(StudentTorget.no):

Mai og juni er eksamenstid for de aller fleste studenter.

Jeg husker selv hvilket vakum jeg levde i på disse tider da jeg var student. For de fleste som skal ha en eksamen, er dette en stressende tid og det er lett for mange å skyve vekk treningsplanene til etter eksamen er overstått. Det er på noen måter forståelig, men likevel ikke.

Alle trenger en pause fra lesingen så hjernen kan få tid til å bearbeide all kunnskapen vi skal ta innover oss. En treningsøkt er en god avkobling, som også gjør det lettere å opprettholde rutinene både treningsmessig og i resten av hverdagen. Vi har nok dårlig samvittighet rundt eksamen, så hva med å ha god samvittighet når det kommer til trening? Etter eksamen før sommerferien er det ekstra lett å falle fra når det kommer til trening om vi har droppet all aktivitet i eksamenslesingen. Glir treningspausen fra eksamenstiden over i treningsfri i sommerferien, blir det ekstra hardt å komme i gang igjen når høsten kommer.

 

Helene Høimyr, muskelfysiolog og personlig trener

Helene (29) er StudentTorgets treningsekspert. Hun har en mastergrad i muskelfysiologi og en bachelorgrad i molekylærbiologi. Hun er i tillegg utdannet personlig trener og kostveileder fra Norges Idrettshøgskole. Helene jobber selvstendig som personlig trener, og er gym- og biologilærer på videregående skole.

Helene driver også bloggen kunnskapsriktrening.com, og er faglig ansvarlig på nettsiden Bratrening.no.

 

 

Planlegg treningsøktene inn i leseplanen som pauser eller avkobling.

Husk at du må være tilstede når du trener, så pust ut, og legg vekk pensum og andre stressfaktorer. Dra på trening før lesedagen begynner om du vet at du som regel dropper økten om det blir sent på kvelden. Ta med deg en treningspartner som er i samme eksamenssituasjon. Husk at fysisk aktivitet gir deg mer energi. Tenk på hvor hardt det blir å begynne å trene igjen etter uker med opphold, eksamensstress, eksamens-godteri og lange dager.

En liten time er det som trengs, kjapp og effektiv trening ønsker vi vel oss uansett? Jeg har enda tilgode å møte noen som angrer på en treningsøkt de har gjennomført.

Selvfølgelig er det ikke noe i veien for å redusere mengden trening, men hold igang! Selvfølgelig behøver man ikke å ha like stor treningsmengde på planen disse ukene som ellers, men å trene litt mindre er mye bedre enn å stoppe helt. Slike perioder kan også brukes til variasjon eller periodisering i treningsplanene dine, det har kroppen godt av. Selv om eksamenstiden krever mye, bør vi skape rom for å tenke på vår egen helse.

En liten time bevegelse hver dag gjør at treningsrutinene opprettholdes, men også at ikke hele livet blir satt på vent i tiden før eksamen.


Uteblir treningen når du leser til eksamen?

Les mer på Helenes blogg KunnskapsrikTrening.com
- Eller følg Kunnskapsriktrening på Facebook og Instagram!