(StudentTorget.no):

Er det mulig å finne ut hva som er sunnest om vi ikke vet konteksten eller tidsperspektivet?
 
Hva er den sunneste grønnsaken, den sunneste frukten, den sunneste middagen eller den sunneste frokosten? 
 
Er havregrøt sunnere enn brødskiver, eller er egg og bacon sunnest?
 
Er virkelig jucie sunnere enn brus, eller er det melk som er sunnest?
 
 

Det finnes ingen fasit

Jeg blir ør i hodet av å lese og høre om hva som er sunt, eller sunnest av mat og drikke. Nesten alle aspekter av livene våre kan graderes på sunnhetsskalaen, en skala som ikke er offisiell, men heller svært individuell og personlig.
 
Om vi tar middagsvaner som eksempel kan vi lett rangere middagsretter etter denne skalaen, og fordi det ikke finnes noen fasit på hva som er sunnest av alt uansett, vil resultatet bli forskjellig i ulike familier.
 

Yoghurtis er i hvertfall sunt, men kanskje ikke med kakestrø og gummibjørner? Eller?

Selvfølgelig kan vi rangere middagsretter, kaloriinnhold, eller annen mat etter næringsverdi, og for eksempel si at det med mest fett er minst sunn, og det med mest proteiner og vitaminer er sunnest.
 
Men hva med de sunne fettsyrene, og det kanskje enda sunnere fiberet? Men fiber er jo karbohydrater, og karbohydrater er jo sukker, da er det vel ikke sunt med fiber likevel?
 
 

Fettskrekk og sukkerfobi?

Gele med blåbær er vel sunt? Sunnere om man bruker sukkerfri saft i hvert fall.

Om vi bruker et annet eksempel kan vi se på frukt. Frukt er sunt, det har vi jo vokst opp med.
Det er ikke mye fett i frukt, faktisk veldig lite, og da må jo frukt være veldig bra. Før kunne vi plassere matvarer på sunnhetsskalaen etter fettinnhold, da dette var den store stygge ulven. Men nå har jo karbohydrater blitt enda værre, og da blir jo frukt mindre sunt også?
 
Frukt inneholder massevis av fruktsukker, og som vi vet brytes fruktsukker og andre karbohydrater ned til forbindelser kroppen til slutt ikke skiller mellom. Overskuddet blir lagret som fett. Og om vi starter å snakke om kaloriinnholdet i tillegg blir det enda vanskeligere!
 
Vi kan ikke gå rundt å være redde for vanlig mat, vi må bare lære å begrense oss. 
 
 

Sunnhet følger kontekst og tid

Med litt frukt på siden blir vel amerikanske pannekaker sunnheten selv?

Så hvordan skal vi kunne vite hva som er sunnest av havregrøt og knekkebrød med gulost? Det kan ikke kåres en sunnhetsvinner uten at vi er klar over konteksten. Ja, vi kan rangere de etter innhold av bestemte næringsgrupper, men utover det blir sunnhetsspørsmålet veldig knyttet til situasjon, person og annen kontekst.
 
En måte å sette ting i sunnhets-båser er å se på to valg, og avgjøre at et valg er sunnere enn et annet. 
For meg kan det være et sunnere valg å spise fruktsalat enn en kilo smågodt annenhver dag. Og kanskje er havregrøt med rosiner sunnere (og smartere) enn loff med nugatti, eller biola med overraskende mye tilsatt sukker og crüsli. 
 
Men er det sunnere å spise en hel skål med fruktsalat, enn å ikke spise den? Var ikke frukt sunt da, eller?
Sunt for meg
 
Noe som er et godt valg for meg, eller sunt om man må velge den merkelappen, er ikke nødvendigvis like bra for andre. Da ser jeg selvfølgelig bort fra typiske "usunne" mat-, drikke- og aktivitetsvaner som mye ferdigmat, sukkerholdige drikker, inaktivitet osv. 
 

Sunt for meg

Spørsmålet jeg ofte får er om hva som er sunnest av helt vanlige matvarer som eksemplene som er nevnt over. For en som er veldig lite aktiv er det mindre smart å velge veldig næringstett og karbohydratrik mat, men for en over middels aktiv person er dette kanskje et bedre valg. 
 
Selv prøver jeg å bruke kroppen min til å finne ut av hva som fungerer for meg, og ønsker å unngå ekstremt fokus på hva som er sunt og ikke. 
 
Frokosten min i dag var som vanlig cottage cheese, naturell yoghurt og mandler. Det er en god start på dagen for min del, hva med dere?
 
Les også innlegget "Hva er egentlig sunt?"
 
Sunn, sunnere, eller sunnest?