(StudentTorget.no):

De aller fleste kjenner på stresset i løpet av studietiden. Hvem har vel ikke følt på et snev av panikk de siste dagene før en stor eksamen eller en viktig fremføring?

Stress kan virke hemmende for våre prestasjoner og også ha en negativ innvirkning på andre deler av våre liv. Men fortvil ikke, nettstedet businessinsider.com har satt sammen en liste over ti ting stressede personer har en tendens til å gjøre, og tips til hvordan du kan bryte med disse uvanene.
 

LES OGSÅ: Den store skippertaksguiden
 

Ti ting stressede personer gjør:
 

1. Drikker for mye koffeinholdig drikke

For mye koffein kan overstimulere deg og gjøre deg unødvendig anspent og engstelig. Pleier du å helle nedpå mange kopper kaffe daglig, for eksempel i eksamensperioden, bør du slutte med dette sporenstreks! Du trenger ikke kutte ut kaffe helt, men hold koffeininntaket til et minimum.


2. Henger seg opp i ting de ikke kan gjøre noe med

Å dvele ved sine feil er hverken sunt eller fordelaktig. Det er ingen vits i å bekymre seg for ting du sannsynligvis ikke kan gjøre noe med. Ikke irriter deg over at du ikke husket et årstall på historieeksamen. Glem det, kom deg videre og gjør det heller bedre neste gang! Vi er alle nødt til å lære oss og akseptere ting vi ikke kan gjøre noe med.
 

LES OGSÅ: Slik får du toppkarakterer på eksamen


3. Spiser usunn mat

Pizza, is og sjokolade kan ofte virke svært fristende når man er stresset eller engstelig. Stresspising er et kjent fenomen, men å hive innpå sukker, salt og fett når du befinner deg i en slik sinnstilstand vil ikke gjøre deg noe godt verken fysisk eller psykisk. Føler du for å småspise når du er stresset bør du heller prøve mat som kan hjelpe mot stresset, for eksempel avokado, laks, brokkoli eller mandler.4. Blir lett overveldet

Å føle seg overveldet en gang i blant er helt naturlig. Nøkkelen er å ikke få panikk når du oppdager at du har litt mer å gjøre enn det du opprinnelig trodde. Trekk pusten dypt, velg deg ut én arbeidsoppgave som du kan starte med og gjør deretter en ting av gangen. Prøver du å multitaske eller å gjøre litt her og litt der vil du sannsynligvis ende opp med et halvferdig og dårlig resultat.


5. Får for lite søvn

Søvnmangel gjør deg slapp og grinete. Ved hjelp av noen enkle tips til hvordan du kan få en god natts søvn, kan du imidlertid eliminere denne medvirkende faktoren til stress, og slik våkne utvilt og klar for en ny dag.
 

6. Overanalyserer ting

Har du en tendens til å analysere samtalene dine og bruke mye tid på å bekymre deg for om du sa noe dumt, noe feil eller noe fornærmende? Stressede personer har en tendens til å overanalysere hver minste lille ting og finne problemer som egentlig ikke eksisterer. Slutt med det! Ha en positiv innstilling til deg selv. Bekymringene eksisterer kun i ditt eget hode!


 

LES OGSÅ: Derfor gir trening lykkefølelse

 

7. Kutter ut trening

I en travel periode er trening gjerne noe av det første vi kutter ut for å rydde plass i timeplanen. Sett av tid til treningen! En treningsøkt kan faktisk virke stressdempende. Trening utløser endorfiner og kan bidra til å gjøre deg mer motivert til arbeidsoppgavene du skal utføre etter treningsøkten. Du kan jo alltids snike inn en lett treningsøkt rett før du skal legge deg. Det vil kunne hjelpe deg med å stresse ned og få en god natts søvn.


8. Fokuserer kun på det negative

Bekymrede personer har ofte en tendens til å fokusere på det negative, mens de glemmer å reflektere over alt det positive. Istedenfor å klamre deg til de dårlige nyhetene bør du fokusere på de gode nyhetene. Glem den lille feilen du gjorde på matteprøven, fokuser heller på alt du gjorde riktig!


9. Utsetter ting

”Jada, jeg skal gjøre det i morgen”-innstillingen kan fort lede til panikk når man sitter der kvelden før en viktig innlevering og skal skrive en oppgave på 5000 ord. Slutt med å utsette ting! Ta deg sammen og få ting gjort med én gang. Det vil spare deg for mye unødvendig stress. Lager du en oversikt over arbeidsoppgavene dine og en plan for når du skal gjøre hva, vil det hele også virke mer overkommelig og dermed mindre stressende.10. Glemmer å nyte livet

Stressede mennesker kan ofte bli så oppslukt av å engste seg for alt mulig rart at de glemmer å sette pris på alle lyspunktene i livet. Men hva er poenget med å legge ned mye arbeid i studiene hvis du ikke kan nyte det når du får en god karakter som betaling for det harde arbeidet? Ta deg tid til å nyte oppturene!


Kilde: businessinsider.com
 

Klikk her for å se studentrabatter i Norge