(StudentTorget.no):

Selvpåført hodepine, egenprodusert kvalme. Mange års drikkeerfaring har ikke hjulpet deg det minste, og du lærer tydeligvis aldri. Det verste er at bakrusen bare blir verre og verre ettersom årene går.

 

Bakrus er den kjemiske reaksjonen på at alkoholen forbrennes i kroppen, og det oppstår abstinens. Symptomene begynner når alkoholkonsentrasjonen i blodet synker ned mot null, og kommer ofte i en herlig forundringspakke bestående av tørste, døsighet, angst, høy puls, kvalme, diare, hodepine og svimmelhet.

 

Bakrusen er imidlertid ikke helt lik hver gang. Det kommer blant annet an på hva du har drukket. Foruten metanol, er nok blandings den sikreste måten å få dagen derpå-plager på. Men det er altså store forskjeller på alkoholtype. 

 

Forskning har vist at bakrussymptomene avtar i følgende rekkefølge; konjakk, rødvin, whisky, øl, hvitvin, vodka og ren etanol. Hvis du ønsker å minske bakrusplagene, kan du altså slå deg på ren etanol, eller du kan lese videre og få noen nyttige, halv-vitenskapelige bakrus-tips.


 

SE VIDEO: Hva skjer i kroppen når man drikker?

 

En kur for alt

Bakrusforskningen har vært forsømt i mange år, og sykehusene behandler nesten ikke bakrus i det hele tatt. Imidlertid ser det ut til at vi kan gå lysere tider i møte. I Sverige kan du få kjøpt Resorb og Morning Fit, som begge stort sett består av gjærekstrakt og B-vitaminer. Dessuten er det faktisk en flora av slike produkter å få tak i på nettet. Kvalme og urolig mage kureres knallbra med H2-blokkere (som f.eks ranitidin) og kvalmestillende middel (afipran).

 

Nå er det slik at det finnes masse tips på forebygging av bakrus, som for eksempel å spise før man begynner å drikke, drikke vann underveis, drikke lite og sakte, osv. osv. Men slikt er jo bare veldig irriterende å høre når skaden først har skjedd. Derfor, over til de gode rådene:

 

LES OGSÅ: Seks gode grunner til å drikke øl

 

TØYSEVANN: Elsket i dag, hatet i morgen.

 

Bakrusdrikke

Drikke er viktig. Det er ikke sikkert du klarer å spise, men du må drikke. Det er væsketapet som gir deg hodepine. 

 

Alkohol: Reparering. Det finnes en del tilhengere av denne kuren, men generelt er det ikke å anbefale selv om ubehaget kanskje reduseres. Overgangen til edru tilstand går saktere, "sjokket" blir dermed mindre. OBS, OBS! Dette kan bli en skummel vane.


 

Farris/Vann tilsatt litt salt: Salt binder vannet i kroppen, dermed øker væskeopptaket, Farris inneholder dessuten en hel del flotte mineraler. Om man er kvalm (kjemisk gastritt) er det lurt å riste ut boblene i farrisen.

 

Cola: Generelt bra drikke, også i bakrus, fordi det ofte er ekkelt med vann når en har kjeften full av bomull.

 

Melk: For mange en ekkel drikke dagen derpå, men får du det ned, så er melk fint. Masse næring, fett som beskytter magen, og virker også syrenøytraliserende.

 

Kaffe: Både bra og dårlig bakrusdrikke. Bra, fordi kaffe trekker sammen blodårene som alkoholen har utvidet. Dårlig, fordi kaffe er vanndrivende, og er det noe en forfyllet kropp trenger, så er det vann.

 

Te: Brygger du en te på timian, skal det visst være meget virkningsfullt. Timian inneholder Tymol, en eterisk olje som er sterkt desinfiserende, og som tar knekken på både mugg og bakterier, og altså bakrus.

 

Rett i koppen: Bra kombinasjon av drikke og mat. Du slipper å tygge så mye, og her er det masse fin næring.


 

Frukt/grønnsaksjuice: Veldig bra. Fruktosen fremskynder forbrenningen og binder væske. Tomatjuice er best fordi det gir en jevn blodsukkerstigning. Eventuelt kan du bruke knalldyrt elektrolyttpulver fra apoteket.

 

Bloody Mary: Gammel og velkjent bakrusdrikke som mange hater, men som faktisk funker. Igjen: Kan bli en skummel vane. Denne oppskriften kan ihvertfall anbefales:

2 cl Vodka

2 dl Tomatjuice

4 te-skjeer Worchester Sauce

2-3 dråper Tabasco

 

LES OGSÅ: Alle drinkers mor

 

Bakrusmat!

