(StudentTorget.no):

Det er det psykologiske fakultet ved universitetet i Bergen som har gjort en søvnstudie med over 500 studenter ved universitetet.

Studien tar for seg bruken av ulike elektroniske medier på kveldstid og søvnkvaliteten til studentene.

I følge studiet svarte over 90 prosent av deltakerne at de surfer, ser film eller skrive e-post på sengekanten minst én gang i uken.

Ukentvis brukte studentene i testen 106 minutter på å se film, 64 minutter på å surfe på mobilen, samt benyttet seg av pc - mens de var i sengen.

En av forskerne bak studiet, professor Ståle Pallesen, mener at stadig bruk av mobil, pc og andre medier i sengen, gjør det vanskeligere å sovne om kvelden og kan føre til dårligere søvnkvalitet. Er eksamensperioden rett rundt hjørnet, bør du derfor legge unna disse i god tid før du skal sove.

- Søvnstudien viser at det var en klar sammenheng mellom surfing på mobil og PC og insomni, altså søvnvansker, sier professor Ståle Pallesen til uib.no.

 

Verst for B-mennesker

Forskerne fulgte både A- og B – mennesker gjennom testen, og det er ikke overraskende at sistnevnte kom dårligst ut. B – mennesker legger seg ofte senere, og bruker også ofte lengre tid på å sovne. Disse pekte seg ut i testen over de som hyppigst benyttet seg av ulike medier i sengen eller like før sengetid.

Pallesen mener også at det å spille spennende spill eller se på tv – programmer som engasjerer, kort tid før leggetid, vil kunne føre til at vi blir giret opp og gi oss problemer med å sovne i etterkant. Selv om dette skjer utenfor soverommet.

 

LES OGSÅ: Straffes for innlegg på nettdebatt

 

Ikke sov med mobilen

Mange har for vane å sove med mobilen, enten det er i eller ved siden av seg i sengen. En studie fra 2008 utført av svenske Karolinska Institutt og Wayne State University i USA , viser også at det å sove med mobilen i sengen kan være en dårlig idé. Strålingen fra trådløse signaler gjorde at testkandidatene opplevde problemer med å falle i dyp søvn, som resulterte med at kroppen ikke fikk restituert seg godt nok i løpet av natten.

Den svensk – amerikanske studien kunne konkludere med at dette ofte førte til hodepine, humørsvingninger og søvnforstyrrelser hos testkandidatene.

Pallesen anbefaler folk til å bruke soverommet til det det er laget for. Har man TV eller andre digitale medier på soverommet, kan vi begynne å assosiere rommet med andre ting enn å slappe av, og vi kan få det vanskeligere med å sovne inn på kvelden.

- Soverommet bør være forbeholdt sex og søvn, sier Pallesen til uib.no.

Master ved Hult International Business School

Du fortsatt søke! Studer i London, Boston, New York, San Fransico, Dubai eller Shanghai.
Velg mellom Master in Finance, Master in Internatonal Business, Master in International Marketing, Master in Business Analytics, og Master in Disruptive Innovation.

Pauline er kontaktperson i Norge for Hult International Business School. Hun kan svare på dine spørsmål, og kan hjelpe deg fra søknadsprosessen til du skal begynne. Fyll ut kontaktskjema dersom du har spørsmål eller ønsker å søke. Hun er også i Oslo av og til dersom du ønsker å møte henne for personlig oppfølging. 


Annonser:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: