(StudentTorget.no):

Lite søvn gjør oss både ukonsentrerte og syke over tid. Selv med risiko for livsstilsykdommer som diabetes, hjerte- og karsykdommer og overvekt, klarer likevel de færreste av oss å få den anbefalte mengden med syv til ni timer søvn om natten.
 
Både forskere ved Harvard Medical School i USA og søvnspesialist og forfatter Michael Breus, er enige om at lite søvn over tid påvirker hvor effektive vi er til å få unna arbeidsmengden, skriver nettstedet Entrepreneur.com.
 
 
Eksamensperioden er like rundt hjørnet, sammen med bacheloroppgaver og innleveringer. Da er det viktig å prioritere søvn, slik at arbeidsinnsatsen ikke går tapt. Men, selv med tidlige leggetider, betyr ikke det nødvendigvis at du får god søvn.
 
Michael Breus forteller at hvis man svarer ja på bare én av spørsmålene under, er det ikke bare leggetiden som må legges om:
 
 
 

1. Sovner du med én gang hodet treffer puta?

Sjalu på de som sier at de sovner med en gang de har lagt seg, mens du må telle sauer før du begynner å slumre? Å bruke litt tid på å sovne er faktisk et godt tegn, skal vi tro Michael Breus.
 
- Hvis du sovner mindre enn 10 minutter etter at du la deg, er dette et sikkert tegn på at du lider av søvnmangel, forteller Breus. 
 
Å falle i søvn er en prosess som kroppen bruker et gjennomsnitt på 30 minutter for å fullføre. Kroppen din trenger tid på seg til å roe ned før man kan gå inn i sovemodus og fullføres denne prosessen for fort, er det et sikkert tegn på at du har fått for lite søvn natten i forveien.
 
 
 

2. Drikker du alkohol før sengetid?

Alkohol har en muskelavslappende effekt, og i hektiske perioder med lite søvn kan det være fristende å ta en «night cap» for å sovne raskere. Men, selv om alkoholen får deg til å sovne, betyr ikke det nødvendigvis at du sover godt.

 
Alkohol er nemlig et giftstoff som kroppen må bruke energi på å forbrenne. I tillegg er det vanndrivende, så hvis du våkner opp i løpet av natten fordi du må på do, kan du være sikker på at alkoholen har skylda. 
Disse faktorene gjør at kroppen bruker energi i stedet for å slappe av, noe som resulterer i at du sover urolig. Dette hindrer deg fra å falle i dyp søvn, såkalt REM-søvn, som er den søvnen du trenger for å bli helt uthvilt. 
 
Med andre ord, skal du få en god natt søvn er det best å holde seg unna voksenbrusen. 
 
 
 
 

3. Trener du rett før du legger deg?

De som trener regelmessig har ofte et bedre søvnmønster enn andre. Breus fraråder derimot å trene rett før man skal legge seg, og ikke senere enn 90 minutter før leggetid.
 
- Det er tiden det tar for kroppen å kjøle seg ned, forklarer han.
 
Trening øker snittemperaturen i kroppen, som må senkes slik at det kan signalisere til hjernen at den skal frigi melatonin – hormonet som får oss til å bli avslappet og får oss til å sovne.
 
Trening er bra det, bare ikke like før man skal sove.
 
 
 

4. Drikker du kaffe på kvelden?

Alle reagerer ulikt på kaffe, og selv om du klarer å sove rett etter å ha slengt inn enda en espresso ved siste krampetak av eksamenslesingen, vil det kunne ødelegge kvaliteten på søvnen din.
 
- Den gjennomsnittlige personen forbrenner koffeinet i løpet av åtte til ti timer, forklarer Breus. 
 
Likt som med alkohol, trenger kroppen tid på seg å forbrenne bort koffeinet. Selv om du klarte å sove, vil kroppen fortsatt bruke energi på å brenne ut koffeinet i stedet for å slappe av. 
Har kroppen din brukt mye energi på å brenne bort mye koffein i løpet av natten, kan det derfor være grunnen til hvorfor du føler deg trøtt som en strømpe selv om du fikk dine åtte timer med «skjønnhetssøvn».
 
Start gjerne dagen med kaffe, men drikk heller vann hvis du er trøtt senere på dagen.