(StudentTorget.no):

Veldig mange trener mye, likevel er det vanlig å ha dårlig kroppsholdning og svak muskulatur i øvre rygg og skulder-partiet. Dette er ofte kun fordi forsiden av kroppen prioriteres mer enn baksiden, og om ryggen trenes er det som regel den store ryggmuskelen som blir utfordret.
 
Face pull er en god øvelse for både skuldre (midtre- og bakre del) og øvre rygg (Trapesiuz og Rhomboidene), og kan utføres med ulike treningsredskaper. Innendørs kan vi bruke kabeltrekk, og utendørs kan vi bruke både slynge og treningsstrikk.
 
Face pull er en god variasjon til andre øvelser for øvre rygg. Trening av denne delen av kroppen bør ha en fast plass i alles hverdag, enten du trener med vekter, eller bruker en strikk hjemme i stua. Får vi kontroll på muskulaturen i øvre rygg kan vi motvirke utviklingen av en dårlig kroppsholdning, eller være med på å reversere en allerede utviklet lut holdning.
  • Fest strikken i et tre eller liknende, omtrent i hodehøyde. Face pull kan utføres både ovenfra, rett forfra eller nedenfra. Festepunktet til motstanden vil påvirke aktiveringen av blant annet skuldermusklen.
  • Aktiver kjernemuskulatur, og stå eventuelt med et ben foran for mer støtte. Senk skuldrene.

  • Trekk håndtakene til deg ved å bøye i albuene og trekke skulderbladene sammen.
  • Skuldrene skal hele tiden være lave, og albuene skal peke ut til siden. Blir det for tungt vil albuene synke ned, slik at den store ryggmuskelen kan hjelpe til.
  • Knip sammen et sekund eller to, før du bremser sakte tilbake til utgansposisjon.
 
 

Helene Høimyr, muskelfysiolog og personlig trener

Helene (29) er StudentTorgets treningsekspert. Hun har en mastergrad i muskelfysiologi og en bachelorgrad i molekylærbiologi. Hun er i tillegg utdannet personlig trener og kostveileder fra Norges Idrettshøgskole. Helene jobber selvstendig som personlig trener, og er gym- og biologilærer på videregående skole. Helene driver også bloggen kunnskapsriktrening.com, og er faglig ansvarlig på nettsiden Bratrening.no.

Gjenta øvelsen så mange repetisjoner og serier som passer til din styrketrening. En enkel huskeregel er at tung motstand gir færre repetisjoner, og er mer muskelbyggende, enn lettere motstand og flere repetisjoner.
 
Flere strikkøvelser finnes her:
 
 
 
 
Husk at en treningsstrikk er perfekt å ta med på sommerferie, det gjelder bare å vite hvilke øvelser man kan utføre.
 
God trening!
 
 
Les mer på Helenes blogg KunnskapsrikTrening.com

 - Eller følg Kunnskapsriktrening på Facebook og Instagram!

  •