(StudentTorget.no):

Nordmenn ligger i verdenstoppen når det gjelder kaffeforbruk per innbygger. Og med tanke på alle thermo-koppene og take-away-kaffene som er å se på lesesaler, forelesninger og på vei til og fra høgskoler og universiteter, er det heller ikke usannsynlig at de norske studentene er med på å dra opp dette snittet i betydelig grad.
 
Og bra er det! Det danske Vidensråd for Forebyggelse har gitt ut en rapport som samler all forskning på forbindelsen mellom kaffe og en rekke viktige folkesykdommer. Og konklusjonen var at kaffe er sunt! 
 
 

Derfor er kaffe sunt

 
Dersom man drikker tre til fire kopper daglig, har kaffe en helsefremmende effekt på følgende: 
 
  • 25 prosent lavere risiko for å utvikle type 2-diabetes og Parkinsons sykdom.
  • 10 prosent lavere risiko for blodpropp og hjerneblødning.
  • Gunstig effekt på Alzheimers og depresjon.
 
En rekke studier antyder også at noen kreftformer ikke utvikles i samme grad hos kaffedrikkere, i følge professor og overlege Kjeld Hermansen, som er hovedforfatter av rapporten.
 

LES OGSÅ: Får du søvnen du trenger?

 

Gjelder ikke latte og Redbull

 
Det er viktig å presisere at kaffe ikke er ensbetydende med koffein, siden kaffe består av flere hundre bioaktive stoffer, som man antagelig aldri vil kunne undersøke effekten av hver for seg. Såkalte energidrikker som inneholder mye koffein får dermed ingen honnør for helsefordelene som kaffe gir. Typen kaffe man drikker vil også være av betydning for helseeffekten. 
 
– Kunnskapen vår gjelder først og fremst filterkaffe – vi vet ikke særlig mye om de mer moderne kaffeformene som cappuccino, caffè latte og pulverkaffe, forteller Hermansen til Videnskab.dk.
 
Han understreker også at det ikke finnes data til å dokumentere effektene ved større mengder kaffe.
 
– Vi har ikke sikre data for mer enn åtte kopper kaffe om dagen. Du kan altså ikke si at jo mer kaffe du drikker, jo sunnere er det. Den mest positive effekten oppnår man ved å drikke tre til fire kopper kaffe om dagen, men vi vet ikke hvordan effekten er ved svært store mengder.
 
Kilde: Forskning.no
 

LES OGSÅ: Dette kostholdet øker studieprestasjonene dine