Er du en av dem som venter på kaldere tider og pudderføre i bakkene hvert år, eller liker å bruke et par timer på skøytebanen eller i skisporet? Da trenger du ikke å reise langt for å kjenne snø eller is under beina. Hovedstaden har nemlig mange muligheter for de som liker vintersport, og hele 350 kilometer med preparerte skiløyper i den bynære delen av marka.
Skianlegg i Oslo og omegn
-
Oslo Vinterpark (Tryvann)
er det største alpinanlegget i hovedstaden, med sine 18 nedfarter og 11 heiser. Flombelysning og åpningstider frem til klokken 22, gjør at du enkelt kan ta turen hit etter en lang dag med forelesninger. På Tryvann finner du også en egen snowboardpark, med Big Jump, Half Pipe og rails, for de som liker en luftig opplevelse.
Adresse: Tryvannsveien 64
-
Oslo Skisenter (Grefsen- og Trollvannskleiva)
ligger kun få minutter med bil fra Sinsenkrysset, og er det mest sentrumsnære alpinanlegget i hovedstaden. Ta bussen til Stig oppe på Tonsenhagen, og du kan gå derifra og opp til Grefsenkleiva. Oslo Skisenter har seks nedfarter i ulike vanskelighetsgrader, og fire heiser.
Adresse: Grefsenkollveien 100
-
Har du fri en helg og muligheten til å reise litt unna byen, finner du Norefjell Skisenter, som regnes som Oslos nærmeste høyfjell. Her finner du 13 skiheiser, 28 nedfarter og to terrengparker. Kun en time og 20 minutter med kjøring fra Oslo.
Reiser du imidlertid en time utover mot Kongsberg, finner du Kongsberg Skisenter. Her har de et godt utvalg av både bakker og heiser, samt mange luftige muligheter i den store terrengparken. Under finner du en oversikt over alle alpin- og skianleggene i Oslo og omegn.
-
Kolsås Skisenter
er det største skianlegget i Bærum og ligger cirka 10 minutter unna Bekkestua. Alpinsenteret tilbyr nedfarter for alle aldre og ferdighetsnivåer. Skisenteret har sin egen skicrossløype, hvor det vinteren 2012 ble arrangert NM i skicross, i tillegg til en terrengpark. Har fire skitrekk som består av både stol-, krok- og rullebåndsheis.
Adresse: Gamle Ringeringsvei 222, Bærums Verk
-
Ingierkollen
ligger kun en 15 minutters kjøretur fra Oslo S, i retning ut mot Kolbotn. Ingierkollen er et lite alpinanlegg, men har til gjengjeld bakker med Half Pipe, Big Jump og nedfarter som passer de fleste ferdighetsnivåer.
Adresse: Oppegård, 1410
-
Korketrekkeren
er ikke et alpinanlegg, men kan vel sies å være byens morsomste akebakke? Denne svingete nedturen går fra Frognerseteren T-banestasjon og nedover til Midtstuen. Har du lånt kjelke fra Skiservice, eller ønsker flere runder, er det bare å ta T-banen opp igjen!
Adresse: Frognerseteren, 1321
-
Vardåsen Skisenter
ligger på Borgen i Asker, med utsikt rett over Oslofjorden. Hit kommer du deg enkelt, med buss, bil, eller tog. Anlegget har heis, stor trasé med nytt snøproduksjonsanlegg for gode kjøreforhold, samt et eget område med Big jump. Skisenteret har en koselig alpinstue med enkel servering.
Adresse: Trettestykket 39, Asker
-
Varingskollen Alpinsenter
befinner seg i Hakadal, en snau halvtime med kjøring fra Oslo. Hit kommer du deg enkelt med buss eller bil fra byen. Varingskollen har seks nedfarter, med ulike vanskelighetsgrader, og fem heiser. I tillegg kan Varingskollen skimte med en av landets beste terrengparker.
Adresse: Vargveien, N-1488 Hakadal
-
Kirkerudbakken Skisenter
finner du ute ved Vøyenenga, og er Asker og Bærums største skianlegg. Skisenteret kan tilby fire nedfarter, for alle ferdighetsnivåer, samt tre heiser. Her finner du en godt utrustet terrengpark, hvor det ikke er uvanlig at du finner noen av landets fremst utøvere innenfor Twin-Tip og Snowboard.
