klokken 14:00 fikk den ene gruppen en 90-minutters lur. Klokken 18:00 fikk begge gruppene et nytt sett med læringsoppgaver. De som ikke hadde fått noen lur gjorde det markant dårligere. De som hadde fått hvile gjorde det mye bedre og forbedret læringsevnen betraktelig.
 
Walker sier at dette bidrar til å bekrefte hypotesen deres om at søvn nullstiller hjernens lagring av korttidshukommelse for å gi plass til ny informasjon.
 
- Det er som om epost-innboksen i hippocampusen din er full, og inntil du sover og tømmer den, kommer du ikke til å få inn noen flere eposter. Den kommer bare til å vente på at du sover og flytte dem til en annen mappe, forklarte Walker.
 
 
Den samme forskergruppen har tidligere påvist at en våkenatt kan redusere evnen til å lære med hele 40 prosent. Dette skyldes at hjernen «stenger av» visse regioner når den lider av søvnmangel.
 
 
Ergonomics.about.com har disse tipsene for en vellykket lur:
 
  • Finn et sted hvor du er komfortabel og hvor du ikke vil bli forstyrret.
  • Fjern alle distraksjoner. Skru av lyden på telefonen og lukk vinduet hvis det er støy på utsiden. 
  • Sett på noe behagelig musikk eller «hvit støy». 
  • Skru av lyse teller dekk til øynene.
  • Sett på en alarm for ikke å sove for lenge. 
  • Stå opp med en gang du våkner. 
  • Ikke sov for sent på dagen, det kan gå ut over nattesøvnen.
 

LES OGSÅ: Får du søvnen du trenger?

LES OGSÅ: Slik påvirker søvnen eksamensresultatene

Adlibris: Norges største bokutvalg. Pensumgaranti og fri frakt for studenter. 20 % rabatt på mengder av pensum! Kjøp her

Lensway:
20 % rabatt på alle linser. Kjøp her 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen:


Annonse:

Start din amerikanske bachelorgrad i Norge

Du fortsatt søke! American College i Moss rett utenfor Oslo er det perfekte stedet å starte for deg som vil studere i USA! Vi gir deg en smidig overgang til det amerikanske utdanningssystemet.

Som student hos oss tar du ett år med fag i Norge, før du fullfører bachelorgraden din ved et universitet i USA. Etter å ha bestått studiet ved American College, er du garantert plass ved et av våre åtte samarbeidsuniversiteter! Du kan også søke fritt på ALLE andre skoler i USA. Les mer, fyll inn kontaktskjema eller søk her. Se film under for å se hvordan det fungerer hos oss: