(StudentTorget.no):

Det finnes ikke kun ett svar på hva effektiv trening er, selv om vi kan følge enkle retningslinjer. 

Veldig mange spør om, snakker om, leser om, og er opptatt av hva som er effektiv trening, heldigvis. Er du interessert i å finne ut mer om dette blir det også enklere å unngå vanlige treningsfeil som tar mye tid, men er lite effektive. Uten effektiv trening vil vi måtte vente lenge på synlige treningsresultater, og på veien mister vi kanskje motivasjonen og driven vi startet med. 
 
Vi ønsker oss effektiv trening for å få best mulige resultater på minst mulig tid. Dette betyr ikke at treningen blir enklere med tanke på innsats, ofte tvert i mot. 
 
Grunnen til at det er umulig å lage en enkel fasit med to streker under på hva som er effektiv trening, er fordi effektiv trening må sees i sammenheng med blant annet situasjon, person, og ikke minst treningsmål. 
Effektivt er relativt
 
Et eksempel på dette er at intervalltrening som øker oksygenopptak og dermed utholdenhet er lite effektiv trening i forhold til et treningsmål om å ta mest mulig i benkpress. Omvendt vil det være lite effektivt å fokusere på maksimale løft i benkpress om vi ønsker å løpe Birken raskest mulig. 

Helene Høimyr, muskelfysiolog og personlig trener:

Helene (29) er StudentTorgets treningsekspert. Hun har en mastergrad i muskelfysiologi og bachelorgrad i molekylærbiologi, og er personligtrener og kostveileder fra NIH. Hun jobber selvstendig som personlig trener, og starter denne våren utetrening i gruppe. Hun er også gym- og biologilærer på videregående skole. Helene driver også bloggen kunnskapsriktrening.com, og er faglig ansvarlig på nettsiden Bratrening.no.

 

Begge treningsmåtene kan være effektive om vi kun skal se på hvilken effekt det får på utholdenhet og styrke, men de fleste som snakker om effektiv trening ønsker en treningsform som er effektiv for seg selv, og ikke generelt sett. 

Selvfølgelig kan vi si at det å øke utholdenheten er positivt for alle, og at dette da må være effektiv trening, men om vi skal trene alt mulig for å få generelt effektiv trening får vi et tidsproblem. 
 
 

Hva ønsker du å oppnå med din trening?

Å lage treningsmål, eller i det minste tenke gjennom hva vi ønsker å oppnå med timene på trening er første steg til å finne en effektiv treningsmetode. 
 
Selv om du har generelle mål, som for eksempel å komme i form, gå ned i vekt, eller bli litt mer bevegelig, er det viktig å ha en oversikt over hva slags trening som gir best mulig effekt til de ulike treningsmålene. 
 
Vil du gå ned i fettprosent kan en generell huskeregel være at kondisjonstrening bør være mest hyppig. Hva som er mest effektivt innenfor kondisjonstrening kommer igjen an på din form, erfaring, tid, motivasjon, og overordnet mål. I tillegg til kondisjonstrening bør treningshverdagen din også inneholde styrketrening for å unngå å miste muskelmasse, men heller opprettholde og kanskje øke antall kg muskler i kroppen din. 
 
 

Individuell trening

På stående fot er det som regel umulig å komme med svært gode råd til spørsmål om en enkelt persons treningsregime. Det krever mye å legge opp til effektiv trening som passer med både familiesituasjon, tid, jobb, kropp, skader, ønsker, tanker osv. Dette er ofte en veldig spennende oppgave, som er utrolig givende å jobbe med. 
 
Effektiv trening er altså ikke lett å sette fingeren på, om man ønsker skikkelige resultatgivende og gjennomtenkte øker. Det hjelper selvsagt å vite litt om kroppens funksjoner og responser på trening, både biokjemisk, biomekanisk, og fysiologisk. 
 
Effektiv trening for meg er nødvendigvis ikke effektiv trening for alle andre. Men følger vi de gjennomsnittlige tommelfinger-reglene om trening blir vi uansett ikke i dårligere form!
 
 
For meg ble det effektivt med en løpetur før jobb i dag, hva med dere?