Adresse: Borkenveien 4, Vøyenenga
Skiløyper i Oslomarka
-
Oslomarka er over 1600 kvadratkilometer stort, og kan tilby omkring 350 kilometer med preparerte skiløyper i vinterhalvåret. Det er Oslo kommune Bymiljøetaten, som passer på at det er lys i løypa og nypreparerte skispor.
-
Lillomarka
ligger nord i Oslo og er et populært turområde i hovedstaden.
Solemskogen-Lilloseter-Sinober-Solemskogen: starter så enkelt som at du tar buss 56 fra Storo, og opp til startpunktet ved bommen på Solemskogen. Herfra går det traktorløype hele veien til krysset ved Breisjøen, der du fortsetter skrått nordover og oppover til Lilloseter. Siste draget opp mot sportsstua på Lilloseter vil få deg til å svette, men du kan trøste deg med at det er servering av både mat og drikke når du kommer frem. Etter lunsjpausen fortsetter du løypa forbi Lilloseter og videre mot Sørskogen, før du når det nordligste punktet på turen, Sinober. Denne sportsstua har vært her i over 100 år, og er en naturlig rasteplass for skigåere. Tilbake kan du velge å følge den samme, eller du kan ta løypa som går via Kringlertjernet og Vennervann. Fortsett videre vest for Slengfehøgda, og du befinner deg til slutt på sporet tilbake til Solemskogen.
Varighet: 18 kilometer
Kart over skiløyper: Lillomarka -
Nordmarka
har mange fine skiløyper, og turen til Frognerseteren eller Ullevålseter er nok de mest besøkte. Ønsker du å unngå å måtte stå i kø, eller hoppe i grøfta for å unngå bermen av småbarnsfamilier, finnes det mange flere løyper i denne delen av Oslomarka.
Bislingen - Kikut - Frognerseteren: er klassikeren av skiturer i Nordmarka. Ta Skiforeningens skibuss til Bislingen Fjellstue. Dette er et perfekt utgangsspunkt, da du befinner deg på Bislingflaka, en topp som er på 691 m.o.h, og ett av de høyeste punktene i Nordmarka. Herfra tar du turen nedover i retning av storbyen, med tur innom Gjerdingen, før lunsjpause på Sandvikshytta ved Katnosa. Etter lunsj er det videre opp til Kjerkeberget, som er Oslos høyeste punkt på 629 m.o.h, og ned til Sandungen. Spis en appelsin når du ankommer Appelsinhaugene, slik de gjorde det i gamle dager. Herfra setter du kursen sørover, over Kopperhaugtjern og Blankvannet, før du ankommer Tryvannsstua. Skituren avsluttes med den siste kneika opp til Frognerseteren, og T-baneturen hjem.
Varighet: 39 kilometer
Kart over skiløyper: Nordmarka -
Østmarka
har ikke et like stabilt skiføre som resten av Oslomarka, grunnet at området ikke rager høyere enn 300 meter. Men det finnes likevel flere fine skiturer å velge mellom i vinterhalvåret.
Greverud - Fløysbonn - Greverud: er en lett skitur, som passer for alle. Denne turen kan du også ta på kvelden, da det er lysløype langs hele strekningen. Turen starter nord for låven ved Grevestua og krysser deretter golfbanen i vest og fortsetter langs løypa nordover. Etter at du har passert Østli skole, krysser du Kongeveien og fortsetter på løypa østover til du kommer til et løypekryss inne i skogen. Her tar du til venstre og fortsetter videre i fine løypespor til Fløysbonn på Sofiemyr. Ta deg en liten pause hvis du trenger det, før du snur og vender snuten hjem til start. Når du kommer tilbake til løypekrysset, tar du rett frem i stedet for til høyre, hvis du ønsker en tur til Grytetjern, før du kommer tilbake til låven ved Grevestua.
Varighet: 8 kilometer
Kart over skiløyper: Østmarka
På skøyter i byen
-
Bergbanen
finner du oppe ved Ullevål Stadion, og er en populær kunstisbane for bandyspillere. Isbanen brukes for det meste av idrettslag, men er også åpen for publikum ved visse tidspunkter i uken, så fremst det ikke er kamp.
Adresse: Kaj Munks vei 7
-
Norge er den største nasjonen innenfor vinter-OL, med 330 OL-medaljer. Selv om vi er flinkest i skisporet, kan vi likevel skimte med 30 gullmedaljer innenfor ulike skøytegrener. - Olympic.org
-
Frogner Stadion
ligger rett ved siden av Frognerparken. Frognerstadion er en fotball- og idrettsbane på sommerstid, og en populær skøytebane i vinterhalvåret. Skøytebanen er åpen for publikum, utenom trening- og kamptider.