Spis tidlig! Ikke ligg og dra deg lenge etter at du har våkna. Stå opp og få i deg et eller annet, så kan du heller gå å legge deg igjen. 

 

Et generelt råd er at det må være veldig, veldig enkelt å lage. Er du smart lager du mat i forveien slik at det bare er å varme den opp. Her er noen enkle, men geniale oppskrifter:

 

NB! Alle oppskriftene er til én person. Dette fordi det kan være greit å spise alene i en voldsom bakrus, slik at du slipper den paranoide følelsen av at noen overvåker deg når du spiser. Dessuten er det lett å regne (1 + 1 osv.) hvis det absolutt må være andre tilstede.

 

EGG & BACON: Ekte cowboymat før en ekte cowboystrekk. (Foto: Creative Commons/ Flickr/ htomren)

Egg og bacon


Ingredienser:

2-3 store egg

150-200 gram bacon

Ferskt brød eller gammelt ristet brød

Middels varme på plata. Sleng i masse bacon på den ene siden av en ganske stor stekepanne. Bacon gir fett, så du slipper smør. Knus to-tre egg på den andre siden. Stek til baconet er sprøtt og eggene er slik du vil ha dem. Ta to eller tre brødskiver, ha på litt smør og eventuelt litt salat eller tomat. Sleng på egg og bacon. Spis.

 

Grandis

Ingredienser:

Pizza Grandiosa

Veldig enkel variant. Alt du trenger er en ovn og en Grandiosa. Sett ovnen på 225 grader, gå og legg deg litt igjen. (IKKE SOV!) Gå tilbake etter ett kvarter og åpne eska. NB: Husk å ta av plasten! Sleng grandisen i ovnen og vent ca. ett kvarter. Er du skikkelig sliten, bør du sitte å se på til den er ferdig, eller få noen til å passe på så grandisen ikke forkulles.

SLURP: Frister det ikke? I følge mesterkokk og dreven fyllefant Keith Floyd er dette en effektiv kur mot bakrus. (Foto: Creative Commons/ Flickr/ Peri Apex)

 

Østers og Stout

Ingredienser:

Så mye østers økonomien tillater

1-2 bokser/flasker Marston's Oyster Stout (Irsk, mørk øl)

Dette bryter med prinsippet å holde seg unna alkohol og ekle ting dagen derpå, men det er tross alt den småforfyllede mesterkokken Keith Floyd som anbefaler dette som en av de beste irske kurene mot bakrus. Østers kan dessuten spises rått, noe som vil si at tilberedningen er meget simpel. Bare å slurpe i seg.


 

Suppe

Ingredienser:

1 posesuppe

Følg anvisningene på pakken. Lett å lage, lett å spise, nesten ingen krav til tygging.

 

Burger & Fries

Dette er lett å lage, og funker for mange. Det aller enkleste er å dra på McDonald's, selv om det kan kreve gåing eller påsitting i bil. Å kjøre selv er et alternativ, men regn med å vente minst tolv timer fra siste øl for å være innenfor promillegrensa. Alt over 0,2 er ulovlig.

 

LES OGSÅ: Slik ødelegges studietiden av rusmisbruk

 

Medisin

Zyrtec: Det er faktisk bevist at Zyrtec hjelper ved fyllesyke, men andre former for samme virkestoff (cetirizin) har ikke like god effekt. Forskerne tror derfor at bindestoffer eller fargestoffer i akkurat zyrtecen kan være med å bekjempe fyllesyken. Ifølge pakningsvedlegget kan Zyrtec forsterke effekten av alkohol og ha sønvfremkallende effekt. Derfor må du sørge for å ta et par piller før du legger deg, og ikke før du begynner å drikke. Du kommer aldri i livet til å huske det etter en hard kveld, så legg dem klar sammen med et glass vann midt på gulvet i entreen.  

 

Paracet/Pinex: Anbefales ikke, selv om enkelte sverger til Paracet ved enhver føling med hodepine. Generelt påstår fagfolk at smertestillende og alkohol er en dårlig kombinasjon, men den risikoen får du vurdere selv.


 

Samarin: Skal visst hjelpe både på fordøyelse og væskebalanse. Bland med saft for å lage rødbrus. 

 

(Kilder: www.nor-ale.org - www.vinlegging.net - Romerikes Blad)

Klikk her for å se studentrabatter i Norge