Adresse: Middelthunsgate 26
-
Furuset kunstis
er en utendørs kunstisbane, nord i byen. Den er åpen for publikum til enhver tid, og leie av skøyter koster kun 25 kroner. I forbindelse med Groruddalssatsningen, er det aktiviteter her hver lørdag fra 12 til 15, og både store og små er velkomne. Det vil bli servert gratis solbærtoddy ute ved banen til alle oppmøtte.
Adresse: Søren Bulls vei 4
-
Gressbanen kunstis
er en fotball- og bandybane ute ved Holmen, som gjøres om til en utendørs kunstisbane i vinterhalvåret. Gressbanen er tilgjengelig for alle som ønsker å trene eller leke på isen, så fremst det ikke er treningstid eller kamper.
Adresse: Stasjonsveien 24
-
Grünerhallen
er en innendørs skøytebane i vinterhalvåret, og ligger i nærheten av Birkelunden på Grünerløkka. Her er det åpent for publikum hver søndag mellom klokken 12 og 14. Ønsker du å stå på skøyter andre dager i uken, er det mulig å forhåndsbestille time.
Adresse: Seilduksgata 30
-
Jordal Amfi
er hjemmebanen til Vålerengas ishockey-lag, og er en stor innendørs skøytehall oppe på Jordal. Anlegget arrangerer også kunstløp, men er åpent for alle som ønsker å stå på skøyter utenom trening- og kamptider.
Adresse: Jordalgata 12
-
Jordal ungdomshall
ligger ved siden av Jordal Amfi, og er en innendørs skøyethall som holder åpent hele året. Her er det åpent for publikum hver lørdag fra klokken 12 til 14. Anlegget har én spilleflate, og hjelm er påbudt. Puck og køller er ikke tillatt i publikumstiden.
Adresse: Jordalsgata 12
-
Løren ishall
organiserer både skøyte- og hockeyskole for de som er interessert i å bli flinke på glattisen. For de som bare ønsker en gøyal dag ute på skøyter, er skøytehallen åpen for publikum hver søndag mellom klokken 12 og 14.
Adresse: Spireaveien 1
-
Manglerud ishall
er hjemmebanen til Manglerud Star ishockeylag, og er en stor og flott skøytehall oppe på Manglerud. Ishallen er en del av Manglerud idrettspark, og er åpen for publikum hver lørdag mellom klokken 10 og 12. Hjelm er påbudt, og det er ikke tillatt med puck og kølle i publikumstiden.
Adresse: Plogveien 24
-
Spikersuppa
langs Karl Johans gate er nok hovedstadens mest populære skøytebane, og tiltrekker seg både turister og osloborgere hver vinter. Det koster ingenting å stå på skøyter, og har skøyteutleie til de som ikke disponerer dette selv.
Adresse: Karl Johans gate 24
-
Ullern kunstis
, også kalt Ullernbanen, er en populær bandybane i hovedstaden. Denne utendørs kunstisbanen er også åpen for publikum, utenom trening- og kamptider. Til forskjell fra mange andre kunstisbaner, er det lov til å bruke puck og kølle i publikumstiden. Noe som gjør dette til et yndet sted for trening til alle tider.
Adresse: Myntfunnveien 2
-
Valle Hovin
er en stor skøytestadion på Helsfyr, som brukes til hurtigløp, men er også åpen for publikum. Her kan du dra for å trene, ha det gøy med venner, eller delta på skøytetrening med instruktør hver tirsdag. Har garderobefasiliteter og kafé.
Adresse: Innspurten 1
-
Voldsløkka idrettspark
har både naturfrosne bandybaner og en isløkke med kunstis. Her er det populært å både trene og å ha det gøy med venner. Skulle du imidlertid bli lei av mye knall og fall, har denne idrettsparken et flust av andre treningstilbud også.
Adresse: Stavangergata
-
Snarøya Curlinghall
er stedet du drar til hvis du ønsker å kombinere glattis med Shuffleboard. Curlingkulturen står sterkt i Norge, da vi har et landslag som kan skimte med mange seire, både i verdenscupen og i de Olympiske Leker. På snarøya Curlinghall kan du bryne deg med denne merkelige, men morsomme idretten sammen med venner, eller som en morsom aktivitet med bedriften.
Adresse: Langoddveien 6